3 ujutru nigde nikoga opalio u vazduh u pravcu gde nema kuća.Rikošet od betona,moguć ali za mene beznačajan jer sam bio na terasi,na visini od 2,3m,još pucanj pod oštrim uglom nikako nije mogao da rikošetira u nazad,jedini mogući rikošet bi bio na starnu,a i tad zrno nema dovojnu energiju da usmrti.
Svaki metak ispaljen pod ugom u vis je smrtonosan.Najbolji domet u balistici je pod uglom od 45 stepeni.U JNA dok je šarac bio deo naoružanja sa tronožca je nivelacija bila 45 stepeni kada se gađalo sa vece nnm i ta tehnika se zvala "posipanje"Dakle koristiš prednost terena da povećaš domet.I artiljerija najbolje rezultate postiže u opsegu 45-55 stepeni,kad govorimo o dometu.Ali ima i previše promenljivih da bi se govorilo o nekoj realnoj verovatnoći pogodtka.Sve se svodi na splet okolnosti.
Nas su učili kad smo prolazi diverzantsku obuku gde je standardni deo obuke bio i gađanje iz PASP M76,da koristiš prednost u visini terena i da koristiš vetar.Naravno mi to nismo toliko detaljno obrađivali jer smo imali osnovnu obuku,ali pravi strelci po VES-u su imali pogodke koje se graniče sa nemogućim,upravo jer su umeli da koriste vetar i prednost u vsiini terena.
Iz mog iskustva svaki kosi hitac pod bilo kojim uglom ima isti domet i probojnu moć.Jedino vrsni strelci iskaču iz šablona.
9mm PARA na 500m ima energiju 127J.ALi treba uzeti mnogo promenljivih u razmatarnje,visnu sa koje se dejstvuje pa samim tim i gustinu vazduha,vlažnost vazduha,vetar,ugao ispaljenja,jačinu punjenja municije.