Nikad ovako !

Prvo su ih eksportovali u SAD, pa kad su videli sta su napravili onda su ih slali za Australiju.

Pazite kako baratate motorkama,danas komšija sekao neke okrajke krajnje neiskusno odskoči mu testera i lupi ga po vratu,sreća nje ga zakačila po nekom većem krvnom sudu inače bi bilo ne daj Bože.A i ovako je mnogo krvi bilo,još sin bio pored njega mali se onesvesti kad vide,sreća da sam bio napolju pa sam čuo šta se dešava inače ko zna šta bi bilo.

Eno ga na urgentnom,ušivali ga 4 sata,morao da primi 2 jedince krvi i brdo inekcija protiv trovanja.Sutra ima operaciju zakačio neku tetivu na ramenu,ne razumeh baš najbolje doktora koliko sma bio pod naletom adrenalina.Sreća hitna se stvorila za 5 min.

Moj komšija se isto tako posjekao po ramenu. Bez obzira na sve za njega je ispravna kočnica i dalje beskorisna stvar, testeru drži jednom rukom da vrhom dohvati udaljene grane i slično.

Ima dvoje male djece i daj Bože da mu se ništa ne dogodi, ali svaki dan ljudi izazivaju vraga neodgovornošću prema samim sebi. Mnogo puta smo pomenuli onu izreku "u šumi to tako mora", a je li ta jebena veća zarada toliko vrijedna rizika da neko ostane invalid?

Fino piše u uputstvu kako se motorka drži prilikom sječe, jednom rukom nikako držati. Vrh mača oprez s njim al džaba ljudi tjeraju po svom a kad se nešto desi jooj.Ja sam skoro imao sreće motorka mi poderala hlače noga samo izgrebana. Kriv ja nisam je pravilno držao .Okrenuo se polu lijevo a noga blizu samo me sreća spasila od teže povrede.

Pazite kako baratate motorkama,danas komšija sekao neke okrajke krajnje neiskusno odskoči mu testera i lupi ga po vratu,sreća nje ga zakačila po nekom većem krvnom sudu inače bi bilo ne daj Bože.A i ovako je mnogo krvi bilo,još sin bio pored njega mali se onesvesti kad vide,sreća da sam bio napolju pa sam čuo šta se dešava inače ko zna šta bi bilo.

Eno ga na urgentnom,ušivali ga 4 sata,morao da primi 2 jedince krvi i brdo inekcija protiv trovanja.Sutra ima operaciju zakačio neku tetivu na ramenu,ne razumeh baš najbolje doktora koliko sma bio pod naletom adrenalina.Sreća hitna se stvorila za 5 min.

Ima mozda 2 godine u sumariji je jedan decko tako stradao , na mjestu iskrvario.

Da je isekao unutrasnju stranu butine ili ne daj boze da je bolje dobio po vratu, nebi ostao ziv, iskrvari se za manje od 5 minuta a od sivenja mogu samo strucnjaci doktoru da te spasu , tipa jace bolnice, mnogo jace od Beograda, znaci gotov si.
Za povrede glave je predvidjena kocnica, moj cale skunuo tu polugu ja uzeo i bacio testeru sa krova, razbila se ko dulek, neka kineska.
Imamo stihl neu on popeo tu na krov kaze laksa je, lakse se radi. Jebo upalu misica kad treba glavu da osecem kad kratim rogove...
Oprez na prvom mestu i ne zuriti nikako. Moj stric presekao koleno, sreca samo preko misica i bio je na poslu u Vrscu pa odma u bolnicu, i imali prvu pomoc. Inace bilo bi cupavo. Zamisli da si sam u sumi i seces i opalis preko butine, nema ti spasa, dok se pokupis iskrvaris...

Moj kolega poginuo u radu s motorkom, umro majci na rukama. Motorka odskocila i zakacila ga po vratu. Katastrofa sta ljudi s motorkama rade.

Radim s motorkama i mamo ih dvije, ali ja se nje bojim kao crnog vraga. Postujem ju i nadam se da ce ona postovati mene. Isto kao i velika ISKRA brusilica. S njom radim bas bas bas kad moram. Kupio ju stari polovnu bez stitnika i kaze "ne treba to" a ona ni mekog starta nit ista, ako zaglavi, nema da staje nego odmah lomi sajbu. Ja sam sebi kupio kinesku s mekim startom i stitnikom a iskru posudjujem po selu, jednostavno je se bojim i ne zelim s njom raditi.

Svasta se u sumi dasava jer ljudi motorku shvacaju olako, previse se opustis i dok trepnes, nema te vise. Dovoljno je samo da se covjek posklizne...

U sumi, obicno je zima, ti slabo pokretan zbog odece, usporen, radis ceo dan, umoran, koncentracija pada, ruke izdaju... samo ceka kad ce da te posece. Delimo isto misljenje prema postovanju alata. Inace brusilice nikad bez stitnika pa ne znam sta da je. I naocare i rukavice, spaslo me dosta puta povrede.

Prošlo ljeto moj komšija je na isti način zamalo sam sebe zaklao motorkom. Rezao drva kod kuće i krenuo da udje vrhom mača u drvo (ne zna ni on sam zašto), motorka odskoči i pravo u vrati sa lijeve strane. Nekim čudom nije isjeklo nijednu arteriju ali je iskrvario strašno, primao je krv nekoliko puta dok se oporavio.

Ja sam strašno oprezan dok radim sa motorkom, apsolutno nikad ne ulazim mačem u drvo, kočnica je obavezna kad se motorka prenosi sa mjesta na mjesto il je gasim. Nabavio sam i specijalne zaštitne pantalone , kupljene u Njemačkoj polovne za 60 Eura originalne Stihl, štite noge sa svih strana kao i stomak i bokove. Obložene su sa svih strana nekim specijalnim vlaknima koje trenutno zaglave lanac, evo kako to izgleda

https://www.youtube.com/watch?v=eKv2CNCgcAs

Koristim obavezno i cipele za zaštitnim metalnim vrhom, slušalice i naočare. Drva ne obaram sem ako je nešto baš malo, u taj rizik ne ulazim.

O brusilici da ne pričamo. Nedavno je kolega umalo poginuo od male brusilice. Nešto je brusio i imao duksericu sa onim konopcima sa strane kojima se stegne kapa. U jednom trenutku brusilica (koja normalno nije imala štitnik jer to smeta) uhvatila je taj konopčić i za tren se podigla do njegove glave, rasjekla mu obje usne i izbila mu 4 prednja zuba. Kaže da se desilo toliko brzo da nije ni shvatio šta se dešava. Prije nekih mjesec dana sam čuo da je u Živinicama kod Tuzle (bilo je i na vijestima) mladića ubila velika brusilica, odskočila i udarila pravo u čelo, umro na licu mjesta. Koliko god je opasna mala brusilica i motorka, velika brusilica je gora 100 puta. Ona kad skoči nema te sile koje je može kontrolisati.

Ja i bratić odemo u sumu, odradimo 4-5 sati i to je to, sve ostalo koncentracija dole, gadne su to stvari. Što se tiče za ulazak u drvo sa vrhom, takodjer postoje vodilice koje ne odskakivaju, no naravno opreza nikad dosta.

Nije bez veze neko propisao za svaki posao odredjenu garderobu I zastitnu opremu. Ali u svakom poslu treba biti maksimalno koncentrisan I oprezan.

Prošlo ljeto moj komšija je na isti način zamalo sam sebe zaklao motorkom. Rezao drva kod kuće i krenuo da udje vrhom mača u drvo (ne zna ni on sam zašto), motorka odskoči i pravo u vrati sa lijeve strane. Nekim čudom nije isjeklo nijednu arteriju ali je iskrvario strašno, primao je krv nekoliko puta dok se oporavio.

Ja sam strašno oprezan dok radim sa motorkom, apsolutno nikad ne ulazim mačem u drvo, kočnica je obavezna kad se motorka prenosi sa mjesta na mjesto il je gasim. Nabavio sam i specijalne zaštitne pantalone , kupljene u Njemačkoj polovne za 60 Eura originalne Stihl, štite noge sa svih strana kao i stomak i bokove. Obložene su sa svih strana nekim specijalnim vlaknima koje trenutno zaglave lanac, evo kako to izgleda

https://www.youtube.com/watch?v=eKv2CNCgcAs

Koristim obavezno i cipele za zaštitnim metalnim vrhom, slušalice i naočare. Drva ne obaram sem ako je nešto baš malo, u taj rizik ne ulazim.

O brusilici da ne pričamo. Nedavno je kolega umalo poginuo od male brusilice. Nešto je brusio i imao duksericu sa onim konopcima sa strane kojima se stegne kapa. U jednom trenutku brusilica (koja normalno nije imala štitnik jer to smeta) uhvatila je taj konopčić i za tren se podigla do njegove glave, rasjekla mu obje usne i izbila mu 4 prednja zuba. Kaže da se desilo toliko brzo da nije ni shvatio šta se dešava. Prije nekih mjesec dana sam čuo da je u Živinicama kod Tuzle (bilo je i na vijestima) mladića ubila velika brusilica, odskočila i udarila pravo u čelo, umro na licu mjesta. Koliko god je opasna mala brusilica i motorka, velika brusilica je gora 100 puta. Ona kad skoči nema te sile koje je može kontrolisati.

Kako onda objasnjavas ovo:

Moj pametni komsija je na veliku brusilicu namontirao list od kruzne testere i isao rezati nesto. Omaklo mu se pa je pogulio prste jedne ruke s gornje strane do kosti, cjela koza mu se prevratila, krvi kao u prici... Sivali su mu to pola dana, dvaput je u nesvjest pao... Pricao je kako ce sav alat dati ciganima, da nije on vise za to (u godinama je covjek) ali eno ga opet nesto brusi, vari a ruka mu nije pravo ni zarasla...

Nazad
Vrh