Druže iz apoteke, kad sam video naslov "Dubica tuča", a ti postavio već sam mislio da su se pindžovali u Banatskoj Dubici.
- - - - - - - - - -
Na Deliblatskoj Peščari još kako ima nagiba i preko 10%, a da ne pričamo tek o Vršcu, Zagajici itd... Čak i u najravnijim delovima Banata(Severni i Srednji) ima opasnih nagiba na nasipima kanala, reka, puteva itd...
Video sam jednom u ravnoj Bačkoj kako dve Zmajovke svlače Rakovicu 60-ku niz nasip u pokušaju da se popne na asfaltni put.
- - - - - - - - - -
Nije tu bitna snaga motora nego potezna moć, a to zavisi od mnogo faktora, a ne samo od snage. Tu je važna masa traktora, distribucija mase, prečnik zadnjih točkova, u kakvom stanju su gume...
Rus T-40 bi to izvukao kao od šale bez obzira na taj mali uzdužni nagib terena.
Ja sam po ravnom zemljanom putu i pod blagim nagibom na asfaltu punu Zmajouku pšenice i za njom praznu Kikinđanku vukao jednim malim vladimircom. Taj moj Vladimirec ima svega 25 ks po ruskom standardu, odnosno 31 ks po JUS-u ali je zato težak dve tone sa tegovima i bočnom kosačicom koju ne skidam dok traje sezona kosidbe.
Naravno da se ne bih usudio da sa njime potežem toliki teret na mokroj zemljanoj podlozi ili u brdima.
Potegnut ces ti s rusom ali ces nizbrdo na krovu da zavrsis s dve prikolice.
Niko pametan na tako mal traktor ne kači tako .
Mislim ko uopće razmišlja.