Nikad ovako !

Да, стални погон на точковe, блокада централног диференцијала и оба диференцијала са ограниченим проклизавањем. Пријатно изненађен са дихтовањем врата и изолацијом, не увлачи прашину када возим атарским путевима.
Просек потрошње скоро 9 литара дизела.

Опет вечерас умало крш и лом, идем из црвенке иза шлепе и чекам да прођем кривине па да обиђем. Право ниоткуда ствара се дастер и у дуплим кривинама да силу да обиђе. Било је баш чупаво.
Ako su gume ko što su stavljali Rumuni pre 10 g. Dobro je prošao. Zimi još kad je klizav put, ne daj bože da moraš da kočiš. Samo čuješ kako ABS štekće. Prvo sam mislio da je do njega posle shvatim da gume nisu gume nego više plastika nego skroz. Leti još bože pomozi, ali zimi katastrofa.
Kad sam prešao u Oktaviju nebo i zemlja. Za dve klase je više. Ne znam ove novije da li su im bolje. Kažu da jesu mada ne verujem da može mnogo bolje da bude.

Evo malo da pojasnimo.

I još nešto,ne stavlja se jedna FID sklopka na instalaciju u celom dvorištu na više objekata.Ja sam stavljao na svaku etažu i svaki odvojeni objekat.I treba da se stavlja od glavnog voda svaka posebno.
Da li moze fid sklopka 40/0,5A da zastiti ljudski zivot?
Negde sam procitao da 40/0,3A moze da zastiti. Da 40/0,5 nije dovoljno osetiljva, da ce pustiti sturuju koja moze da povredi coveka dok neodreaguje?

Da li moze fid sklopka 40/0,5A da zastiti ljudski zivot?
Negde sam procitao da 40/0,3A moze da zastiti. Da 40/0,5 nije dovoljno osetiljva, da ce pustiti sturuju koja moze da povredi coveka dok neodreaguje?

40 / 0,5 A je i predviđena za kućne instalacije i tzv. male poslovne objekte. Uzmi u obzir i faktor istovremenog opterećenja.

40A to mu dođe 10 000 W / 220V = 45.5A

Ne može. Štiti ona od 0,03A, ne 0,3A. Fidovka zaštiti tako što isključi struju u objektu pa samim tim i uređaj u kom je proboj, tj. spreči da ti potom dodirneš fazu u uređaju u kom je proboj. (a moliš Boga da se ne desi proboj u trenutku dok ti držiš uređaj)

A kad sam čovek izazove provođenje struje tako što dodirne fazu (i time natera fidovku da isključi), spašće ga ona od 0,03A a ove veće neće (tj najverovatnije neće).

Тачно. За човјека је смртоносно већ и 50 mA, тако да само она од 30 mA ради посао. Наравно може се поставити склопка од 300 mA или 500 mA као главна за цијели објекат, а она од 30 mA за купатило и дио кухиње.

Ne može. Štiti ona od 0,03A, ne 0,3A. Fidovka zaštiti tako što isključi struju u objektu pa samim tim i uređaj u kom je proboj, tj. spreči da ti potom dodirneš fazu u uređaju u kom je proboj. (a moliš Boga da se ne desi proboj u trenutku dok ti držiš uređaj)

A kad sam čovek izazove provođenje struje tako što dodirne fazu (i time natera fidovku da isključi), spašće ga ona od 0,03A a ove veće neće (tj najverovatnije neće).
Ako dodirneš samo fazu, a pritom ne stojiš bos na vlažnoj zemlji najverovatnije ti neće biti ništa. Doduše nećeš ni aktivirati sklopku, ali proći ćeš bez povreda jer ćeš refleksno vrlo brzo skloniti ruku sa provodnika. Ne pitaj me kako to znam. :ROFLMAO: Ali je provereno i to nekoliko puta.

E sad da li bi čovek moga kroz telo da propusti struju koja bi aktivirala FID? Ja verujem da je moguće, al tu igra ulogu veliki niz faktora. Ljudi su preživljavali mnogu puta jače struje od one dovoljne za aktivaciju FIDa , ali su isto umirali i od manjih struja.

U svakom slučaju ne treba pokušavati. Biba Struja može da izbaci osigurač na visokonaponskoj trafo stanici. :ROFLMAO:

Imam Schneider osigurače i fidovku. Trebal bi Sneider bi biti ok. Bio je među 4 preporučena. Sjećam se da je među preporučenim bio i ETI, a za dva sam zaboravio. Ugrađeno prošle godine.

Samo da bude dobro ugradjeno, vidjao sam ugradjene odlicne zastite koje ne rade zbog lose ugradnje.
Sto se tice jacine struje koja ubija, bitno je kuda tece i da li na tom putu pogadja vitalne organe.

Znam da jje Eti pre par godina imao gomilu reklamacija posto posle pola godine na test dugme nisu reagovale a i cena sama govori.
Sebi sam licno kupio Shrack letos jer je Eti posle 10god zakazao

Nazad
Vrh