Nikad ovako !

Nisam detaljno zagledao snimak al po opisu a I po izgledu sa snimka trebalo bi da je klasična ibertura.
Kad dizna ostane otvorena sipa nenormalnu količinu goriva i pored dima motor ne radi kako treba al imate kontrolu nad gasom tj obrtajima sto na ovom snimku nije slučaj koliko ja vidim.

Kakav kvalitet je international pravio 70 tih godina , ovaj je radio 50 godina i ni onda se nije razletio :haha:
Gledati video od pola

Igore to nije iber turaža. To su samo trenutno veći obrtaji dok ne potroši ulje koje je ušlo-ostalo u kompresionom prostoru nakon prethodnog gašenja motora. Jesu to nekontrolisani obrtaji ali ne u toj meri kao kod iber turaže i ne traju toliko dugo.
Seljak, ne pravi motor vakum nego pumpa ulja gura ulje u usisnu granu a kroz turbo, motor sagoreva to ulje, nabija obrtaje, pumpa nastavlja da gura ulje kroz turbo jer je pokreće motor..... takoreći lančana reakcija. Znači prekidom ulja koje podmazuje turbo (ako je moguće), gasiš auto 1/1. Gušenje lamelom.... znam za jedan slučaj da je čovek uspeo ugušiti motor, rav 4-ka, ali je taman počeo motor da vrišti i čovek se snašao. Više se nikome nije desilo tako nešto a da je iz mog okruženja. Tako da, nije nemoguće ali verovatno da nije ni lako tj sve zavisi od slučaja do slučaja.
Turbina slini,polako danima nekad čak i godinama puni interkuler,čovek se teši malo slini,troškari ulje.Onda jednog dana to ulje iz interkulera ode kroz turbinu na sagorevanje i onda kreće igranka.Eksducer se razleti kompletan,inducer tako oslobodjen i pod ogromnom turažom krene da pravi vakum i usisava svo ulje koje mu je na raspolaganju dok motor ide u sve veće obrtaje.Svaki do jednog auta nakon iberturaže ima raspalu turbinu i interkuler mastan od ulja.Probaj poteraju neki motor u obrtaje i stavi dlan na usis pa da vidiš šta je vakumirka :D

E sad zamisli neki Citaro automatik, sa OM470 koji udje u ibertutažu,pa tako udje u neki kiosk i završi u Dnevniku 2 :D

Moguce nebojsa , ali znam od mehanicara ovdje da su im se nekoliko dondira razletjela iz iste serije a nekoliko su vozaci uspjeli spasiti onesposobljavanjem pvp, nije statisticka greska nego im se to desavalo.

Pa ne ide ruka,krpa,majica,gaće,nešto...
Ja na rusu po hladnom glumim rukom dekompresor na usisu,pa to na verglanju pravi vakum samo tako,kamo li u iber turi.

Искривио се колико је натоварен. Још ставили и цераду да се као не види
581935983a7176e35dea5811c862a2c5.jpg

Nazad
Vrh