Nikad ovako !

Zasto usis , bila je jedna serija đondira koja se htjela povremeno razletjeti ,traktoristima davali instrukcije kako da spase motor , udarac cekicem ili polugom na crijevo dovoda goriva u rotacionu pvp, dovoljno da zaustavi motor za nekoliko sekundi.
Kod Iberture gori ulje,tako da džabe prekid goriva.A preko usisa eliminišeš dotok vazduha.

Otvarao sam jednom motor od turbo Rivala nakon turaže, od ležajeva nije ostalo ništa,dobio i po ventilima jer kaiš nije izdržao obrtaje pa izašao iz faze.

Nama je turbina u voznji na kombiju povukla ulje iz kartera i dobio turazu. Motor bio nov uradjen nije bio presao ni 2000km. Ubacen u najvecu brzinu, kocnica do poda i ugasio. Nije bilo nikakvih posledica, samo turbinu reparirana..

Nama je turbina u voznji na kombiju povukla ulje iz kartera i dobio turazu. Motor bio nov uradjen nije bio presao ni 2000km. Ubacen u najvecu brzinu, kocnica do poda i ugasio. Nije bilo nikakvih posledica, samo turbinu reparirana..
Хвала @Same,
Знам за исти случај — није се десило мени већ комшији: мотор је усисао уље и подивљао, а комша онда убацио у највећу брзину, кочинцу колико је могао стиснуо, и угасио мотор. И мислим да није било неког озбиљног оштећења машине.

To moze kad zbog kvara u pvp dobije visoke obrtaje ,ali ovde se misli zbog trosenja ulja iz kartera koje ,dal kroz turbinu ili nekim drugim putem, zavrsi u cilindrima motora.Tom motoru ne treba vise gorivo da bi radio posto ce raditi na to ulje,tj sam sebe unistava ,a nekad se i razleti jer ne izdrze sklopovi obrtaje velike pre nego sto zariba od manjka podmazivanja.

To se desavalo nekad na golfovima , da pisa na turbo ali se motor nije razletio , jeste dobio nenormalnu snagu i kad je potrosio ulje zaribao.

Ovdje je lose gorivo je uzrokovalo te probleme, sipali neke aditive zimi prije i kod nekih PVP je dolazilo do toga , vecinom propisale PVP ili neki kvar izazvale , ovo da samo ulje iz turba napravi to bez PVP nisam imao prilike da cujem, vecinom dizel dvotaktasi imaju tu osobinu da se razlete.

Ако пробије на турбински део према ауспуху извуче уље из мотора, дими и излећу варнице из ауспуха. Не може да оде у високе обртаје. Ако пробије уље у компресорски део на усис имаш бомбу. Нисам сликао у фирми шта остане од клипова под високом туражом. Буквално је заобљен клип нема карика, све се стопило.

Ovaj video sa prethodne strane na kraju oni grci sa folsvagenom , pet minuta se vrte oko njega i cekaju da potrosi ulje i zariba, ako ode PVP motor se razleti, ti đondiri sa podivljalom pvp ,klipnjace im probile blok.

Nebitno sta je , zapusis mu usis i mir.Nzm sta ovi gore na snimku pred kraj rade ,koristi pp aparat u auspuh lol ?.

Jesi to ikad video kod traktora da se desilo?
Da bi došlo do iberture pre svega mora da postoji turbina koja će da povuče ulje.Kod običnih atmosferskih dilezaša iberturaža je nemoguća stvar.Možeš da mu pevaš oče naš, da pokušavaš u brzini sa ga gasiš,nećeš uspeti.Jer motor pravi vakum i dok ne izvuče svo ulje neće se ugasiti, a verovati da lamela može da zaustavi motor u iberturaži kad se vrti na preko 10k obrtaja.Jedini lek je da rizikuješ život i pokušaš da ga ugušiš na usisu, što je opet priča za sebe dok motor pravi vakum na 10k obrtaja.A i sama reč iberturaža govori odakle potiče ta turaža.

Dizeling kako ga Ameri zovu,nema veze sa iberturom i potpuno je drugačiji kvar.

Igore to nije iber turaža. To su samo trenutno veći obrtaji dok ne potroši ulje koje je ušlo-ostalo u kompresionom prostoru nakon prethodnog gašenja motora. Jesu to nekontrolisani obrtaji ali ne u toj meri kao kod iber turaže i ne traju toliko dugo.
Seljak, ne pravi motor vakum nego pumpa ulja gura ulje u usisnu granu a kroz turbo, motor sagoreva to ulje, nabija obrtaje, pumpa nastavlja da gura ulje kroz turbo jer je pokreće motor..... takoreći lančana reakcija. Znači prekidom ulja koje podmazuje turbo (ako je moguće), gasiš auto 1/1. Gušenje lamelom.... znam za jedan slučaj da je čovek uspeo ugušiti motor, rav 4-ka, ali je taman počeo motor da vrišti i čovek se snašao. Više se nikome nije desilo tako nešto a da je iz mog okruženja. Tako da, nije nemoguće ali verovatno da nije ni lako tj sve zavisi od slučaja do slučaja.

Zato pametni ljudi stave gašenje motora na klanu na usisu I kraj price.
Pre par godina laguna 2 1.9 dci od Zrenjanina do kuće bar deset puta ušla u iberturu sto bi rekli,počne na sred puta da se zalece kad blesava,stisnem dugme,ugasim je,sačekam par minuta,upalim i vozim dalje,opet posle nekog vremena ista prica i u krug.
Došao kući,rastavi je majstor a turbo se raspao bukvalno,pre toga gram ulja nije trošila i nikakav znak lošeg turba nije imala,zamenjen turbo tj repariran i vožena opet bez ikakvih problema.

Da bi došlo do iberture pre svega mora da postoji turbina koja će da povuče ulje.Kod običnih atmosferskih dilezaša iberturaža je nemoguća stvar.Možeš da mu pevaš oče naš, da pokušavaš u brzini sa ga gasiš,nećeš uspeti.Jer motor pravi vakum i dok ne izvuče svo ulje neće se ugasiti, a verovati da lamela može da zaustavi motor u iberturaži kad se vrti na preko 10k obrtaja.Jedini lek je da rizikuješ život i pokušaš da ga ugušiš na usisu, što je opet priča za sebe dok motor pravi vakum na 10k obrtaja.A i sama reč iberturaža govori odakle potiče ta turaža.

Dizeling kako ga Ameri zovu,nema veze sa iberturom i potpuno je drugačiji kvar.
Ove slucaje kod traktora sto ja znam je uzrok PVP a ne turbo. Ne tvrdim da ne moze ,ali ovo sa turbom mislim da na traktoru bas i ne radi kao na autu , na traktorima su sporohodni dizeli sa puno vecim zapreminama tezim klipovima i manjim okretima i puno manje kW po zapremini motora , dok na autima su male zapremine cilindara lagani klipovi vece brzine, puno vise kW po zapremini motora i turbina ima puno veci uticaj na dizanje snage motora.

evo kako to izgleda kod traktora.
Da to sam rekao da je jedna serija dondira prije 20 tak godina imala taj problem sa PVP pumpom, kad pogledas gume traktora vidis dizel gorivo sa cadjom opisan sav traktor , izbacuje zivi dizel na izduv.
A kako znam da je to dizel sa cadjom , zato sto zbog kvara na 1221 pvp pumpe , poslije promjene nove opiljci u cijevima do dizni su zaglavli 3 dizne od 6 , izbacuje takav sivi dim , ogromnu kolicinu i takva crna tekucina sprica sa izduva , dizel opere ispusnu granu od cadje , i to izgleda kao ulje ali nije jer se brzo osusi i ostaje samo cadj , s tim da je moja PVP radila kako treba, a ovom dondiru ne radi.

Tako da bi se ja okladio ovdje na PVP a ne turbo.

Nazad
Vrh