Nikad ovako !

Kod njega povremeno po neka masina plane, cesto prilikom secenja i varenja u radionici, inace ne odrzava se redovno, mnogo mehanizacije ima.
Uvek je gasio bez problema.
Zasto se ovo desilo i u kakvim okolnostima, nista ne mogu da tvrdim.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Апарат је набоље преврнути пре активације и продрмати или ударити од нешто да се прах растресе ако се којим случајем слегао. Активира се ампула првим стиском и онда тек понавља стискање за гашење пожара. И када се гаси никако се од једном не стреса цела боца него буквално у етапе се прах испаљује на ватру. Ако горе кола или било шта од возила основно је да се клема скине са акумулатора ако је дошло до паљења инсталације. Џабе ти, гасиш, инсталацију, ако је она још увек под напоном.

Jednom smo na AP gasili Dobla klasična Fiat boljka reostat, nas troje stalo ja sa S1 i dvojica kamiondžija sa S3, džabe sve kad je uhvatilo instrument tablu samo se topi i pali sve oko sebe.

Pod haubom kad gori je još gora situacija jer ne možeš da vidiš odakle gori, a ako otvoriš haubi samo dodaš vazduh.

Jednom mi blokirao točak na prikolici pa se upalio,to je S1 uspešno rešio, ali na vreme primećeno, a kad gori oko točka najbolje je da ako ne pomogne aparat da bežiš, skoro je dečko kod Prokuplja najebao kad je gasio točak na solo kamionu kad je eksplodirala guma, bacila ga na zaštitnu ogradu.

Koliko ljudi nosi u kolima kljuc da moze skinuti klemnu sa akumulatora? Ja,npr ni u jednom autu ne nosim takav alat. Da li se u takvim slucajevima ima vremena skidati klemna? Enterijer u autu kada pocne da gori,ceo auto plane za minut,to sam video svojim očima. Početni pozar se moze ugasiti sa flasom vode a rasplamsali pozar ne moze da ugasi ni vatrogasna brigada.

Не скидаш са кључем него са чекићем, дизалицом и слично удариш по стубићу и сломиш. Боље изгубити акумулатор него цело возило, једна од мудрости старих возача.

Код пежоа се скине руком, клема се само преклопи. Мада у случају пожара у моторном простору не смијеш ни отворити хаубу да приступиш.

У случају потребе гашења пожара испод хаубе само одшкринути колико механизам дозвољава, завући млазницу и испразнити апарат па ако прође-прође.

Koliko ljudi nosi u kolima kljuc da moze skinuti klemnu sa akumulatora? Ja,npr ni u jednom autu ne nosim takav alat. Da li se u takvim slucajevima ima vremena skidati klemna? Enterijer u autu kada pocne da gori,ceo auto plane za minut,to sam video svojim očima. Početni pozar se moze ugasiti sa flasom vode a rasplamsali pozar ne moze da ugasi ni vatrogasna brigada.
Staviš "brze kleme" Citroen i neki Francuzi ih imaju fabrički.Mada to pomaže samo ako osetiš da se zagrejala instalacija do te mere da je krenula da topi izolaciju, a još nema plamena.Kad se javi plamen džabe akumulator i u Moravu da baciš.Mada to su ti uglavnom saveti ljudi koji nisu doživeli pa kao ono što nisi skinuo akumulator.Isto kao kod turaže nabiješ krpu u usisi i rešio si problem, a baš bi voleo da vidim tog koji otvara haubu,razvaljuje usisi i nabija krpu dok motora urla na 10.000 obrtaja i čeka trenutak da se razleti :D

У фирми су углавном код млађих возача возила изгорела. Код старијих један аутобус гасили 5-6 пута, инсталација у моторном простору а мотор напред. Тај сам је спасио неколико возила.

Pre neki dan je goreo automobil u Vršcu. Naidjem ja, komšija polivao auto kroz masku, a krenuo plamen. Ja stao, porazmislio gde mi je aparat, ali ipak pozvao vatrogasce koji su došli za 3 minuta. Brzo se razvio plamen pa se nisam usudio da se upustim sa malim aparatom. Automobil je bio ispred kuće parkiran, pežo 307 karavan.

Staviš "brze kleme" Citroen i neki Francuzi ih imaju fabrički.Mada to pomaže samo ako osetiš da se zagrejala instalacija do te mere da je krenula da topi izolaciju, a još nema plamena.Kad se javi plamen džabe akumulator i u Moravu da baciš.Mada to su ti uglavnom saveti ljudi koji nisu doživeli pa kao ono što nisi skinuo akumulator.Isto kao kod turaže nabiješ krpu u usisi i rešio si problem, a baš bi voleo da vidim tog koji otvara haubu,razvaljuje usisi i nabija krpu dok motora urla na 10.000 obrtaja i čeka trenutak da se razleti :D
Jel ne moze da se ugasi u brzini?

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Zasto usis , bila je jedna serija đondira koja se htjela povremeno razletjeti ,traktoristima davali instrukcije kako da spase motor , udarac cekicem ili polugom na crijevo dovoda goriva u rotacionu pvp, dovoljno da zaustavi motor za nekoliko sekundi.

To moze kad zbog kvara u pvp dobije visoke obrtaje ,ali ovde se misli zbog trosenja ulja iz kartera koje ,dal kroz turbinu ili nekim drugim putem, zavrsi u cilindrima motora.Tom motoru ne treba vise gorivo da bi radio posto ce raditi na to ulje,tj sam sebe unistava ,a nekad se i razleti jer ne izdrze sklopovi obrtaje velike pre nego sto zariba od manjka podmazivanja.

Nazad
Vrh