Nikad ovako !

A to su male razlike i zavisi šta se zapali, najbitnija je brza reakcija. Ti aparati su toliko godina radili bez problema ali kao i sve drugo i to mora da se menja zbog raznih ušteda i manjeg zagađenja životne sredine itd itd..

Kod atesta se gleda samo pritisak u boci i vizuelno da li su svi elementi na broju a niko ne isproba aparat da li funkcioniše.
Jednom se potrefilo da sam prisustvovao kompletnoj proveri aparata zbog atesta. Rasklopljen je skroz, merena je masa ampule, prosejan prah, izmerena njegova masa, mislim da je dodato nešto malo i sve to sastavljeno.

Тако је прах није смео да има грудвице па су га на сито од брашна просејавали. Нама су урадили ПП апарат и срећа да нам није требао јер је после састављања боце унутра отпала ампула. Догодине пред жетву однели ПП апарат овај кад је отворио ампула испала из оне алу цеви. Каже срећа па ти није требао. 😱

Битан је и нос...мени је на Змају грана дрвета пала на кривину издувне гране и тиња ја осетим у кабини чудан мирис угасим мотор, изађем обилазим ништа не видим,кренем даље опет исто кад ја горе имам шта да видим жар на грани само сам је узео рукама ставио на реп комбајна и угасио Водом.Јесенас у Кукурузу иста ствар осетим у кабини чудан мирис кад оно попустио дихтунг на издувној грани замастило се и почело да тиња угасио мотор и полако угасио,затим очистио ту гареж и било је ок то је био и крај сезоне...да нос је битан.

Kod atesta se gleda samo pritisak u boci i vizuelno da li su svi elementi na broju a niko ne isproba aparat da li funkcioniše.
A jel moze aparat da se malo proba , pa pusti rucka i vrati osigurac? Jedino smo u srednjoj skoli ja i jos jedan aktivirali 2 aparata u drugoj smjeni u hodniku i pobjegli . Nikad vise. Inace sam morao ovo da priznam nekome ,
proganja me godinama.

Код нас је периодично испитивање обавезно на сваких 6 мјесеци, а хладним воденим притиском на 5 година. Мало је претјерано, јер се често након 5-6 отварања оштети навој, али такав је закон. Животни вијек апарата је 20 година, послије тог рока се мора мијењати новим.

Мора се испробати јер нема другог начина да се отвори док се не ослободи притиска. Испуца се апарат у усисивач, просије прах, глава апарата се детаљно растави и очисти, замијене се гумице и бакарна мембрана.
Напуни се задатом количином праха, убаци се азот до потребног притиска и апарат је спреман за наредних 6 мјесеци. На успонску цијев се лијепи наљепница са ознаком фирме и сервисера као доказ да је апарат прегледан, те су у случају неке контроле казне баш велике.

Momo, može, ali kod starog pp aparata gas tj pritisak će izaći iz ampule i sledeći put faktički će biti beskoristan aparat. Kod novog tipa treba da može bez problema. Zato ima manometar na sebi.

Не може ни код новог. Код нас у фирми је процедура да се један дан покупе апарати и оставе замјенски. Сваки апарат се окине на тренутак у усисивач и остави преко ноћи, ујутро је притисак на нули. Чим прах дође око игле више нема заптивања.
Потом иде претходно описан поступак, па се тек трећи дан враћају. Разлог за то је што некад сервис не буде успјешан и апарат испусти азот те се мора понављати чишћење и убацивање нових гумица.

Код нас је периодично испитивање обавезно на сваких 6 мјесеци, а хладним воденим притиском на 5 година. Мало је претјерано, јер се често након 5-6 отварања оштети навој, али такав је закон. Животни вијек апарата је 20 година, послије тог рока се мора мијењати новим.

Мора се испробати јер нема другог начина да се отвори док се не ослободи притиска. Испуца се апарат у усисивач, просије прах, глава апарата се детаљно растави и очисти, замијене се гумице и бакарна мембрана.
Напуни се задатом количином праха, убаци се азот до потребног притиска и апарат је спреман за наредних 6 мјесеци. На успонску цијев се лијепи наљепница са ознаком фирме и сервисера као доказ да је апарат прегледан, те су у случају неке контроле казне баш велике.
Preteraše ga sa 6 meseci. Pa jelo može da se napravi nešto što će biti ispravno barem 2 godine. Verujem da može, ali to nije u nečijem interesu.
Mislim 99% tih aparata nikad neće biti upotrebljeno. Znam da treba to biti ispravno kad ne daj bože zatreba,ali isto znam da sigurno može da se napravi tako da duže bude ispravno. Koji tip tj. princip gašenja se koristi?

Jednom se potrefilo da sam prisustvovao kompletnoj proveri aparata zbog atesta. Rasklopljen je skroz, merena je masa ampule, prosejan prah, izmerena njegova masa, mislim da je dodato nešto malo i sve to sastavljeno.
Jesam se pogrešno izrazio, nije baš da niko ne isproba i ne uradi sve šta treba ali je čest slučaj. Ako ima sve na broju ne mora uvek da znači da je ispravan, zavisi i kako se transportuje i kako se čuva, ampula može da otpadne kao što je Drale napisao.

Ja sam imao priliku sa tim pp aparatom, kada se zapalila garaza sa sve autom unutra, a bila je od drveta, kod burazera. To vam je isto kao recimo da pljunete u vatru kada se pece prase, sve je izgorilo kao licna. drugi put sam gasio nekom tipu renault-a, istina tek je poceo da se pusi u instrument tabli, i neki covjek je istresao jedan aparat (onaj mali sto bude u autu), medjutm i dalje se dimilo, tek kada sam ja isti takav istresao, dole ispod table onda je stalo. Tako da ako je pozar tek poceo i imate adekvatan aparat, moze pomoci, medjutim ako je to zahvatilo i ako je nesto krupno...slabo.

Poslednja izmena:
Kad sam radio u Bolnici u trećoj smeni mi izbije požar u komandnom ormanu hidranta.Od 5 aparata sam uspeo samo 1 da aktiviram.Sreća što sam primetio na vreme i nije se brzo širio.I nikom ništa.Naravno da su bili atestirani.
Bio davno na pokaznoj vatrogasnoj vjezbi gdje se jedno 150 aparata ispraznilo , gasili mix pola benzin pola dizel , nisu se aktivirali samo oni nestrucno rukovani aparati , pritisnuti i odmah pustiti , cekati 10 tak sekundi i onda gasiti , svaki radi, pritisnes i drzis svaki aparat ne radi.
Drugo je kad pocnete gasiti takav mix bolje da bude daleko , vatra se pojacava 10x kao mala nuklearna :ROFLMAO:
A one profesionalne od 100kg ili 250kg sa prahom ne bi aktivirao ni u ludilu , preko 40bara , ako je neko pokusao da drzi vatrogasno crijevo na 10 bara zna u cemu je problem.

U slučaju požara smirenost igra veliku ulogu. Ovaj sa snimka se gubi ko burek u svemiru i vrlo verovatno je pp aparat ispravan ali ga on ne zna aktivirati. Da je uspeo, verujem da bi ugasio požar, jer ga je relativno na vreme primetio. Da sam bio na njegovom mestu i da nisam aktivirao pp, vratio bih se po onaj mali bager i pokušao bih zemljom ugasiti požar. Ne bih odustao kao on. Ali što reče Arkadije YT mu možda zaradio drugi.

Lik je bas sposoban, ne verujem da nije umeo aktivirati...
Vidim da sad ima jedan nov Hyundai, a pregledi na yt njegovih klipova su milionski tako da ko zna koliko zaradjuje.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Bio davno na pokaznoj vatrogasnoj vjezbi gdje se jedno 150 aparata ispraznilo , gasili mix pola benzin pola dizel , nisu se aktivirali samo oni nestrucno rukovani aparati , pritisnuti i odmah pustiti , cekati 10 tak sekundi i onda gasiti , svaki radi, pritisnes i drzis svaki aparat ne radi.
Drugo je kad pocnete gasiti takav mix bolje da bude daleko , vatra se pojacava 10x kao mala nuklearna :ROFLMAO:
A one profesionalne od 100kg ili 250kg sa prahom ne bi aktivirao ni u ludilu , preko 40bara , ako je neko pokusao da drzi vatrogasno crijevo na 10 bara zna u cemu je problem.
Hoćeš da kažeš da nisam znao da rukujem aparatima. :unsure:

Ne pratim ga nemam pojma ko je ali vidim kako je odreagovao.... Ili je super sposoban pa ga sam potpalio. Ne bi me čudilo.

Lik je bas sposoban, ne verujem da nije umeo aktivirati...
Vidim da sad ima jedan nov Hyundai, a pregledi na yt njegovih klipova su milionski tako da ko zna koliko zaradjuje.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Ja bi rekao da je taj bager odrtina i izgorio u sumnjivim okolnostima , sve snimao i onda najednom bager uveliko gori.

Nazad
Vrh