New Holland

Dobri su,sve zavisi ko sta voli....motor je kao kod mene,bas New Hollandov,nije Ford,dobar i ostar puca od snage,potrosnja je oko 10lit/kj,ako "zvekece" kad radi na leru,nije dobar,bezi od njega...

Od kada je to New Holland proizvodio motore? Ajde da i ja nešto naučim.
Na kombajnu TX 66 je Ford 675 TA/VN motor, a sa New Hollandovim ću se sada upoznati.

Stanite malo ljudi da naučim kakav je to New Hollandov motor jer stvarno za sve godine rada još ga nisam video pa bih želeo da mi se malo objasni kakav je to motor.
Valjda to znači Clayson!

Poslednja izmena:
Gospodine panonstib jel mozete iz vaseg iskustva da nam kazete nesto vise o TX66? Kakva mu je elektronika, motor, menjac, pumpa, kakvog je kvaliteta?

TX 66 spada u kombajne većeg kapaciteta koji ima kao i svi noviji kombajni dosta elektronike jer se kod novijih generacija kombajna traži da se sva podešavanja za neku kulturu u toku rada obavljaju iz kabine kombajna, a to traži i odredjene senzore za merenje tih odstupanja.Kombajn je klasičan sa tangencionalnim bubnjem koji je širok 1560 mm sa prečnikom od 600 mm ostale podatke o snazi, motoru ćete naći na sajtu Konedata.Svi ovi kombajni oseduju hidrostatski sistem vožnje.Ima malo razlike u vršidbenoj komori jer on ima bubanj, odbojni biter, separator i mali odbojni biter.Ispod prva tri dela se nalazi korpa koja se podešava na malo izmenjeni način nego kod drugih kombajna.Jedina mana ovog kombajna je povratna masa jer se sakuplja pomoću spirale kao kod svih kombajna, ali umesto tranportera on ima drugu spiralu koja podiže seme i na kraju "gruvač" koji pomaže da se seme očisti od primesa i ponovo ga vraća na sabirnu ravan.U slučaju vlažnog useva ili vlažnih urodica zna da se zaguši spirala koja podiže masu od donje spirale do "gruvača".
Standardne širine hedera su 5.18 , 6.10 i 7.32 m, a može i širi i uži ali nisu preporučljivi.Što se tiče kukuruznog adaptera: 5-to redni, 6-to redni i 6-to redni sklapajući. Fleksibilni heder za soju: 5.78 m.Toliko za ovaj put, ako nekoga još nešto interesuje neka pita ili ako ima neko da zna više neka slobodno doda jer ovo je osnovno, a ima i onih koji znaju više od mene pa neka nešto napišu jer i ovako ja ništa ne znam već im samo smetam na forumu.Hvala na pažnji!!

@panonstib

Hvala puno na informacijama. Jeste možda upoznati sa tim TX66 što je u Ostojićevu, jeste ga kojim sličajem vi servisirali?

Ima kod nas u selu jedan TX66 i igrom slucaja dobro poznajem vlasnika, a i onog sto "tera" masinu. Siguran sam da i gosn Panonstib poznaje kombajnera jer su imali nedoumica oko nekih dugmica. No manimo to nego da vam kazem sta mislim o kombajnu.
Velik, sirok pre bih rekao, mocan a prost, radi savrseno cisto i bez gucitaka, lak za rukovanje, pouzdan. Ima neka resenja koja na kombajnima te generacije nisam vidjao. Ako bi ga uporedjivao, recimo sa Claasom istih karakteristika, onda bih rekao da je Claas neopravdano skuplji jer nije bolji ni za 1. paru, cak naprotiv. Kombajn ima pneumatski sistem i tokom rada u odredjenim vremenskim intervalima pomocu sistema koji poseduje izduvava motor i hladnjak. Sve komande su elektro upravljive, pa cak i gas. Bunker je ogroman, a "lula" odlicno odradjuje posao. Ovaj nije opremljen sa 3D sitima, ali mu to u nasim uslovima nije od ogromnog znacaja.
Brzina rada u psenici i soji sa hederom od 6 m je oko 7 km/h bez gubitaka, provereno, dok je predhodni Claas za sobom ostavljao tragove samonikle psenice. Sve sto se izgubi zrna izgubi se na hederu jer se omlati samo od sebe i to je vise odlika neke sorte psenice i soje.
Sve u svemu jedan jako jako dobar kombajn koji se samo pozeleti moze. O uslovima u kabini ne treba ni trositi reci.
Nadam se da sam malo dopunio izlaganje Panonstiba o tehnickim karakteristikama ovog kombajna.

Zahvaljujem se kolegama na informacijama. Takođe mislim da je Claas neopravdano skuplji od New Hollanda, gledao sam cene i jednom i drugom, i za iste pare može da se kupi mlađi i bolji New Holland od Claasa, naravno u istoj kategoriji. Sve u svemu, mnogo mi se dopadaju ovi kombajni, pogotovo ovaj TX66, ali nažalost za sad će on ostati samo pusta želja, ali ko zna...možda se dogodine ili za dve godine i ta želja ostvari, nikad se ne zna... ::namigivanje::

Nazad
Vrh