Navodnjavanje

Samo notill

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
 
Vi zagovaraci no till ste kao sekta.Kao ovaj što pridaje timac u južnom b.
Imam jednog drugara koji je opterećen navodnjavanjem i kaže jedan za njega da toliko ima neke bube u glavi da po njemu ako dobro zalije ne mora ni da poseje.
Tako i no tilisti....
Šalu na stranu slažem se Compa sa vama ali nije baš sve tako.
 
Kupio sam jednu parcelu u februaru, sticajem raznih okolnosti nisam nista radio na njoj, posejao sam direktno kukuruz, sklop je dobar, al mu je vreme doslo glave, eno ga metar i metlici… Tako izgleda i vecina parcela koje sam ove godine video gde je radjena direktna setve…

Slika od pre 15 dana, nije bas u kvalitetu slikao sam u prolazu

9fd51d9f76147a6bb05d679b64e8f775.jpg
 
No till obožava ovakve vremenske uslove.Radi drugar od 2015, počeo je da traži plug...
Ма нема он појма какав плуг, какви бакрачи.😁
Прво добар подривач па тек онда плуг. Тањирао сам једну њиву где већ годинама се ради директна сетва, ништа горе нисам радио тањирача скакуће као по асфалту да је вучеш.
 
Tako će i raditi.Stigao je podrivač, plug za jedan traktor je remontovan prošle godine a za drugi se traži, kaže mora se malo orati, ne vredi.
 
Miladine kakva je situacija sa kukuruzom koji navodnjavas? Ima li razlike?
Sto se tice postavljenog videa koji je postavio Cenejac111 to je upravo sistem o kojem sam ranije pisao ovde. Kod ove firme sam i bio i dali mi projekat. Ja opet kazem da je ovo stvarno buducnost. Ali mora da se ugradi prava oprema sto i kosta. Tada je po njihovom predracunu za mojih 5ha to ukupno izlazilo oko 25000 eura. I iskren da budem pre bih ulozio te pare nego da kupim odredjenu mehanizaciju. Jer ako sada sa ovom postojecom i starom sve zavrsim i dobro uradim onda mi i nova ne treba. A o prinosima koje bih dobio sa ovim sistemom je ne merljivo. Pa evo samo da sam ga imao i da je pusten par puta u psenici. To bi bili rekordi koji nisu nigde zabelezeni. A gde je i usteda na djubrivu. Moze o ovome stvarno dosta da se pise. Mnogo tu ima prednosti a mana gotovo i da nema. Ali sigurno da svako ima svoje misljenje.
Nisam još gledao ima li razlike, to mi je unutra malo u kukuruzu nije sa kraja pa moram ući u kukuruz, čekam još malo dok ova suša uradi svoje. Vidim po polju da kukuruz osjeća sušu. Pišem sate koliko sam zaljevao. Klip je krenuo pa ću vidjeti situaciju za jedno 7 dana. Do sada je zaljevano 8.5h sa trakama 6l/ h.
 
Miladine napiši ovde po nekad kakva su ti zapažanja iz kukuruza. Sigurno će tu odvaliti klipove. A prati samo i da li će imati donje listove potpaljene ili ne u odnosu na kukuruz koji ne navodnjavaš. A iskreno me interesuje da li su mu listovi uvijeni kako kod ovih hibrida koji imaju tu genetsku osobinu da se na taj način čuvaju od vrućine i gubitka vode iz sebe.
 
Imam opciju da navodnjavam nešto malo soje, pa me zanima kako bi motorna pumpa odradila posao..
Radio bih navodnjavanje brenerima, a pumpa u pitanju je villager wp 36, maksimalni protok vode 36 m3/h, 4.1 kw, maksimalni radni pritisak 2.2 bar
Radio sam nekada sa starom tomosovom pumpom i mislim da je vrtila 9-10 brenera 13-14 m širine.. Zna li netko slučajno kako bi se ovaj villager ponašao spram tomosa ?
 
Kupio sam jednu parcelu u februaru, sticajem raznih okolnosti nisam nista radio na njoj, posejao sam direktno kukuruz, sklop je dobar, al mu je vreme doslo glave, eno ga metar i metlici… Tako izgleda i vecina parcela koje sam ove godine video gde je radjena direktna setve…

Slika od pre 15 dana, nije bas u kvalitetu slikao sam u prolazu

9fd51d9f76147a6bb05d679b64e8f775.jpg
Mnogo tu faktora utice na taj kukuruz datum setve, padavine ,korovi itd.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
 
Kod podrivanja koliko vidim parcele gde se intezivno ova operacija radi je blagi uzas sa korovima . Strinjista bih podrivao umesto ugara Ili tanjiranja I za setvu strnina bih ga koristio.U ostaloj primeni ne vidim neke prednosti.
 
По правилу подривање се и ради у стрњишту и то када је оваква суша. Односно Јул и Август месец су најподеснији за ту операцију. Кад земља има превише влаге у себи подривање губи сваки ефекат.
 
Jeli neko zaljevao kukuruz, ima li rezultata, ja sam do sada u mom eksperimentu dao 200 l vode po m2 od 01. juna.
 
Nazad
Vrh