Navodnjavane sistemom kap po kap - KPK

Ja sam za te slavine sa navojem bušio 14mm rupe, tako mi je rekao prodavac slavina, i nemam problema. A kupio sam burgiju za metal i u bušilicu sa regulacijom obrtaja pa polako. Samo su burgije od 14mm teže za naći u gvožđarama i skuple, valjda se retko koriste. A slavine po redovima koje hoću da zalivam odvrnem pre glavnog ventila vode, da ne trpe pritisak, pa kad zalijem te redove prvo otvorim sledeće pa onda zavrnem te koje su zalile. I na kraju opet zatvaram vodu na glavni ventil.

Ja znam za dvije vrste ventila i to od 14mm i 16mm, kod tebe je vjerovatno 16mm a ti si bušio sa 17 i zato curi. Postoji još jedna mogućnost curenja a to je burgija i bušilica što nije baš preporučljivo za alkatan jer burgija malo glođe rupu i hoće da curi. Ja sam imao priliku da vidim originalan alat za bušenje alkatana, to je ručna alatka koja lako obuhvati alkatan i rukom okrećeš alat sličan ručnom srdlu i sa nekoliko okretanja rupa je izbušena i to veoma fino osječena. Možeš od svrdla za drvo recimo fi 16 da napraviš lako alat za alkatan, ja sam ga napravio ako hoćeš mogu ga slikati pa da vidiš.
Да вероватно сам бушио један мм више беспотребно, а и бушио сам сврдлом за дрво, она пљосната, знате на коју мислим.. неприкладна бургија за бушење окитена, али ето брзоплетост ме је коштала. Сад више старе грешке нећу чинити. Искуство више.

evo slike, valjda će se videti sve što treba. napravljeno za 10 min. nakon što sam upropastio moj prvi okiten :haha:

Ljudi, sta mislite koliko para treba za navodnjavanje lesnika ? Ima 8 redova, a u svakom redu po 150 sadnica. Razmak izmedju redova je 5m a izmedju sadnica je 3m. Pa me interesuje da li neko od prilike moze da mi kaze koliko bi me kostalo sistem kap po kap ?!? I naravno, koja pumpa i sve ostalo ? Ima struje odmah pored njive... Tako da bi se koristila elektricna pumpa...

Pozdrav. Postavio sam sistem kap po kap pa me interesuje kako da izracunam koliko treba zalivati kada se koristi prihrana? Imam Tomosovu pumpu sa protokom od 300 L/min, trake su Chapin 5L/ h sa kapljacima na 10 cm a duzine su 50 m i ima ih 12. E sad u koliko vode je potrebno rastvoriti vodotopivo djubrivo i koliko je potrebno vremena da to djubrivo stigne do svake biljke? Inace tu je posadjena paprika.

Da li neko moze da mi kaze da li je potreban bazen ili neki rezervoar kod KPK navodnavanja za Borovnice? Da li prihrana moze da ide samo preko pumpe i bureta?...

Da malo osvezimo temu uz ovih prijatnih 40 stepeni.Silom prilika mi je dosla ideja ,pa sam je ovih dana i delimicno ostvario ,da navodnjavam soju sistemom kap po kap.
Naime imam soju na okucnici oko jutro i petsto fati.Bunar sam busio pre vise godina 2 cola,zadnjih par godina nije koriscen.
Pumpu imam mio standard(hondina)WB 20 sa elektromotorom od 2kw , koju sam na brzinu morao remontovati(semerinzi i lezajevi na elektromotoru)
Problem je bio da sama povuce vodu jer mi je prvi nivo podzemnih voda bio na 5 metara,to sam resio ugradnjom pomocne rucne pumpe.
Analizom iskustva sa foruma narucio sam oko 2,5 km trake aqua green kapljaci na 21 cm 2l po kapljacu.Razvod je okiten od 2 cola sa 22 slavine i creva kap po kap duzine 100m.
Taj komplet mi zahvata oko trecinu povrsine , 44 reda soje.
Za natapanje 2/3 povrsine pumpa je radila sa manjim pauzama 48 sati, odnosno 12 sati na jedno mesto 1100m trake
Malo sam se zabavljao pa merio protok,prvi kapljac do razvoda je dao 1,4l/h zadnji 0.8l/h ,100m trake,stim da ima i zutih kapljaca koji cini mi se daju vise vode,e da pritisak na razvodu je 0,6 bara.
Posle velikog posla srecan sam kad pogledam kako je soja zivnula ,da sam samo malo ranije to resio,ostaje mi jos 1/3 kao kontrolna bez navodnjavanja
pozzzzzz...:spavam:

Svaka čast , tako treba , šta te koštalo ništa .
Nego imam istu takvu pumpu. Slab joj je taj motor . Ja sam skino taj i stavio od 4kw , trofazni naravno. Trebo sam i jači možda 7kw . Morala bi sama da povuče sa te dubine bez problema , još ako si zamijeno semering kako treba. Provjeri jel sve idealno dihtuje na usisnoj strani , to je bitno ne samo za povlačenje nego i za konačni pritisak i protok vode . 2kw je definitivno preslab motor za hondu , neznam što su ga stavljali.

pozdrav Momo,bas me to i interesuje, koliko maksimalno vode moze izvuci taj motor iz bunara od recimo 2 cola.Koji si ti protok dobio?
Cak bi busio i veci posto nikad nisam bio zadovoljan kapacitetom ,sada izvlaci oko 110 l/min mislim da mora vise.

:bravo:Hvala ti momo ovim sugestijama si mi bas pomogao.Reci mi samo kakva je veza motor pumpa,direktna ili preko remenice.
Kako si kacio usis na 4 cola ,preko reducira direktno ili si tanju cev uronio u bunar .Mislim da bi mi za ovu povrsinu i 3 cola bila dovoljna s obzirom da je velika razlika u ceni.

e , tu sam. Motor je direktno na pumpi , našo sam odgovarajući. Usisno crijevo sam sam gurnuo u bunarsku cijev pošto staje . Na kraju nema nikakva usisna korpa , nema potrebe kad je pumpa vakumska.
Ja sam išo sa cijevima 4 cola a da je ovaj bunardžija imo išo bi i 6 cola . Ne iz razloga protoka , mogla bi i manja nego zbog toga da mogu da spuštam potopne pumpe. Trenutno imam jednu manju potopnu (dubinsku) 0.75kw a za sledeću godinu nabavljam 3.5kw (350l/m) ta je najveća koja može u fi 100. Dubinske pumpe su zakon po svem . Ova Honda inače ima nizak pritisak i veći top može da goni samo na manjoj udaljeosti i naravno u ravnici , a o tifonu nema ni govora . Meni je ona jedino dobra zbog većeg protoka za površinsko potapanje.
aj zdravo.

Ovako je izgledala soja neko vreme posle navodnjavanja,ovaj mali deo levo nije zalivan.
E sada glavni problem na koji nisam racunao ,navodnjavani deo sve vise dobija zelenu boju a na drugom delu se mahune otvaraju.
Juce sam presekao nedoumicu i skinuo sam svu soju posto je i u zalivanom delu bilo dosta rastura.Prinos je bio negde oko 1200 kg/jutro,vlaga 14,5% i dosta zrna u njivi.
Uglavnom ostaje kajanje zasto ranije nisam krenuo sa zalivanjem jer sam ovako samo malo dopunio vec postojece mahune .
Nadam se da ce nekom da koristi :bravo:

Poslednja izmena:
Da li je neko pravio kakve motalice za trake kap po kap? Da se lepo smotaju bez gužvanja a nešto jeftino pošto treba više komada?

Da li je neko pravio kakve motalice za trake kap po kap? Da se lepo smotaju bez gužvanja a nešto jeftino pošto treba više komada?
Evo reseeeenja!!:ideja:Kako smotati kilometre traka samo jednom motalicom i to za samo par stotina dinara??????
www.dodaj.rs
[/url][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
evo kako sam ja to radio.
Od cevi slivnika oluka sam sekao komade po 25 cm.Stranice sam pravio isto od pocinkovanog lima 33cm precnik(naravno zbog boljeg iskoristenja table)dovoljna su dva komada, ja sam pravio vise ali bespotrebno .
Meni je bas plasticni deo od fabrickih traka pasovao za cev slivnika cca97mm pa sam na njega i nitovao stranice,mada je mozda i bolje da vam neki limar zaletuje original stranice koje ce se skidati.
Na sipki 14mm sam navario brezon sa maticama ,na jednoj matici rucicu za motanje i skidanje,parce cevi od 1/2cola sam navario na neku staru motalicu,platnama i maticama se ucvrste limeni delovi i samo motaj........
Na jednom delu ja smotam 500 m creva kap po kap,samo prilikom motanja moraju biti dobro zategnuta,kad se zavrsi skinu se stranice traka i ucvrsti se selotejpom da se ne razmota pa u TOPLO skladiste do sledece sezone:ppozdrav:

Pametno. I ja sam mislio ovako nešto da napravim ali sam zbog manjka vremena (a i finansija za materijal) juče dvojici električara poslao poruke da vide imaju li onih malih kotureva od kablova, drvenih ili plastičnih. I na njima bi trake mogle i da ostanu i do razmotavanja na proleće a lakše bi se i razmotavalo nego ovako kad odlepiš trake moraćeš pažljivije da ne spada sa strana. Ako ne nađem koturove i ja ću nešto ovako skarabudžiti Nisam gledao kakvog otpada od materijala imam kući ali slabe šanse. Inače mislim da je vrlo bitno da se ne izgužvaju i ispresavijaju trake da ne bi pucale. Moje su vrste po 50 metara, i lakše bi bilo ako mogu svaku za sebe na koturić ili ću nastavljati po više kom. videću koliko zauzmu mesta.

Izgleda da nisi bas razumeo sistem:osmeh:
ovako bez stranica sluze samo za cuvanje u skladiste,kad treba da se razmotaju samo ubodes stranice i srafis na motalicu .
Za razmotavanje ti netreba niko,ostavis motalicu na pocetku njive i vuces kraj creva,probao do 100m duzine ide super a vise mi nije trebalo.:bravo:

Nazad
Vrh