Da malo osvezimo temu uz ovih prijatnih 40 stepeni.Silom prilika mi je dosla ideja ,pa sam je ovih dana i delimicno ostvario ,da navodnjavam soju sistemom kap po kap.
Naime imam soju na okucnici oko jutro i petsto fati.Bunar sam busio pre vise godina 2 cola,zadnjih par godina nije koriscen.
Pumpu imam mio standard(hondina)WB 20 sa elektromotorom od 2kw , koju sam na brzinu morao remontovati(semerinzi i lezajevi na elektromotoru)
Problem je bio da sama povuce vodu jer mi je prvi nivo podzemnih voda bio na 5 metara,to sam resio ugradnjom pomocne rucne pumpe.
Analizom iskustva sa foruma narucio sam oko 2,5 km trake aqua green kapljaci na 21 cm 2l po kapljacu.Razvod je okiten od 2 cola sa 22 slavine i creva kap po kap duzine 100m.
Taj komplet mi zahvata oko trecinu povrsine , 44 reda soje.
Za natapanje 2/3 povrsine pumpa je radila sa manjim pauzama 48 sati, odnosno 12 sati na jedno mesto 1100m trake
Malo sam se zabavljao pa merio protok,prvi kapljac do razvoda je dao 1,4l/h zadnji 0.8l/h ,100m trake,stim da ima i zutih kapljaca koji cini mi se daju vise vode,e da pritisak na razvodu je 0,6 bara.
Posle velikog posla srecan sam kad pogledam kako je soja zivnula ,da sam samo malo ranije to resio,ostaje mi jos 1/3 kao kontrolna bez navodnjavanja
pozzzzzz...