Navigacija u poljoprivredi

Gledaj ovu novu verziju ublox-a ako nešto planiras. Ne izadje nesto skuplje baza koja pokriva 20km (čini mi se da ima i veću pokrivenost, jer su neki testirali na oko 30km i da nema opadanja korekcije).Trenutno je na akciji, trebaju ti 2kom, za bazu, i za traktor. https://www.ardusimple.com/product/simplertk2b-basic-starter-kit-ip65/
 
Radi i ova slabija baza na većim udaljenostima, samo što je baza dalje, to češće luta, ili puca konekcija. To isto važi i za ovu novu jaču verziju prijemnika, samo što se tu povećava daljina na kojoj sigurno radi, a oni tu daju kao neki optimalan siguran rad na udaljenosti do 20km od baze. I taj nov prijemnik izađe baš dosta skuplje od ovog starijeg, barem su mene tako odrali...
 
Razlika izmedju mono banda (NEO-M:cool: i multi banda (ZED F9P) nije u jacini signala vec u tome sto ovaj drugi korekciju pozicije racuna iz vise satelita ( U blox modul) zato mu treba 10 sekundi kod prekida veze sa satelita da ponovno izracuna poziciju za razliku od starog 60 sekundi.

Inace narucio sam ardu simpleRTK , jedan modul i dva long range radijska modula (nisam imao dosta za drugi modul na kartici sa kojom placam paypalom , nisam znao da uracunavaju i PDV), a samo u banci mogu da prebacujem sa jednog racuna na drugi nista internet . Kad uzmem 2 modul moram sam da ih setujem setujem baza rover , dali su fajlove na blogu za setovanje. Problem je sto xbee pravi za europsko trziste bez antene i kraceg dometa a ovi su dodali antenu i uzeli njihov modul za 826mHz koji se koristi u EU odnosno dozvoljena frekvencija. Za americko i australsko trziste xbee ima vise vrsta i jos veceg dometa ali su 900-920MHz. Proizvodjac je u Spaniji , Barselona za HR odmah dodaje i PDV (EU) i plus postarina 17 ili 19E. Juce im platio paypalom. Pretpostavljam nekoliko radnih dana treba da stigne.

Sa radio vezom uzimam zato sto imamo problema sa mobilnom mrezom , neke djelove ne pokriva , ili je jako slabo , tako da nista od internet veze. Ako ne bude radilo da mi je baza na krovu , onda cu morati i bazu da nosim po njivama ali postoji mogucnost da je izgubim, ne treba joj tablet ili PC samo baterisko napajanje.
 
Premerio sa google,najdalja parcela mi je na 19km od salasa.Znaci o ovim varijantama koje pokrivaju 10-ak km da i ne razmisljam.OSIM AKO u sledecem mestu postavim jos jednu rtk bazu koja pokriva sledecih 10 km.Da li je tako nesto izvodljivo da rover (kako ga zovete tj uredjaj u traktoru) koristi signal sa dve rtk baze?
kupi ez750,uzmi nazad pdv i subvenciju od 50% i mani se tih rabota sa kineskim komponentama :ppozdrav:
 
kupi ez750,uzmi nazad pdv i subvenciju od 50% i mani se tih rabota sa kineskim komponentama :ppozdrav:

Kamo srece da je u-blox kineska komponenta :haha:. Kako sam poceo da pratim forume koji se bave time mislim da ameri najvise i kukaju sa tim EZ750:haha:.

Zasto sam uzeo ovako da sam pravim , zato sto sam prije nesto radio sa DC servo , a onda sa agopengps softvera imam na izvolite izlaz , softver mozes sam da mjenjas. Onda jos jedan orbitrol i servo motor i imam proporcionalni dvostrani ventil. Kad su izbacili kontejner/skladiste iz jedne velike firme bilo novih bosh proporcionanih ventila , ja magarac nisam uzeo na kilu , koji ce mi:haha:, inace kosta taj hidraulicki proporcionalni industrijski kao nekoliko novih EZ750. Ako ne uspije sa auto pilotom ostaje da blejim u displej i korigujem rucno:haha:. Inace par tih ardusimpleRTK sa radio vezom i multiband antenama kosta oko 900E (850E) , sa PDV i postarinom, dodas malo i kupis EZ750 i placas jos godisnju pretplatu za signal.


Navigacija moze da se napravi i bez GPS-a , elektronski precizni ziro + kompas , visinomjer itd. Ali sa gps navigacijom ne moram da idem po njivi i snimam kordinate u softver za navodjenje , postoje digitalizovane katastarske mape iz kojih izvadim kordinate i ubacim u softver za navigaciju + greska u milimetrima znas i gdje su medje.

- - - - - - - - - -


Trimble vise ne proizvodi EZ 750.
 
Poslednja izmena:
Ako ne uspeš da se snađeš sa AgOpengps, instaliraj cereu.
Inače gps prijemnik Ublox, je made in Swiss, a i Trimble se proizvodi u kini, naravno po licenci.
Nemora da znači, da su delovi iz kine uvek loši, jer oni imaju 16 klasa, i kada se pogleda, 90% komponenti se kod njih proizvodi, a ceo svet ih ugrađuje, samo kada ih ugradi neka renomirana firma, onda mora da se plati i " ime " :osmeh:
 
Pre prolecne sezone su ubacene GPS koordinate u navigaciju. Ovako izgleda kad izvuces medju i kad je komsija kod tebe sa 5 redi kukuruza.


2lmuule.jpg
 
Komsija je verovatno hteo da ti izadje u susret ako slucajno ne posejes da imas bar nesto posejano. Brine se covek :osmeh:
 
Jel ti komšija iz Lokava?
Cici aj pojasni to ubacivanje kordinata,jel se to plati pa dobiješ kordinate svojih parcela ili se drugačije markira?
Ne znam u čemu je fora ali u Lokvama nema ni jedna operativna navigacija:sta:
Ima 2 za koje znam ali ih ljudi koriste uglavnom da ne promaše njivu i nizašta drugo.
Kad odem u vaš atar i vidim neke posejane sa tim autopilotom dobijem kompekse.
 
Kupe se koordinate parcela u katastru ( sa istim tim koordinatama mere geometri parcelu kad ih pozoves ) i te koordinate posaljes u firmu gde si kupio navigaciju i oni pretvore sa nekim programima u format koji moze da cita navigacija. Placaju se koordinate i usluga firme za pretvaranje. Kada to zavrse posalju ti mailom i ti snimis na usb pa ubacis u navigaciju. Uradio sam sve parcele i mene je izaslo 1700 din po parceli.

Sa spiska izaberes parcelu koju hoces da sejes. Po defaultu navigacija te navodi tako da sa sredinom traktora gadja medju ali ti podesis pomak levo-desno u zavisnosti koliko je siroka sejalica. Sve parcele sejem tako da je prvi red 25 cm od medje.

Dosad je rekorder jedan Lokvanac koji je bio 4.5 m kod mene. Naravno desava se da sam i ja kod komsija ali mnogo redje. Uglavnom od 10 parcela u 2 slucaja je medja gde treba, u 2 slucaja sam ja kod komsije, i u 6 slucaja su oni kod mene. Ako komsijina parcela nije posejana i ja sam kod njega onda ostavljam prazno. Ako je on vec posejao onda ne ostavljam prazno nego posejem do brazde pa cemo na jesen da resimo. U slucaju ako je komsija vec posejao i usejao kod mene bez razmisljanja sejem preko njegove kulture i prskam iznikle useve sa totalom.
 
Ajde baš me zanim a u praksi kako sve to izgleda,sad sam ti komšija na jednoj parceli tamo kod šivaone ti si prvi do nje (tako mi je rekao stric kad mi je dao u zakup)a ja sam drugi,nije bilo nikakvih oznaka.
 
Dali mozes i u cfx da ubacujes kordinate?

Ubacene su

Ajde baš me zanim a u praksi kako sve to izgleda,sad sam ti komšija na jednoj parceli tamo kod šivaone ti si prvi do nje (tako mi je rekao stric kad mi je dao u zakup)a ja sam drugi,nije bilo nikakvih oznaka.

Ajde kad budem sejao bas cu da te zovem pa dodjes da vidis ako ces imati vremena u tom trenutku. Spominjao si mi jednom da cemo biti komsije na jednom mestu ali onda nisi znao da kazes gde. Nije ni tvoja parcela jos posejana. Stric ti je merio pre nekoliko godina tu parcelu.
 
Ako ne uspeš da se snađeš sa AgOpengps, instaliraj cereu.
Inače gps prijemnik Ublox, je made in Swiss, a i Trimble se proizvodi u kini, naravno po licenci.
Nemora da znači, da su delovi iz kine uvek loši, jer oni imaju 16 klasa, i kada se pogleda, 90% komponenti se kod njih proizvodi, a ceo svet ih ugrađuje, samo kada ih ugradi neka renomirana firma, onda mora da se plati i " ime " :osmeh:

Danas mi stigla prva tura iz Spanije, jedan simpleRTK2 i 2 xbee radio predajnika prijemnika za njih , jos treba jedan simpleRTK2. Probao danas i radi sa AgopenGPS softverom, prakticno iz kutije.

Skinuo sam google earth pro i instalirao, sa njim napravim parcele , snimi se u "kml" formatu koji pozna AGopenGPS , prvo sam malo tapkao u mraku jer sam ubacio neke njive nekoliko km dalje , sa strane u prozoru je vidim a na glavnom ekranu nista , dok nisam probao da iscrtam dvoriste u google eart pro i onda mi tek pokaze nacrtanu parcelu na glavnom ekranu jer se i fizicki nalazim na njoj , mislim u kuci a antena na prozoru.

"kml" je tekst fajl koji otvorim i promjenim samo kordinate u 100% tocne iz katastra , makar i ove mozda odstupaju 20cm.

Jedino izgleda cu morati neki tablet koji pogoni WIN 10 , inace ovo probano sa jako starim kompom i WIN7 , ali cini mi se da to malo zatrzava u simulaciji , za sada nista dok ne nabavim neki tablet , jedino da probam sa laptopom ali i taj je 15 godina star.
 
Kišni dani, ne može drugo šta, pa se u tim trenucima nastavio rad na navigaciji, odnosno delu automatskog upravljanja sa motorom.
Prvobitna zamisao sprovedena u delo. prilično mozganja, planiranja, a još više posla oko izrade.
Veza sa volanom preko zupčastog kaiša i odgovarajućih remenica, uz dodato elektromagnetno kvačilo koje pritiskom na prekidač u trenu odvaja
motor i ne postoji nikakva razlika u težini upravljanja u odnosu na pre ugradnje.
Inače kompletan sklop je tako izveden da može vrlo lako da se skine sa dva zavrtnja. Sve je u komadu, upravljačka elektronika montirana
u zajedničko kućište i okačena na sam motor. Ka računaru ide samo jedan USB kabel, a drugi kabel je priključak na napajanje. Sve ostalo je
kompaktno i celina maksimalno zaklonjeno od kačenja, habanja i prašine. Ne smeta, ne zaklanja.
Postavljeno, povezano, probano.. Deluje da radi lepo, stabilno i da će valjati.. Praksa će pokazati.
Vrlo tipičan osećaj kad pustiš volan a traktor sam ide, odnosno računar njime upravlja.. :)
Inače tablet ima svoj dock koji je i nosač, tako da su sve konekcije preko njega. Kada se posao završi, lako se iz njega vadi, a kablovi ostaju na mestu bez isključivanja.
Pošto slike mnogo više govore od reči, evo fotrografija koje su propratile deo izrade i montaže..

 
Poslednja izmena:
Može li neko da pojasni kako se bira položaj antene na traktoru?
Vidim da se antena kod ovih navigacija u sam svoj majstor varijanti nalazi na prednjem delu traktora (na prednjem delu haube). A kod par fabričkih navigacija koje sam video antena je bliže zadnjem delu traktora (na kabini, i to bliže zadnjoj ivici kabine).
 
Može li neko da pojasni kako se bira položaj antene na traktoru?
Vidim da se antena kod ovih navigacija u sam svoj majstor varijanti nalazi na prednjem delu traktora (na prednjem delu haube). A kod par fabričkih navigacija koje sam video antena je bliže zadnjem delu traktora (na kabini, i to bliže zadnjoj ivici kabine).

Polozaj antene namjestas u softveru, odnosno gabarite traktora , prikljucaka, anslaga itd. Ako je antena visoko iznad zemlje gubis na preciznosti , odnosno zavisi kako je ravno obradjena parcela i koliko sam traktor "skace" pri kretanju. Kod ovih DIY varijanti je vecinom ispred samih upravljackih guma zbog "olaksavanja" upravljanja elektronici odnosno samom "autopilotu" nema veze sa prijemnim djelom i obradom satelitskih signala i ostalog. Inace sotver obradjuje signal sa satelita i korekcioni i racuna stvarni polozaj od onog koji je zadan i izbacuje gresku koji opet dio softvera koji PID matematickim obrascem upravlja motorom kod "jeftinijih" varijanti. Najskuplje rade proporcionalnim ventilom koji je vec ugradjen u traktor tvornicki i na njega se spaja upravljanje.

Ovaj gore upravljanje od smilad je DC servo motor, DC motor ima na sebi inkrementalni opticki enkoder i onda "postaje" servo , enkoder "salje" polozaj rotora i elektronika upravlja njime. Enkoder se vidi na jednoj slici gdje je motor okrenut naopacke. Postoje varijante gdje postoji montiran davac na samim sponama i salje kut polozaja upravljackog mehanizma nazad itd.

- - - - - - - - - -

Kaze u uputstvu za trimble da je KML podrzan format za unos podataka. KML format mozete dobiti iz google eart pro i snima 2 formata jedan je *.kml . Onda otvorite fajl sa nekim tex editorom i nadjete mjesto gdje su upisanje kordinate i te kordinate zamjenite sa 100% podatcima iz katastra i probate ubaciti u navigaciju.

google earth pro je besplatan


kada ga instalirate i startate nadjete na globusu svoj atar , ukljucite da gleda vertikalno dolje , pritisnete misem 3 ikonicu i sa njom oznacite njivu koja vas interesuje i snimite je. Problem je naci njivu ali nije nemoguce. Poslije snimljeni kml fajl otvorite text editorom i nadjete dio gdje su kordinate i to ispravite sa onim iz katastra.

- - - - - - - - - -

Kad otvorite text editorom svoj fajl imate nesto ovako
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<kml xmlns="http://www.opengis.net/kml/2.2"
xmlns:gx="http://www.google.com/kml/ext/2.2"> <!-- required when using gx-prefixed elements -->

<Placemark>
<name>gx:altitudeMode Example</name>
<LookAt>
<longitude>146.806</longitude>
<latitude>12.219</latitude>
<heading>-60</heading>
<tilt>70</tilt>
<range>6300</range>
<gx:altitudeMode>relativeToSeaFloor</gx:altitudeMode>
</LookAt>
<LineString>
<extrude>1</extrude>
<gx:altitudeMode>relativeToSeaFloor</gx:altitudeMode>
<coordinates>
146.825,12.233,400
146.820,12.222,400
146.812,12.212,400
146.796,12.209,400
146.788,12.205,400
</coordinates>
</LineString>
</Placemark>

</kml>

treba ispraviti samo onaj dio izmedju gdje pise <coordinates> u ovom slucaju ovo
146.825,12.233,400
146.820,12.222,400
146.812,12.212,400
146.796,12.209,400
146.788,12.205,400

Vi mozete imati samo 8 kordinata ako je pravilna parcela za svaku medju po 2 kordinate. I moraju biti napisane da zatvaraju kvadrat , nije vazno sa koje strane. Jedino 400 ne dirate to je neka globalna oznaka pozicije , ovo moram pogledati na mom konkretno fajlu , pa napisem.
 
Nazad
Vrh