Navigacija u poljoprivredi

Ljudi, ne opterećujte se sa merama jer ništa od toga ne treba da se unosi na sistem sa ručnim navođenjem. Jedine mere koje su bitne su radni zahvat mašine i preklop. Ostalo ne treba.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Tako je. Sve sam to i ja napisao...

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
Jedno pitanje radi se o ovom ,simpleRTK2B - Starter Kit LR IP65 , https://www.ardusimple.com/product/simplertk2b-starter-kit-lr-ip65/ koliko sam shvatio na brzinu ovo ne treba internet , imaju radio vezu do 10km , idealno ako nema nekih fizickih prepreka. Uparene i programirane. Basna stanica radi autonomno ne treba joj laptop, tablet itd. Samo za "rover" treba tablet na koji salje precizne kordinate.
Sve tako kako si napisao, jedino što je taj domet u praksi realno duplo manji.
 
Ja imam FM-750 Lite. Znam da je potrebno uneti u podesavanja ovo sto sam ti napisao u prethodonom postu. Sad stvarno nisam siguran, ali mislim da nema te opcije od antene do grana. Postoji opcija zanosenja radne masine, preklapanja, a za ovo nisam siguran. Jel na srpskom?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ima opcija od antene do Grana na fm 750

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
 
Ag15 se doplacuje. U standardu se dobija mala antena a tek uz dopatu dodje ag15. Mene su mislim presli , da li livona ii neko drugi ne znam, ali u livoni je kupljena navigacija.Jer nisam dobio malu antenu , vakum nosac ,i cod disk za instalaciju programa koji dodje uz ez 250, cd sa install key je bio odlepljen sa kutije diska Dok je drugar isto kupio ez 250 u livoni i sve dobio.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
I ja sam doplatio za Ag 15 antenu, ali nisam dobio onu malu pach antenu. Vakuumski drzac jesam dobio, kao i CD sa programom, dal za unos podataka sa parcela ili citanja, ali nisam dobio CD key, tako da nisam ni mogao koristiti taj program. Pitao sam ovde u temi u vezi toga, i tada mi niko nista nije odgovorio.

@grabik neki su tako pravili bazu uz pomoc tog Xbee modula, ali verovatno zbog malog dometa, morali su je nositi na parceli gde rade sa navigacijom, koliko sam ispratio. Nesto na taj fazon radi i ona eFarmer navigacija preko telefona sa Android OS, spominjala se ovde ranije.
 
E za tu opciju nošenja baze sa sobom na njivu, može poslužiti taj sistem sa radio vezom, jer sa tim predajnicima domet nije veći od 3-5km, a jači predajnici su daleko skuplji, i verovatno trebaju dozvole od nadležnih, da nebi imali problema :osmeh:.
 
Šta kažete na ovu akciju?
19cfec160d191702c8886da7921c741a.jpg


Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Jos samo malo dok Huawei neudje i u taj segment. Ovi zapadnjaci uopste nemisle na nas sirotinju :osmeh:
 
Slažem se da su Trimbl, Topkon i ostali preskupi u odnosu na uradi sam navigacije. Ali to je neko morao da smisli, konstruiše, testira i dovede u stanje kakvo je sada. Godine su tu utrošene i sve je to morao neko da isfinansira.
Sa druge strane, uradi sam navigacije su opet rezultat nečijeg rada i mozganja ali ti ljudi su nesebični i podelili su po forumima svoje znanje i iskustvo za dobrobit drugih. Možemo da pričamo šta hoćemo, ali da nije takvih ljudi, još bi se ovde raspravljalo o Trimblu.
Ovi što imaju uradi sam navigacije bi trebalo, sledeći primere sa nemačkog sajta, da više pomognu onima koji bi želeli sami da naprave svoje navigacije.
Kinezi su napravili svoje navigacije. Našao sam negde na nekom sajtu. Okačiću prospekt kako to izgleda. Tražio sam i cene, ali ih nisam dobio.


Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
@Tesla,koji je domet ove tvoje navigacije? Imam parcele koje su mi udaljene oko 20-22km od salasa,da li tu razdaljinu podrzava tvoja baza ili je to ipak daleko za nju?
 
Ova trenutna varijanta baze ima efektivni domet 10km, mada radi i na većoj udaljenosti, ali onda počinje da odstupa preciznost, unapređena verzija ima domet 20 km, isto kao što koriste i ove napredne navigacije, ali na tome još radim.
 
Koji tablet kupiti a da ima 2 x USB , postoje kinezi ali su dosta veliki(one koje sam uspio naci) , ima na ebayu u EU dosta jeftinih i u dobrom stanju panasonik CF D1 , koji i nije tablet vec laptop napravljen za industriju , ali je malo veci od klasicnih tableta , 13,3 displej. Noviji panasonik, getac ,dell rugged polovnih da ima 2xusb i to je upitno da li imaju toliko jer vecinom imaju jedan usb kostaju min rabljeni 700E. Vise mi odgovara EU jeftinija postarina u odnosu na US i ne placam nikakve takse.

Recimo kao ovaj tougbook panasonic , se moze naci povoljno na ebay.de https://www.ebay.com/itm/Panasonic-...817553?hash=item2f05813851:g:wrgAAOSwnCFaCFhq
 
@Tesla,koji je domet ove tvoje navigacije? Imam parcele koje su mi udaljene oko 20-22km od salasa,da li tu razdaljinu podrzava tvoja baza ili je to ipak daleko za nju?
Vazdušnom linijom ti je udaljena parcela 22km? To jedino ako radis zemlju u atarima Bašaid, Mol, Žabalj, Srbobran....
Pogledaj na Google maps, pa premeri da li je baš ta udaljenost.
 
Poslednja izmena:
Vazdušnom linijom ti je udaljena parcela 22km? To jedino ako radis zemlju u atarima Bašaid, Mol, Žabalj, Srbobran....
Pogledaj na Google maps, pa premeri da li je baš ta udaljenost.
Premerio sa google,najdalja parcela mi je na 19km od salasa.Znaci o ovim varijantama koje pokrivaju 10-ak km da i ne razmisljam.OSIM AKO u sledecem mestu postavim jos jednu rtk bazu koja pokriva sledecih 10 km.Da li je tako nesto izvodljivo da rover (kako ga zovete tj uredjaj u traktoru) koristi signal sa dve rtk baze?
 
Nazad
Vrh