Navigacija u poljoprivredi

Mislis na FJ Dynamics?
Nemam je, ali vidim po YT da to skroz lepo radi. Mislim da se može čak i povezati na ovu Home Made baznu stanicu, jer koristi Ntrip Caster, mada i da se kupi baza, nije skupo, oko 2000e još ako se udruže par ljudi iz sela, milina, a domet oko 20km.
Ona bi trebala da ima svoju baznu stanicu koja ima tomet od oko 3km u precniku. Na baterije je i dobijes tronozac za nju tako da je prenosiva. Cena je oko 6k evra ako ne gresim za nju...

Mi cemo davati rtk najverovatnije dzabe kad krenemo.

A FJ je od nas porucio dve bazne stanice i verovatno ce jos jer nemaju svoje.
Drugar je u pregovorima sa njima da im pravi.

Sent from my POCO F3 using Tapatalk

Kako sam napisao, tako je. Ipak sam se informisao pre pisanja.
A cena je otišla sa 4 i nesto na 5950e+pdv jer su izašla neka poboljšanja, a ima i podršku za ISOBUS.

@daner kako nemaju svoje stanice, kad su izbacili kartu sa pokrivenošću 90% teritorije Vojvodine?

Poslednja izmena:
Ali stanice nisu njihove, Geodetski zavod ili kako vec se zove ne znam , 38000 din godisnje .
Od njih uzimaju.
Dopisivao sam se sa njima pre par meseci, tako mi rekli.
I drugara startovali da im pravi baze i ntrip server da imaju svoj.
Kako sam napisao, tako je. Ipak sam se informisao pre pisanja.
A cena je otišla sa 4 i nesto na 5950e+pdv jer su izašla neka poboljšanja, a ima i podršku za ISOBUS.

@daner kako nemaju svoje stanice, kad su izbacili kartu sa pokrivenošću 90% teritorije Vojvodine?

Neka hvala bogu neka bude pokrivenost svuda.

Mi smo dve postavili vec i rade, ali hocemo da izbegnemo rtk2go nego da imamo svoj ntrip server.Rtk2go se desi da pukne, ne radi po par sati itd.Tako se raditi ne moze.

I pod upsevima stanice i dupli link ,preko telekoma i rumunije.Tako da nema varijante stao net.
AG prepravljamo da kad izgubi jednog castera da se automatski kaci na drugog tako da nrma prekida u radu.

Da, najbolje je izbeći rtk2go, zbog stabilnosti, mada ja nisam imao nekih problema, barem ne u radu, vise me je zezao net, promenili su mi opremu skoro, pa cemo videti.
Super, videcemo kad izadje konačno u radu. Jel razmišljate i o ugradnji na hirdoventile, ko bude želeo ? Posto AGOpen ima podršku...

Planiramo i to raditi, samo da ovo resimo da bude sve idealno.
Koliko ih skontah ta ploca im i nije neki problem da naprave.

Pravicemo da se moze skidati tablet i antena pa se mogu npr kolima otici obeleziti kordinate.
Da ne morate traktorom unositi.
Na sipku se namontira i gas.

Dodali smo i tastere za levo desno.Lupam spartas i mozes traktor pomerati od a-b linije po 1cm pa navise na pritisak tastera u zavisnosti kako spartac iza ide.
Mozda nekom nije potrebno al nek ima.Nece da skodi

AGOpen GPS softwer je vlasništvo farmera iz Kanade. On jeste otvoren i besplatan za korišćenje ali nisam siguran da može da se koristi u komercijalne svrhe.
Oprezno sa baznim stanicama jer ukoliko niste sigurni da su 100% precizne, može nastati problem.

@MarkoSreta
Machinery guide plasira firma iz Madjarske.
Kao koncept vrlo je sličan ovim "uradi sam" navigacijama o kojima se ovde diskutuje (Cerea, AgOpen)
Medjutim, sve komponente se kupuju od firme koja plasira i softver.
Sve je malo više "fabrički". Prijemnici dolaze u kućištima sa potrebnim kablovima, antenama, naravno i samim android tabletom na kojem radi softver.
Osnovna mana je što čitav sistem sa RTK nije nimalo jeftin.
U cenovnom pogledu može se pozicionirati negde izmedju samogradnje i fabričkih sistema.
Korisniku je upotreba olakšana kao kod profesionalne varijante ali to naravno košta..
Za 1200 Eur se verovatno dobja osnovna preciznost od +-25cm dovoljna za rasturanje djubriva, prskanje i slično.

@daner
Vuceta verovatno misli na probleme sa medjama.
Neko pomisli da je apsolutno precizan sa navigacijom, a to nije slučaj pa može da dodje do komšijskih sukobljavanja.
Ne znam kako je ta tematika kod nas zakonski regulisana.
Za ličnu upotrebu ne može niko zabraniti da se ravna prema bilo čemu, ali ako je javna mreža i komercijalizovana onda verovatno može biti sporenja.
Velikim "ribama" može da zasmeta.

Pratili smo gps kordinate baze, ne menja se.Tako da to je to.
Antena je usrafljena na fixnu poziciju i tu ce stajati uvek.Nema pomeranja.

Verovatno ljudi ne veruju da za malo para moze tako nesto da se odradi sad.
Dosta je bilo monopola i preskupe opreme.

Sto vise njih pocne praviti to bolje.Bice jeftinije.

Poslednja izmena:
Ali ce zato biti i vise fuseraja, jer ce vecina hteti da spusti cenu sto vise a to se kasnije odrazava na kvalitetu samog uredjaja.

Precizne koordinate bazne stanice se mogu dobiti geodetskim merenjem, mada iz iskustva rekao bi da i to često nije dovoljno precizno.

Bolji način po meni i potpuno besplatan je sa PPP postprocesing.

Nazad
Vrh