Navigacija u poljoprivredi

@daner
Trebalo bi da postoji mogućnost da se motor odvoji od volana.
U radu na njivi nije problem da se na uvratinama okreće ručno, otpor nije toliko velik, mada ga ima.
Medjutim na putu, u saobraćaju, mislim da nema nikakvog smisla ostaviti motor povezan.
Teže ide volan, okreće se i haba sa prenosom u kontra smeru a treba misliti io bezbednosti.
Nije baš jednostavno napraviti sklop za isključivanje zbog funkcionalsti i prostora, tako da mnogi ostavljaju povezano i u vožnji, ali za mene to nije rešenje.
Ja sam to izveo sa ubacivanjem elektromagnetnog kvačila u liniju izmedju volana i motora.

Stigao tab, modul jos cekam
c26ae586d49642a338400dbb4daccb1f.jpg

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ne. Fizički odvajam motor od volana samo u transportu. U radu, na kraj prohoda softver isključuje motor pa se može okretati volan dosta lako pošto ne pruža velik otpor. Takođe postoji i mogućnost autopilota koji sam okreće na krajevima.

Cerea takodje ima dobro razradjen modul za automatsko okretanje na krajevima.
Moje skromno mišljenje je da ta opcija ipak nije zahvalna za manje parcele pošto podrazumeva setvu širih uvratina nego što je uobičajeno.
Ima više načina ulaska u novi prohod, a za šire zahvate uz naizmenično preskakanje sledećeg prolaza.
U većini situacija izlazak na leniju iz parcele je preko neravnina, tako da se automatsko okretanje mora uraditi u samoj parceli.
Koliko je to uvek zgodno pitanje je..

Mada malo sam se razocarao kad pogledam da mapa pokrivenosti ne pokriva balkan.

Imas neki dns i kredencijale od servera?

Da, nema tih servisa koji pokrivaju Srbiju.
Ja koristim jedan evropski za dobijanje efemerida, odnosno preciznih podataka o orbitama satelita.
To je zgodna stvar jer ubrzava i olakšava proračun koordinata, odnsono navigaciju.

Mislio sam na besplatne Ntrip servere koji služe da proslede korekciju sa tvoje baze ka korisnicima.
Postoje takvi serveri preko kojih besplatno možeš da napraviš svoju RTK mrežu..

Drugar je uzeo dva modula, sa jednim cemo praviti rtk bazu i stavicemo na javnu adresu i preko vpn-a se konektovati na lokalnu gde je modul

Mislim da ti ne treba VPN za to.
Ne verujem da modul može samostalno da funkcioniše kao baza.
Ne znam za ovaj koji si nabavio, onaj sa Ardusimple ne može, bila je diskusija malo unazad.
Treba još ili mikroračunar poput Rapsbery Pi ili Arduino, odnosno redovan računar na kom će se izvršavati potreban softver.
Otvoriš i forwarduješ odgovarajući port na ruteru ka tom softveru i registruješ besplatan DDNS nalog koji će uvek imati putanju ka trenutnoj IP adresi.

Pa kad dodelim javnu ip adresu na mikrotika(ruter) uvek ce moci sa njim da komunicira na odredjenom portu koji ce se upisati u rover kao i javna ip zasto bi mi trebao sajt,firma itd posrednik u svemu tome kad imamo svoju opremu.
Sa mikrotikove javne ip radim dst-nat na adresu od baze.

To kako vi koristite treba vam racunar da uploadujete signal na sajt sa kog cete vuci rtk podatak jer nemate svoju javni adresu nego idete preko necije.

Probacemo, javim rezultat samo da ugrabim vremena

Samo mene nervira nesto cudno se ponasa agopengps, secka, kao da nema dovoljnu frekvenciju ocitavanja, ne ide tecno kao sto bi trebalo.

Podigao sam refresh frequency na modulu na 10hz i vidi se da ocitava kao blesav sad, ali na agopen stoji ovo.Ne znam u cemu gresim

Varira od 2-6 ta cifra iza 10hz. i slika secka kad se krecem.

Kontao sam do tableta da nije ali u simulaciji radi savrseno tako da nije.
abba999dda0e17bee6da2d0d0b1c9617.jpg

Adresa na ruteru je uvek javna dodeljena od strane provajdera, ali je uglavnom i promenljiva.
Retko ko ima statičku IP adresu kod kuće jer se dodatno plaća.
Jedino ako je ti imaš, onda je to nešto drugo. Ali ni tada ti ne treba VPN.
U rover ukucaš tu statičku adresu, na ruteru otvoriš i forvarduješ port ka serveru i to je to.
DDNS je potreban kod promenljive IP adrese.

Da li imaš ispravnu vezu preko Ucenter aplikacije sa modulom?
Da li možeš da vršiš podešavanja i da li ih na kraju memorišeš u modul?
Modul koristiš u kpmbinaciji sa Ucentar, odnosno preko nje dobijaš soluciju?

Druze brkas pojmove.

Javna adresa je adresa na kojoj te vidi bilo ko iz sveta i kad zakupis neku ona se ne menja i samo je tvoja.

Staticka adresa je adresa je adresa koja je upisana rucno, ne dodeljuje je dhcp, moze biti i lokalna i javna.

Ko nema svoju javnu adresu, nalaze se na lokalnom opsegu koji ne nat-ovan na neku javnu sa kojom izlazite svi grupno.

To kad vidis da ti se ta javna ip menja obicno provajder ima 2 linka i radi loadbalancing , pa te cas baci na jednu cas na drugu ip u zavisnoati kuda usmerava saobracaj.

Ako se to menja u roku od par dana, provajderi menjaju jer je ta adresa dospela na blacklistu i korisnici se zale da nemaju pristup odredjenim sajtovima.

Drugar je bio internet provider pa to nije problem.Imamo javnih adresa.

Vpn mozemo koristiti ako bi kacili korisnike na nas rtk zbog kontrole.
Kako da blokiras da ti se neko drugi ne kaci ili ne salje docsis napade preko tog porta, nemas nikakav uvid, sa pptp konekcijom imas.
Veruj mi nisi svestan koliko napada imas kad imas svoju javnu, non stop te neko pumpa sa ssh i telnetom pokusavaju da izvale sifru rutera.

Tako je podesavao sam modul,snimio podesavanja u u-centru. Baudrate smanjen na 115200 da bi ga agopengps video.

Refresh rate sam stavio 100ms (10hz) , i vidim da sad brze refresuje satelite , probao sam i sa 8hz isto je.

I dalje mi secka na opengps kad se krecem.

U softweru sam isto podigao na 10hz da bude isto kao na modulu.

Ali kako secka meni to deluje kao da je 1-2hz

Poslednja izmena:
@daner
Nisi u pravu.
Kao što sam rekao svaka adresa dodeljena od provajdera je javna adresa i preko nje može da te vidi svako iz sveta. Bila ona promenljiva ili statička. Znam o čemu pričam.
Većina "kućnih" adresa je promenljiva, ali to jesu javne adrese kojima je moguće pristupiti spolja.
Da bi imao statičku adresu moraš to dodatno platiti, tako je kod svih pružalaca internet usluga.
Kod mene konekcija radi bez mnogo komplikacije.

Druze ,ja sam administrator kod internet provajdera, u tome sam svaki dan.
Aktivirao sam x javnih adresa pa i sebi.
Znam kako funkcionise, istrazi ti to malo bolje.
Ne zameram ti, imam i sefova u firmi koji ne znaju kako net funkcionise a pitaju se za nesto.

Nego da se vratimo zasto agopengps koci

Nazad
Vrh