Navigacija u poljoprivredi

Pazi 😐 i to što ti ubace uopšte ne mora da bide 100% preciznost, nemo posle da se džabe tučeš s' komšije 😁
Neki koji imaju navigaciju smatraju da je ona Bog, i da je kako ona pokaže pravo stanje na njivama. Ne možeš im dokazati da ti je kamenje nekad udario geometar, i ako njegov red prelazi iza tvog panja dobiješ objašnjenje da nije problem do navigacije već do tvog panja. A da ne govorim da se motika nikad ne diže u paranju jer kao red je udaljen od međe propisnih 35cm, a to što kraj srednje motike seče na 50cm to niko ne uzima u obzir. Ja još nikom nisam isekao red ma koliko je priljubljen uz moj, ali imaoci navigacija najčešće ne hebu živu silu u paranju...

Neki koji imaju navigaciju smatraju da je ona Bog, i da je kako ona pokaže pravo stanje na njivama. Ne možeš im dokazati da ti je kamenje nekad udario geometar, i ako njegov red prelazi iza tvog panja dobiješ objašnjenje da nije problem do navigacije već do tvog panja. A da ne govorim da se motika nikad ne diže u paranju jer kao red je udaljen od međe propisnih 35cm, a to što kraj srednje motike seče na 50cm to niko ne uzima u obzir. Ja još nikom nisam isekao red ma koliko je priljubljen uz moj, ali imaoci navigacija najčešće ne hebu živu silu u paranju...
Jbg, nije navigacija kriva 🤔 svakako imaš opciju da smaknes A-B liniju kad seješ kukuruz...bar ima na AgOpen

Pazi i to što ti ubace uopšte ne mora da bide 100% preciznost, nemo posle da se džabe tučeš s' komšije
Nije 100% tačno ni kad platiš 15.000 dinara geometra da ti izadje i izmeri tačke. Kod nas ima dvojica koji koriste trimble već više od 5 godina sa ubačenim parcelama (koštalo 1000 din po parceli). Njih dvojica preko 400 njiva, a to je 800 komšija. Nikad problem sa medjama nisu imali...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Ja nemam problem da mi neko iseče red ako ja uđem kod njega u njivu, jbg. kad sa jedne međe počnem da sejem dok dođem do druge međe iskrive se redovi, plus ja nisam baš stručnjak za pravac. I ako sam prešao među i treba da mi iseče i ne bunim se nikad. Ali ako njegov krajnji red počne sa njegove strane kamena a završi sa moje strane kamena onda je po meni problem u navigaciji, jer ako je kamen na jednoj leniji dobro izmeren onda je valda i na drugoj leniji. Ali to je navigacija tako isterala i to se smatra tačnim i po tom se para. Ja nemam računa da protestvujem jer izlazak geometra košta više od štete, ali me te stvari nerviraju...

Nije 100% tačno ni kad platiš 15.000 dinara geometra da ti izadje i izmeri tačke. Kod nas ima dvojica koji koriste trimble već više od 5 godina sa ubačenim parcelama (koštalo 1000 din po parceli). Njih dvojica preko 400 njiva, a to je 800 komšija. Nikad problem sa medjama nisu imali...

Mislim da je važno i od koga se uzima signal, Lovina, državni ili ovi ostali distributeri... 🤔

Kako onda košta 1000 dinara po parceli da se ubaci u navigaciju. Jel to cena za ispod žita?

Imam pravo u okviru 1 katastarske opštine kad podnosim zahtev za podatke o parcelama da navedem sve parcele tog vlasnika, ali moraju se sve voditi na istog vlasnika, jer čim je drugi vlasnik u katastru mora novi zahtev, i u tom slučaju oslobadjaju me jednog dela taksi kad je više parcela u pitanju pa izadje oko 1500 din po parceli

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Pa opet i da dobijete koordinate iz katastra sta mozete sa njima kad nisu u pravom koordinatnom sistemu koji koristi navigacija, neko to treba da transformise, firme koje prodaju navigaciju nemaju pristup Grideru samo geometri

Ništa meni tu nije jasno, zar je to toliko velika komplikacija prevesti koordinate iz jednog sistema u drugi? Meni kao laiku se čini da je to prevođenje iz jednog sistema u drugi slično kao što je pretvaranje nekih fizičkih veličina u druge, npr. metarski sistem u jarde i stope, ili npr. Nm u ft-lbs i sl. Ako već nije tako prosto kao kod ovih fizičkih veličina, a ono sigurno postoji neki program ili aplikacija pa da komp to prevede u potreban sistem.

Zna se šta je zakonski jedino merodavno i kako se uspostavlja granica parcele.
To mogu samo geometri sa licencom uz "otkup" podataka iz katastra.
Izvrši se merenje i ukopaju betonske oznake - panjevi.
Trebalo bi da bude prisutan i komšija i da obe strane potpišu zapisnik.

Ovo sa navigacijama ne znači ništa i može biti samo orijentaciono.
Nema nikakvog zakonskog osnova i može napraviti problem ako se u uverenju o "apsolutnoj" preciznosti neopravdano predje medja.
Čak i geometarsko merenje može biti sa greškom, ali ako je tako izmereno i potpisan zapisnik onda je granica parcele na tom mestu i dalje se ravna po tome.
Ja sam bio svedok kada je geometar u zavisnosti od korekcione mreže preko koje radi merenje imao pomeranje blizu 50cm. Takodje postoje greške u preklapanje starih kartografskih, "analognih" planova i novog digitalnog premera koji je izveden iz starih podataka.

Javna je tajna da mnogi geometri imaju kod sebe kompletne premere područja na kojima rade.
Ali takvi podaci nisu zvanični, i ravnati se po tome može samo za orijentaciju.

Najbolje je imati panjeve i sa navigacijom na svakoj parceli na licu mesta upisati granice. To je po meni jedino legalno i u praksi primenjivo rešenje bez mogućnosti da se napravi greška.
Za orijentaciono je kako je već pominjano moguće očitati koordinate tačaka medje uz pomoć Google Earth-a.
Gotovo svakih godinu - dve dana se pojavljuju novi satelitski snimci koji prikazuju trenutno stanje i ako se ne sumnja u veliko pomeranje i ne želi rasprava onda je to idealno da se prilagodi postojećoj granici parcele.

Ali reći ću ponovo, geometar, panjevi, to je jedino merodavno.
Sad što smo kao ljudi takvi da ne vodimo računa, navlačimo zemlju, zatrpavamo i lomimo panjeve to je druga priča.
Nije to toliko teško ukopati betonsku oznaku, pogotovo u današnje vreme motornih burgija - kopača.
Napraviti ozbiljne armirane stubiće i stvar rešena zanavek.

Zna se šta je zakonski jedino merodavno i kako se uspostavlja granica parcele.
To mogu samo geometri sa licencom uz "otkup" podataka iz katastra.
Izvrši se merenje i ukopaju betonske oznake - panjevi.
Trebalo bi da bude prisutan i komšija i da obe strane potpišu zapisnik.

Ovo sa navigacijama ne znači ništa i može biti samo orijentaciono.
Nema nikakvog zakonskog osnova i može napraviti problem ako se u uverenju o "apsolutnoj" preciznosti neopravdano predje medja.
Čak i geometarsko merenje može biti sa greškom, ali ako je tako izmereno i potpisan zapisnik onda je granica parcele na tom mestu i dalje se ravna po tome.
Ja sam bio svedok kada je geometar u zavisnosti od korekcione mreže preko koje radi merenje imao pomeranje blizu 50cm. Takodje postoje greške u preklapanje starih kartografskih, "analognih" planova i novog digitalnog premera koji je izveden iz starih podataka.

Javna je tajna da mnogi geometri imaju kod sebe kompletne premere područja na kojima rade.
Ali takvi podaci nisu zvanični, i ravnati se po tome može samo za orijentaciju.

Najbolje je imati panjeve i sa navigacijom na svakoj parceli na licu mesta upisati granice. To je po meni jedino legalno i u praksi primenjivo rešenje bez mogućnosti da se napravi greška.
Za orijentaciono je kako je već pominjano moguće očitati koordinate tačaka medje uz pomoć Google Earth-a.
Gotovo svakih godinu - dve dana se pojavljuju novi satelitski snimci koji prikazuju trenutno stanje i ako se ne sumnja u veliko pomeranje i ne želi rasprava onda je to idealno da se prilagodi postojećoj granici parcele.

Ali reći ću ponovo, geometar, panjevi, to je jedino merodavno.
Sad što smo kao ljudi takvi da ne vodimo računa, navlačimo zemlju, zatrpavamo i lomimo panjeve to je druga priča.
Nije to toliko teško ukopati betonsku oznaku, pogotovo u današnje vreme motornih burgija - kopača.
Napraviti ozbiljne armirane stubiće i stvar rešena zanavek.
Slažem se 😁

Katastarske su gaus kriger ili utm, utm neke navigacije prihvataju neke ne, u vecini slučajeva u navigaciji je wgs sistem iliti geografski, grider aplikacija radi transformaciju koordinata iz sistema u sistem ali sa parametrima transformacije za Srbiju, postoje neki besplatni programi za transformaciju ali su globalni, pa transformisane koordinate kad ubacis u navigaciju ne pokazuju dobro.

Koliko izadje kad stigne u Srbiju?
Nesto se razmisljam za mali traktor da napravim jeftiniju varijantu.
Imam sve sem motora za njega.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Malo pojašnjenje oko GPS merenja. Kako mi je lično geometar objasnio, kao prvo, svake godine nose instrument na baždarenje, i normalno to debelo plate, mislim da je cifra bila oko 120000, zatim, oni plaćaju skuplji korekcioni signal, ne bez veze, jer imaju proveru korekcije tog korekcionog signala, i na kraju najbitniji deo, prilikom svakog paljenja i dolaska na teren, treba da ide sa ureďajem na najbliži geodetski kamen, da resetuje uređaj, a tek onda ide na lice mesta da meri parcelu.
Mislim da vam je onda sve jasno, da konturisanje parcela u navigaciji bude samo orijentaciono, i u 95% slučajeva i tačno, ali se ipak može desiti odstupanje.

Malo pojašnjenje oko GPS merenja. Kako mi je lično geometar objasnio, kao prvo, svake godine nose instrument na baždarenje, i normalno to debelo plate, mislim da je cifra bila oko 120000, zatim, oni plaćaju skuplji korekcioni signal, ne bez veze, jer imaju proveru korekcije tog korekcionog signala, i na kraju najbitniji deo, prilikom svakog paljenja i dolaska na teren, treba da ide sa ureďajem na najbliži geodetski kamen, da resetuje uređaj, a tek onda ide na lice mesta da meri parcelu.
Mislim da vam je onda sve jasno, da konturisanje parcela u navigaciji bude samo orijentaciono, i u 95% slučajeva i tačno, ali se ipak može desiti odstupanje.
A šta kažeš na onu varijantu da se na sva četiri ( ili više) postojeća kamena na njivi udari klik i da se tako zapamti njiva?

Proučavah malo navigacije na tržištu pa da napiśem koju:
Po mom skromnom mišljenju najbolja je Fentova fabrička navigacija. Ni jedna druga ne može da joj priđe. Odličan menadžment Danfos ventila, odlična sekcijska kontrola, precizno vođenje po liniji... Za napredne korisnike.
Što se tiče kineza AllyNav. Sa novim softverom koji je na srpskom jeziku, unosom parcela i prikazom parcela na gugl mapi izgleda kao kopija Trimbla. Biraš displej 10 ili 12 inča, može se snimiti više mašina pa je prebacivanje jednostavno, može da se kači na fabrički senzor CNH mašina, JD i Klasa ako sam dobro razumeo. Stabilno radi.
CHC je takođe dobra navigacija. Lep izgled softvera, ali nema srpski. Dobro i stabilno radi. Lako se ugradi. Ima mogućnost da radi na RTX signalu ali je ovaj signal daleko skuplji od RTK. Za korisnike koji rade zemlju u Rumuniji, može poslužiti kao nešto jeftinija zamena za Trimbl. Nadam se da će sa novim softverom dodati nove funkcije.
Pohvalio bih i Teslinu navigaciju. Lepo radi i svaka mu čast na trudu. AgOpen softver se stalno nadograđuje i ima potencijala.
Kinezi još uvek nemaju isobus funkciju koja im je izgleda njima malo nejasna ali će kroz koju godinu i to rešiti. Ne nasedajte na priče da je imaju.
Toliko.

Nazad
Vrh