Navigacija u poljoprivredi

Na Ag opengps mogu da pomerim samo i jednu liniju ,ostale ne dira a mogu da pomeram sve .

Juce testirali novi senzor tocka sto smo izmislili, pravili na promenu indukcije da radi.Tako da je bezkontaktni.
Na 30km/h greska je bila do 4-5 cm

Doduse testirao sam po betonskom putu.

Sad treba da prepravimo na najnoviju verziju ag-a jer su na njoj resili kasnjenje ziroskopa u odnosu na gps.Koliko sam gledao ta testiranja po yt to radi extra.

Ovo na slici je senzor, na brzinu montirali da testiramo da vidimo kako ce se ponasati.
964504ebbd667fed47dcf3cb9c226b92.jpg

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
To je sve do softvera a i to su neke sitnice koje ne znače mnogo. Treba uskoro da izadje novi softver za chc i biće dosta bolji od sadašnjeg...

A koji je to brend?
AllyNav

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

spominjalo se da i geometri svoje profi uređaje moraju da baždare svake godine upravo zbog toga, pa je onda kasnije @szupunski takođe govorio o preciznosti kod navigacija, a evo i nedavno je @mixer87kac pisao kako mu se AB linija iz setve nije poklapala sa tom istom AB linijom u špartanju.

Pa ako može neko ovo da objasni bio bih mu zahvalan!
Kod nas geometri kada izlaze baždare uređaje na najbližem trigonometru. I to mislim skoro svaki put

Svojevremeno sam pisao o ovome dole na slikama, deklarisanoj tačnosti prijemnika, dakle ono što fabrika garantuje da prijemnik navedenu tačnost-preciznost "može" postići ali to su testovi u laboratoriji, terenska primena je sasvim druga priča pogotovo na ntrip-rtk sistemu preko gprs-a. Noviji prijemnici su sad već sa 800-1000 kanala, primaju signal od svih dostupnih satelita, imaju i opciju Lband sistema bez Rtk, verujem da to puno puno bolje radi nego sa starijim tipovima prijemnika koji su već u eksploatisanju, dakle sigurno i da će biti bolja preciznost ako imaš prijem od više satelita. Ono što sam ranije pričao o preciznosti, na primer kupićemo isti navigacioni sistem @dukej i ja, ja kod sebe primam rtk signal sa vidljivih 17 satelita, dukej u svom mestu prima samo sa 8-9 satelita, zašto je tolika razlika i zašto ću ja imati bolju preciznost u radu u odnosu na njega, jer njegov prijemnik neke satelite ne vidi zbog svog geografskog položaja. Nećemo isti broj satelita imati u isto vreme na različitim geografskim lokacijama. Da pojasnim, ako si sejao ujutru sa 17 vidljivih satelita, a poslepodne nastavio i konektuješ se sa 8-9 vidljivih satelita, može da se desi da ti je red od reda onoliko koliko treba, ali se često i maši za naprimer 3-5cm. Nije to toliko bitno opterećivati se za par cm, sa novijim prijemnicima je manja greška.
b28802d1ba838ad188256b50faf09e00.jpg
9ddc9ff8a98e22529ca47dff71e6d776.jpg

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Gnss sistemi su vrhunska stvar i ko god moze da ih priusti i montira kod sebe, onda tek shvati koliko znači tih par hiljada eura troška i koliko se brzo uloženo vrati. Eto vreme je špartanja pa mikser neće platiti dnevnicu pilotu.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Mихајло како ти управљаш приликом шпартања рецимо ако има попонца претпостављам нисам гледао али ти вероватно мораш да изађеш из тракттора и да очистиш а то је посо губљење времена Да ли ти требаш да имаш релативно чисту њиву да би шпартао

Kod mene nema takvog poponca da guši. Ali dok navigacija vozi ti slobodno gledaš nazad šta se dešava pa ako treba staneš da očistiš...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Koristi li netko Trimble GFX 350 autopilot? Zanima me jel ima kakvih problema sa signalima i kakva je kod sijanja i špartanja pošto mi je to najbitnije s obzirom da je preciznost do 15 cm?
Cijena je 10,500 eura sa pdv pa mi to ne zvuči loše, a preciznija varijanta GFX 750 do 2 cm ide od 18,000 pa na dalje što mi je preskupo.

18k eura za rtk preciznost,mam... im jeb... lopovsku ,gladne godine,pa koliko je kostalo pre 5-6 godina ista ta navigacija ?.Ta tehnologija nije tek izmisljenja da cena ide ka gore umesto ka dole,tj nize ....

Nazad
Vrh