Navigacija u poljoprivredi

Ovih dana često divanim o navigacijama sa par drugara koji planiraju da ih ugrade u svoje traktore, ali nisu baš u toku sa tom tematikom. Njih interesuje isključivo varijanta sa autopilotom i rtk signalom, tj. ona varijanta preciznosti potrebna za setvu i špartanje. Jedan od njih traži mogućnost ubacivanja koordinata parcela, drugom je ok da sam memoriše AB liniju na njivi, a mogući treći će pretpostavljam uzeti identično kao i prvi.

Kod nas se sad može videti već solidan broj njiva sejan sa navigacijom (sa autopilotom - sve pravo kao strela). I tu ima različitih situacija, kod najvećeg broja tih setvi su krajnji redovi propisno udaljeni od međa (koje su geometri označili), ali nađe se i da krajnji red (ili prvi) prelazi malo u komšijsku parcelu (ili ide uz samu među), pa čak i da sa jedne strane njive krajnji red (najverovatnije prvi red) krene sa jedne strane međnog kamena a na drugom kraju njive izađe sa druge (komšijske) strane međnog kamena (tj. nije dobar pravac).

Sad ove moje drugare interesuje o čemu se tu radi? Da li je zagarantovano da ako koristiš RTK i autopliot, i imaš unete koordinate parcele (koje ti geometar uradi) i koristiš RTK (od Livone ili neki drugi) i autopliot, ili sam odrediš na osnovu međnih kamenova AB liniju i memorišeš je, da će te navigacija i dogodine dovesti na istu poziciju i neće te prebaciti da ti prvi red ide po samoj međi ili čak kod komšije?

Čitao sam zimus iznova celu temu, i u početku se govorilo na par mesta da posle godinu dana ne mora da znači da će te navigacija postaviti identično kao i prošle godine (ako sam dobro shvatio bila je reč da se RTK signal menja vremenom), spominjalo se da i geometri svoje profi uređaje moraju da baždare svake godine upravo zbog toga, pa je onda kasnije @szupunski takođe govorio o preciznosti kod navigacija, a evo i nedavno je @mixer87kac pisao kako mu se AB linija iz setve nije poklapala sa tom istom AB linijom u špartanju.

Pa ako može neko ovo da objasni bio bih mu zahvalan!

Evo ja mogu da objasnim za moj slučaj. Jeste, primetio sam da na dosta njiva početna ab linija, to jest ona od koje sam krenuo da sejem, nije na istom mestu kad sam došao da špartam. A opet na nekim njivama su bile u idealnoj poziciji. I još nešto, gde sam imao ab linije na uvratinama (primer do kanala), te ab linije su sve bile na mestu. Razlog svega ovoga vrlo jednostavan! Pošto ja sejem od jednog kraja prema drugom, na kraju kad mi ostane da posejem 1-2-3-4-5 redova ja za toliko pomerim ab liniju i onda ona ostane tako sačuvana. Pa onda kad dodjem da špartam ne poklapa mi se linija sa prvom mašinom zato što sam je na drugom kraju pomerio da posejem tih par redova. Na onim njivama gde mi se uklopilo svih 6 redova do kraja tu nisam pomerao ab liniju i posle u špartanju su se poklapale linije.
Što se tiče pravca, ako su koordinate dobro unete onda nema greške do navigacije samo do čoveka. Kod mene još nisu unete parcele pa sam ja pravio ab linije, i kažem, posle u špartanju koristio istu tu ab liniju i sve super. Nema da te odvuče ukoso ili nešto tako... Eto, to su neka moja zapažanja i iskustva.
Špartanje nikad brže, lakše i preciznije nisam odradio i to sam. Ja sam sa navigacijom prezadoviljan.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Ja sam se cuo sa Sinisom sto prodaje i ugradjuje te chc navigacije do jeseni bice i kod mene jedna. Mislio sam samo ekran al je na kraju pala odluka na auto pilot. Sa tim traktorom na kom ce biti navigacija radim sve samo ne orem sa njim tako da ce traktor i navigacija biti maksimalno uposleni a meni malo lakse.

Evo ja mogu da objasnim za moj slučaj. Jeste, primetio sam da na dosta njiva početna ab linija, to jest ona od koje sam krenuo da sejem, nije na istom mestu kad sam došao da špartam. A opet na nekim njivama su bile u idealnoj poziciji. I još nešto, gde sam imao ab linije na uvratinama (primer do kanala), te ab linije su sve bile na mestu. Razlog svega ovoga vrlo jednostavan! Pošto ja sejem od jednog kraja prema drugom, na kraju kad mi ostane da posejem 1-2-3-4-5 redova ja za toliko pomerim ab liniju i onda ona ostane tako sačuvana. Pa onda kad dodjem da špartam ne poklapa mi se linija sa prvom mašinom zato što sam je na drugom kraju pomerio da posejem tih par redova. Na onim njivama gde mi se uklopilo svih 6 redova do kraja tu nisam pomerao ab liniju i posle u špartanju su se poklapale linije.
Što se tiče pravca, ako su koordinate dobro unete onda nema greške do navigacije samo do čoveka. Kod mene još nisu unete parcele pa sam ja pravio ab linije, i kažem, posle u špartanju koristio istu tu ab liniju i sve super. Nema da te odvuče ukoso ili nešto tako... Eto, to su neka moja zapažanja i iskustva.
Špartanje nikad brže, lakše i preciznije nisam odradio i to sam. Ja sam sa navigacijom prezadoviljan.

Čiji signal koristiš?

Znam da radi svoje, rekao mi je da su neke kineske kad smo bili na spitu u Kaću, ali nisam znao da je Chc.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Poprilicno siguran. Radi drugi brend.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Na Ag opengps mogu da pomerim samo i jednu liniju ,ostale ne dira a mogu da pomeram sve .

Juce testirali novi senzor tocka sto smo izmislili, pravili na promenu indukcije da radi.Tako da je bezkontaktni.
Na 30km/h greska je bila do 4-5 cm

Doduse testirao sam po betonskom putu.

Sad treba da prepravimo na najnoviju verziju ag-a jer su na njoj resili kasnjenje ziroskopa u odnosu na gps.Koliko sam gledao ta testiranja po yt to radi extra.

Ovo na slici je senzor, na brzinu montirali da testiramo da vidimo kako ce se ponasati.
964504ebbd667fed47dcf3cb9c226b92.jpg

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Na Ag opengps mogu da pomerim samo i jednu liniju ,ostale ne dira a mogu da pomeram sve .

Juce testirali novi senzor tocka sto smo izmislili, pravili na promenu indukcije da radi.Tako da je bezkontaktni.
Na 30km/h greska je bila do 4-5 cm

Doduse testirao sam po betonskom putu.

Sad treba da prepravimo na najnoviju verziju ag-a jer su na njoj resili kasnjenje ziroskopa u odnosu na gps.Koliko sam gledao ta testiranja po yt to radi extra.

Ovo na slici je senzor, na brzinu montirali da testiramo da vidimo kako ce se ponasati.
964504ebbd667fed47dcf3cb9c226b92.jpg

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
A šta zameraš klasičnom WAS senzoru?

Nazad
Vrh