vilamete 2012 dobro dosao ponovo na jedini i pravi forum (iako si otisao na drugi, ali tamo se nista nedesava svi ste slozni u jednoumlju, pa vise niko nista i nepise, nema napretka bez suocavanja misljenja ali to je vas izbor....) to nasi kazu "ko svraka na dva kolca"
-dobro je znas onda i mog kuma na cije se ime vodi nas zajednicki malinjak u tvom kraju (na njegovoj zemlji) ja se njemu ne mesam u proizvodnju on meni u prodaju.....
- zaista se plasim za tvoje lezerno citanje mojih tekstova (ugovor sa unijom molim te citaj mnogo preciznije i detaljnije valja ce ti) jer napisao sam " svu svoju robu prodali smo (vilamet nesto teze)
prosecna cena 1.25 eura po kg (ispalo za svezu) jer kad saberes prodajnu cenu vilamete (kolicina x cena) i prodajnu cenu mikera (kolicina x cena i onda to podelis dobijes prosecnu cenu 1.25 eura po kg za ukupnu svezu (prodatu kao zamrznuti orginal)
-no tvoja ostrascenost ti ne da da citas polako, postepeno sa razumevanjem moje tekstove koji su u krajnoj liniji dobronamerni za nase malinarstvo...
-nama je drzava isplatila obecane troskove zamrzavanja i cuvanje . (naravno ne sve troskove jer tako i pise u uredbi)
( Uredbu Vlade srbije od 14.06.2011 o subvencionisanju skladištenja pšenice, kukuruza i zamrznute maline)
ta uredba vazi i za ovu godinu 2012 i to je dragi moj vilamete zakon (uredba) i to jasno pise (i tu netreba tumacenje ima li ili nema bankarske garancije) ,nisu to ariljske price iz kafana..
naravno da tebi ova mogucnost o subvencioniranom skladistenju maline nasih malinara ne odgovara (kao jos jedna mogucnost da se dobije bolja cena u sledecoj sezoni jer se time smanjuje pritisak sveze robe koja ide u privatne hladnjace ) ti si odlucio da predas robu Uniji pa onda "se vracas da nam pojasnis istinu iz prve i druge ruke" i za tebe je to jedina solucija koju moraju prihvatiti svi ostali.
eto ja necu "predavati" ni prodavati uniji ali postujem taj izbor i nadam se najboljem (to sam vec napisao u mojim tekstovima) ali i nudim jos jednu soluciju (i to jos subvencioniranu preko javnih skladista ) za sve proizvodjace maline ...to se zove "prokleta mogucnost izbora" i zelja da se iz jednog monopol od pre (kad se sve predavalo i dobrim i losim hladnjacama obavezno) neudje u novi kada se sve nudi "jednom kupcu" to se vilamte zove sloboda odlucivanja ili jedno od demokratskih pravila sloboda u ponasanju i cinjenju...
-u pripremi je i izgradnja nase (nas nekoliko udruzenih) mini hladnjace ali tek za sezonu 2013 a onda cemo biti "sami na svome".....
Tekst oko uredbe vlade srbije od 14.06.2011
"Podnosilac zahteva ima pravo na podsticajna sredstva za skladištenje za period najviše do šest meseci u iznosu od 50 odsto troškova" i precizirano je da će Ministarstvo poljoprivrede i trgovine snositi 50 odsto troškova skladištenja.
Kao primer je naveo skladištenje četiri kategorije malina - roland, griz, blok i polublok koji će redom biti subvencionisani od 1.200, 1.000, 1.000 i 800 dinara po toni.
Milovanović je naglasio da će ministarstvo na taj način proizvođačima, u trenutku žetve i berbe, kada je ponuda najveća a cene najniže, omogućiti da određene količine robe povuku sa tržišta i pozitivno utiče na cenu tako što će deo troškova preuzeti na sebe.
http://rs.seebiz.eu/vlada-usvojila-...-psenice-kukuruza-i-zamrznute-maline/ar-5900/