Nadam se iskreno da ce tako biti, odnosno da ce hladnjacari uci u igru i platiti maline vise od 1,21 eura ali tome nikako nece izbaciti nikog iz igre vec ce se pojaviti pre ili kasnije neko ko ce zameniti tu austrijsku firmu. Sve u svemu najvaznije u celoj prici je da stvari su pokrenute sa mrtve tacke na kojoj su hladnjacari imali toliku moc da su jednostavno placali maline kolko im se prohte, jer malinari nisu imali alternativu. Ne iskljucujem mogucnost da ce se to u nekim godinama povremeno desavati ali sam apsolutno siguran da vise nikad nece biti visegodisnjih izivljavanja hladnjacara nad proizvodjacima... Ja se malinama bavim 20 godina na povrsini koja varira od 1-1,3 ha i poznajem proizvodnju u dusu, do najmanje sitnice, ali ne bih imao problem sa tim da predjem na drugu kulturu ako bi se ponovila ona sramna pljacka od prosle godine. Sto rece ironman, moja ulaganja kao pojedinca nisu tolika kao hladnjacara, i svaki vredan malinar bi se verovatno lako snasao u drugoj vrsti proizvodnje sobzirom da je malina verovatno najzahtevnija vocka, tako da mislim da bi vecina nas nekako vise manje uspesno napravila taj zaokret. Jedno je jasno. Situacija od prosle godine je SIGURAN put malinara u provaliju, i gore od toga ne moze biti. Moslim da je glupost tako zavrsiti posao sa malinama, bar treba POKUSATI pronaci alternativu, a ako ni to ne pomogne onda zavrsiti sa malinama za svagda, jer je jasno svima OSIM HLADNJACARIMA da samo budala moze da 10 puta moze da bude prevarena. Hladnjacari su malinare prevarili 9 puta. Ako nas prevare jos jednom ja cu prvi priznati da sam budala i bataliti sve. Evo navescu promer posla kojim se ja bavim pored malinarstva. Ja radim kucnu dostavu domace hrane u Beogradu dva puta nedeljno. Sredom i subotom. Sir,kajmak,jaja,pilice,med,orahe,slaninu,kobasice,suvo meso,krompir, a za slave, praznike i rodjendane pecene prasice i jaganjce. Sve proizvode kupujem od proizvodjaca sirom mog kraja. Imam 10-tak stalnih proizvodjaca sira i kajmaka kojima placam dogovorenu cenu da svi budu zadovoljni. Bilo je momenata kada su kolicine koje smo dogovorili prevazilazile kolicine koje sam ja mogao da prodam na trzistu, odnosno nisam imao toliko narudzbina. Otkupljivao bih sve kolicine i prodavao po nizoj ceni pekarama tako da se tih momenata moja dobit svodila na minimum ili na nulu. Nikako mi nije bilo u interesu da ti proizvodjaci rasprodaju krave jer imaju vrhunski proizvod, jer bih posle morao da kupujem robu losijeg kvaliteta od drugih proizvodjaca ili je mozda ne bih mogao ni nabaviti kada bi mi najvise trebala. Svi proizvodi koje sam dostavljao na adrese domacinstava u Zarkovu i Banovom brdu bili su vrhunskog kvaliteta zahvaljujuci mojim dobavljacima, u ovom slucaju zadovoljnim proizvodjacima. Onog momenta kada proizvodjaci postanu nezadovoljni mojom krivicom, bice pitanje vremena kada ce moj posao stati... Sreca pa imam za primer Srpske hladnjacare pa cu se potruditi da se naucim na njihovim greskama...