Dajte, mozete li da smislite neki konkretan i logican predlog?
Što se tiče subvencionisanog čuvanja u hladnjačama već sam rekao da malinari to nebi koristili i da je svaka hladnjača imala pravo da skladišti ,ali bi zato država (i ti) imala puno pravo da nam to nabije na nos. Ovako, sa recimo 10%, nema pravo ni država ni ti.
Što malinari traže pare iz budžeta nije normalno u odnosu na ostale poljoprivrednike koji isto tako nemaju beneficije, a što traže od države da naredi hladnjačarima da plate više takodje nije normalno, i kao što vidimo ne funkcioniše ni jedno. Ja lično sam uvek bio protiv ovakvih zahteva, ali sam nadglasan. Bio je još i zahtev da se otkupna cena zna unapred, pre berbe, čak i pre prolećne obrade. I taj zahtev smatram nelogičnim, jer ako je u pitanju stvarna tržišna cena, ko to može unapred da garantuje. Doduše tu mogu da nam lako doskoče tako što će odrediti neku mizernu otkupnu cenu (naprimer, neće biti manja od 10 dinara). Mada je, recimo, bilo godina kad kupinu niko nije otkupljivo.
Pa šta je normalno? Pa ono što sam već rekao, tržišna cena. Ti kažeš, šta je tu trebalo da učini država? Pa, možda je, prije trebalo da ne učini nego da učini. Trebalo je da ne utiče na visinu cene koju daju hladnjačari (opet ponavljam nešto što ti i slični tebi ne zarezujete, putem inspekcija vraćana je cena hladnjačama koje su probile plafon), ili, ako to već nije radila država, da obezbedi uslove za fer tržišnu utakmicu i isključi eventualni monopol ili šta već što ne dozvoljava normalno funkcionisanje tržišta.
Eto to je moj logičan predlog, koji odavno pričam, ne moram sad da ga smišljam.
A, mi malinari, nismo baš načisto glupi, vidimo mi da nas neko pelješi, a svi tragovi vode prema državi.
I opet se ponavljam, ako država ništa ne učini na normalizaciju tžišta, sve će to matematika učiniti. Malina se neće proizvoditi ni u kvalitetu ni u kvantitetu, opet će biti potražnja za njom, i opet sve u krug.
---------- Poruka napisana u 20:39 ---------- Prethodna poruka je at 20:35 ----------
Da li da verujem tebi sto volis da "mudroseris" kako sam kazes, ili ministru koji kaze :
[/B]
Veruj ministru, ha, ha.