Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U toj se temi debata previše vrti oko toga ko umesto što je napisano.
A pošto se ne vodi debata o tehnologiji maline, nego o kreiranju cena i uslovima na tržištu, trebalo bi slušat i iskustva u drugim granama na tom polju.
Sigurno tu treba državu odbacit ko stranku u procesu.
Ja vidim da bi se trebalo njenu poziciju učvrstit na području opštih poslovnih odnosa u društvu (da se kupljeno plati itd.), a ne može joj se dat poziciju, da određuje cenu, jer ona nije kupac.
A kretanje cene malina na svetskom trgu nažalost ne zavisi od želja malinara u Srbiji.
Sigurno neko sa foruma prati, pa bi mogao potražit u statistikama površine pod malinom u konkurentnim zemljama i njihov trend rasta.
Jer neozbiljno je očekivanje, da bi ceo svet samo gledao kako neko proizvodi najbolju svetsku malinu po visokoj ceni, ako ostali mogu proizvesti nešto lošiju sa prilično manjim troškom.
U informaciju: sad se i u Sloveniji promovira malina kao isplativa kultura. Nisam to puno pratio, a sigurno bude bar nešto površina pod malinom.
Po meni za svežu, jer smrznuta je u tim uslovima neisplativa.
A svaka nova posađena malina na svetu je pritisak sve na ostale malinare u vidu smanjenja troška, praćenja (i u vidu investiranja) novih tehnologija itd.
Strašno!!!!! Nemam reči....
Gospodine Pole moj komentar se isključivo na vaš način obraćanja drugim članvima a ne na malinu niti faktore koji utiču na njenu cenu.@tilanu zaista uvazavam i cenim veci deo Vasih postova Al ovaj je zaista praznjikav CENA ne zavisi zamo od ponude i potraznje ....vec i od monopola.sukob-interesa,politike.iiiiiiiiiiiiii drzave.
Evo moje borbe sa malinom iiiiii .......L.Ako je neumesno obrisite post.....
http://www.youtube.com/watch?v=oscMQ-0AF3Q
Bez ovakvih komentara (iz prethodnog posta), birajte reči. Postovi obrisani.
vladane hteo sam reci da nevredi prepisivati jedno te isto i ponavljati ima nas koji odma ukapiramo sta si hteo reci a ima oni koji ne kapiraju , i treci koji su ukapirali al oce da kontraju
Pitaj DRZAVU da li bi imala dovoljno para da bi regresirala i onih.....???? i da regresira svih 90000 tnismo imali dodatnih troskova (za zamrzavanje i cuvanje jer nam je to drzava regresirala) dobro smo prosli (bolje od onih koji su "predavali" svezu u kraju za jedva 80 din
To je osnov svake zdrave ekonomije, obezbediti za svoj proizvod SEBI prihvatljivu cenu.ili ste samo sebi prihvatljivu
E ako su patrioti...a time ste oborili cenu tamo nekim sposobnijim trgovcima-mozda i patriotama
Kakav udeo dzavi?Nije drzava ortak sa proizvodjacima malina pa da i ona ima pravo na deo zarade? Drzavi se plati porez i to je to.udeo drzavi = udeo hladnjacarima i dr, posrednicima
Otkupna cena kao kategorija u ekonomiji ne postoji, postoji prodajna cena, a ako je ona manja od proizvodne onda katanac na radnju, ili se proda radjna za recimo 1$, kao US Stil npr.proizvodna cena maline = manje od otkupne