Mulčeri (tarupi) za voćarstvo i vinogradarstvo

Al ja mislim da mi ništa ne znači na 5 metara između redova?
Tri puta mora polje da se prolazi i sa 155, 165, 175 (po pola metra je urađeno pipalicaom frezom/tanjiračom).
Ili grešim @vasovac?
Ja radim sa tanjiracom pipalicom i dva prolaza tarupa od 175 zavrsavaju posao
175 +175+80+80
Sa pomakom moze da izadje 50 cm pored tocka na 539. bez pomaka 35 cm..

Poslednja izmena:
Za slamu bi bili bolji noževi i obavezno da ima vrata nazad, ili imaju koji su nazad skroz otvoreni, često iz Italije takvi dolaze, oni budu sa noževima.

175 je bolja varijanta, uvijek možeš ići malo sporije ako je nešto baš teško, ali većinom će ići lako
Znam da da su bolji nozevi za slamu, ali rekoh opet mozda je neko radio i sa ovim pa da kaze.

Ima kod nas udruzenje sto odrzavaju oko jezera, dabaki na ruci e sad malo je radio prosle godine su kupili i kineza 354 tako da od proleca cemo da vidimo sta sve moze da se kosi s njim da se nemora trimerima ovako smo kosili nas 7 8 trimera i traktor kosacica

Prvi put od kako sam ga kupio, tarup je radio u granju (košenje trave ne računam)...utisci dosta solidni uz par napomena...
Granja jeste bilo poprilično, poneko je bilo debelo i 4-5 cm, ali uspešno rešavao i njih...na mestima gde je baš gusto I spora, a ponekad i stanem traktorom da bi uspeo da ih istarupira...Glavna mana ovog malčera je taj kada se radi u obrađenoj zemlji (još i ako je malo, ali samo malo vlažnija, dakle, ne pričamo o blatu) nabije zemlju između valjka i oklopa i blokira valjak koji se tada ponaša kao daska koji dodatno skuplja zemlju.Taj prostor bi morao da bude veći (minimalno 5cm, a ne 1,5 cm kako su ga oni napravili.Rad na zatravljenim površinama je potpuno druga priča...

Kod večine "kineza" je valjak premalog promjera (obično oko 100 mm) i premali je okretni moment koji bi ga okrenuo kad se nakupi zemlje. Ja sam taj valjak preselio više odostraga i maknuo strugač. Kad se nakupi previše stanem i skinem. Na livadi je dovoljno malo skretanje da se sam očisti.

Prvi put od kako sam ga kupio, tarup je radio u granju (košenje trave ne računam)...utisci dosta solidni uz par napomena...
Granja jeste bilo poprilično, poneko je bilo debelo i 4-5 cm, ali uspešno rešavao i njih...na mestima gde je baš gusto I spora, a ponekad i stanem traktorom da bi uspeo da ih istarupira...Glavna mana ovog malčera je taj kada se radi u obrađenoj zemlji (još i ako je malo, ali samo malo vlažnija, dakle, ne pričamo o blatu) nabije zemlju između valjka i oklopa i blokira valjak koji se tada ponaša kao daska koji dodatno skuplja zemlju.Taj prostor bi morao da bude veći (minimalno 5cm, a ne 1,5 cm kako su ga oni napravili.Rad na zatravljenim površinama je potpuno druga priča...

Koji je, koliko je širok, gde si ga kupio i cena

Tu treba proseci zadnji deo i napraviti poklopac kao na fezi da moze da se steluje visina
Kada se radi negde gde ima dosta mase ne moze da izbaci masu i mnogo opterecuje traktor ,treba mu napraviti odusak.......
to ima na mnogim modelima tarupa....

Sve je to meni poznato...videću još da li ću nešto da "budžim"...koliko para - toliko muzike...bilo i biće.

Nazad
Vrh