MTZ Belarus

Eto ludorije 5136 sa sve fabričkim greškama i tako udoban i zadihtovan je koštao 35000e u to vreme recimo 1221 nije sigurno koštao vise od 25000e(ne znam tačnu cenu) a za 5136 je traktor i kakvu bi ti traktori prodaju i budućnost imali.

I da sto se majevice tice verujem da itekako može toliko da kosta,sve komponente tog traktra su kupljene posebno u malim količinama tj mizernim,dok je sve to stiglo sa 4 strane sveta,poplacani svi troškovi,pa onda 5 traktra sklapano 2 godine odoše troškovi u nebesa.
Ja sam malopre dao samo primer,zašto to nije jedan od zahteva poljoprivrednika da se taj recimo traktor učini dostupnim velikom delu poljoprivrednika na ovaj ili onaj način,prosto to bi opet zanimalo jako mali broj ljudi.

Ta IMT fabrika nije valjala i nije vodjena kako treba od pocetka osnivanja i proizvodnje. Pa oni su napravili 15 serija traktora od 30ks do 80ks. Umesto da naprave 3 kako treba.

Tom imt-u 5136 je samo trebalo ugraditi zupčanike prve brzine što su đurđinčani smislili, diferencijal što je smislio ne znam ni ja već ko, a ne da stave gume 34 cola umesto 38 pa da tako rasterete sklopove, i imali bi ništa bolji ili gori traktor od 1221 u tom periodu oko 2000-te.
Bolja zadihtovanost kabine na 1221 je stigla tek sa ovim najnovijim modelima (ovi skroz crveni) tj zavarenim limom skroz što je 51xx imao od prvog napravljenog modela polovinom 80-ih. Tako da nemojmo toliko kuditi imt-a jer je i tako sakat mnoga gazdinstva opslužio i još uvek služi kod nekih.
O udobnosti sedišta ne vredi tipkati. Isto su udobni-neudobni.
Ono što se apsolutno slažem u to vreme u debeloj prednosti je bio rus sa cenom i sa dostupnošću delova a kod imt-a se već videlo da će biti katanac.
A što se tiče Majevice, znao sam da će neko napisati da je to stvarna cena koštanja jer kupuju delove pa sastavljaju ali kako onda oni misle da opstanu? Zašto su uopšte i pokušavali da naprave novi Srpski traktor kada su znali koliko će ih koštati i isto tako su znali da sa tom cenom neće prodati nijedan primerak jer neće biti konkurentan na današnjem tržištu.
To ujedno objašnjava zašto je imt i imr morao propasti. Ako država smisli da propadneš, ooooo hoćeš hoćeš. Nestaćeš. A ako želi da opstaneš, ne brini opstaćeš iako proizvodiš nešto što niko neće kupiti jer je prevaziđeno i isto iziskuje nekakve inovacije-modernizaciju kao i imt 51xx ili zmaj 1xx.

Како поредити производну линију фабрике са овим сада и упоређивати цене, не иде. Нема логике угасити такву производњу па опет почињати на ново. Да је било воље, формирали би ремонтни завод и правили све потребне делове. Овако увези пакистанца и индијца па турпијај нове делове, то се исплати.

Tom imt-u 5136 je samo trebalo ugraditi zupčanike prve brzine što su đurđinčani smislili, diferencijal što je smislio ne znam ni ja već ko, a ne da stave gume 34 cola umesto 38 pa da tako rasterete sklopove, i imali bi ništa bolji ili gori traktor od 1221 u tom periodu oko 2000-te.
Bolja zadihtovanost kabine na 1221 je stigla tek sa ovim najnovijim modelima (ovi skroz crveni) tj zavarenim limom skroz što je 51xx imao od prvog napravljenog modela polovinom 80-ih. Tako da nemojmo toliko kuditi imt-a jer je i tako sakat mnoga gazdinstva opslužio i još uvek služi kod nekih.
Ono što se apsolutno slažem u to vreme u debeloj prednosti je bio rus sa cenom i sa dostupnošću delova a kod imt-a se već videlo da će biti katanac.
A što se tiče Majevice, znao sam da će neko napisati da je to stvarna cena koštanja jer kupuju delove pa sastavljaju ali kako onda oni misle da opstanu? Zašto su uopšte i pokušavali da naprave novi Srpski traktor kada su znali koliko će ih koštati i isto tako su znali da sa tom cenom neće prodati nijedan primerak jer neće biti konkurentan na današnjem tržištu.
To ujedno objašnjava zašto je imt i imr morao propasti. Ako država smisli da propadneš, ooooo hoćeš hoćeš. Nestaćeš. A ako želi da opstaneš, ne brini opstaćeš iako proizvodiš nešto što niko neće kupiti jer je prevaziđeno i isto iziskuje nekakve inovacije-modernizaciju kao i imt 51xx ili zmaj 1xx.
Taj 5106 i 5136 imaju više mana nego dobrih stvari ali no što bi Sale rekao.
Koja je razlika u kabini tog 2002 i sad ovog crvenog?
Ja nisam kudio imat traktre vec samo rekao da ta firma u tom obliku i veličini u kojoj je bila nije ni u teoriji imala šansu da opstane posle raspada jugoslavije i prestanka izvoza siromašnim zemljama jer jednostavno nije imala kome da prodaje dovoljan broj masina.
Da je ostao da kao radi sa 100 zaposlenih koji bi sklapali 300,400,500 traktra godišnje kako bi bili konkurenti sa cenom jer bi opet pola sklopova bilo uvezeno jer ne bi bilo isplativo a i ne bi imao ko da ih uradi a o nekoj modernizaciji i eventualno novom modelu ne bi bilo ni govora jer tako nesto zahteva ozbiljan novac novac koji oni jednostavno ne bi imali i opet bi se sve svelo na nakaradno sklopljene masine kao sa kraja proizvodnje koje niko ne ne bi hteo da kupi i opet aufiderzen.
Ta majevica je bila primer i naravno da od tog nema nista kao što ni od imt u tom obliku ne bi bilo ništa pored toliko fabrika i brendova masina koje kakvih.

Како поредити производну линију фабрике са овим сада и упоређивати цене, не иде. Нема логике угасити такву производњу па опет почињати на ново. Да је било воље, формирали би ремонтни завод и правили све потребне делове. Овако увези пакистанца и индијца па турпијај нове делове, то се исплати.
Smesno je porediti imt u staroj slavi i ove smejurije danas a tolika linija imt je prosto morala biti ugašena jer nije imala kome da prodaje tolike maseine koje su mogle da izadju sa nje.
Da su napravili bilo šta manje opet kažem koliko bi ti bili potrebno zaposlenih da bi imali sve svoje,znaci od odlivaka pa preko zupčanika hidraualike pa na dalje i koliki bi potreban broj prodatih masina samo da bi sami sebe mogli da izdržavaju.
Imt je bio ozbiljna fabrika koje je sigurno pogrešno vodjena,koju su zadesile devedesete u Srbiji ostala bez modernizacije,ostala bez 95% tržišta I morala je proci kako je prošla druge joj nije bilo.

Није ту требало ништа успоравати него је требало измислити нови планетарни редуктор или као и Раковица 120 узети ЗФ мењач и диференцијал. Највећа мана је било што су људи орали у 5 спорој јер је та брзина била нај идеалнија за орање, али је највећи проблем био што је она ишла преко планетарног редуктора. Који је тако јадно и смешно урађен да би га деца бољег направила, планетарци су се сви вртели на бронзаним пикснама које би се временом окруниле и шпон би сјебао од мењача до хидраулике све. КТ пар је требало правити јачим и масивнијим јер је и са њиме имао проблем. Људи су буквално од 539 стављали КТ пар у 5106 - 5136 и тако терали годинама. Што се тиче кабине њој су требале ситнице естетског типа, мало азмафона, тапацира и квалитетније седиште типа грамер.

Nebojša nemoj se ljutiti ali sa tobom se ne vredi raspravljati. Ti popravljaš samo beloruse, od toga živiš i pristrasan si veoma. Znam i da dalje od ovoga nećeš čitati.. Daleko od toga da nema mana imt ali ima ih i rus. I ako razvezemo dalju prepisku samo ćemo se prepucavati. Ono što je satrlo imt je politika i nestanak delova. Ali ono što je interesantno, tu onda upadaju ostali low cost traktori, mtz, yto, foton itd koji su tehnološki rešeni identično kao i 51xx (nit CR motor niti EHR hidraulike ništa, ništa) i ti traktori i dalje imaju svoje kupce na tržištu. Gube ih polako ali još uvek imaju nakon toliko godina od zatvaranja imt-a. Znači? Mogao je opstati imt do današnjeg dana jer se ništa ne razlikuje od njih, imao bi kupce pa čak možda i sa tako banalnim greškama koje se lako ispravljaju. Doduše ne sa tolikim brojem radnika jer bi to uticalo na cenu traktora. Trebalo je napraviti čistku, to se slažem.
Drale kontaš da je ubacivanjem drugog para zupčanika prve brzine dobijen identični broj obrtaja vratila menjača kao da je u petoj sporoj ali se izbegao planetarni koji se ne može pojačati. Dif se stavlja od Fergusona jer je po broju zuba sličan 51xx kojeg nema da se kupi ili je značajno skuplji pa se narod odluči za jeftiniju varijantu tj od Fergusona jer eto radi. A neusklađenost sa prednjom vučom zanemare al zato kad ona zvekne onda pljuvačina... Da ne idem više u off, od mene, to je to.

Nazad
Vrh