Nebojša nemoj se ljutiti ali sa tobom se ne vredi raspravljati. Ti popravljaš samo beloruse, od toga živiš i pristrasan si veoma. Znam i da dalje od ovoga nećeš čitati.. Daleko od toga da nema mana imt ali ima ih i rus. I ako razvezemo dalju prepisku samo ćemo se prepucavati. Ono što je satrlo imt je politika i nestanak delova. Ali ono što je interesantno, tu onda upadaju ostali low cost traktori, mtz, yto, foton itd koji su tehnološki rešeni identično kao i 51xx (nit CR motor niti EHR hidraulike ništa, ništa) i ti traktori i dalje imaju svoje kupce na tržištu. Gube ih polako ali još uvek imaju nakon toliko godina od zatvaranja imt-a. Znači? Mogao je opstati imt do današnjeg dana jer se ništa ne razlikuje od njih, imao bi kupce pa čak možda i sa tako banalnim greškama koje se lako ispravljaju. Doduše ne sa tolikim brojem radnika jer bi to uticalo na cenu traktora. Trebalo je napraviti čistku, to se slažem.
Drale kontaš da je ubacivanjem drugog para zupčanika prve brzine dobijen identični broj obrtaja vratila menjača kao da je u petoj sporoj ali se izbegao planetarni koji se ne može pojačati. Dif se stavlja od Fergusona jer je po broju zuba sličan 51xx kojeg nema da se kupi ili je značajno skuplji pa se narod odluči za jeftiniju varijantu tj od Fergusona jer eto radi. A neusklađenost sa prednjom vučom zanemare al zato kad ona zvekne onda pljuvačina... Da ne idem više u off, od mene, to je to.
Prvo nismo deca tj bar ja nisam dete da bi se ljutio i durio kad neko kaže ili napiše nešto što mojim ušima ne prija,samonom možeš da se raspravljas samo ako imaš argumente,kad kažeš ja mislim da bi to tako moglo,nije argument vec tvoje lično mišljenje kad koje naravno imaš pravo.
Drugo kreces od loše pretpostavke a to je da ja ne znam sta su imt traktori jer popravljam samo ruse pa ih zbog toga i kao branim.
Od svoje desete godine smirglam u očevoj radionici delove I čistim zaptivace,imt traktra sam se nagledao i naredio svih mogućih i ne mogućih tako da veruj mi da kad pričam o njima ne mlatim praznu slamu ali opet NO što bi Sale rekao.
Tako da kad ti kažem da taj direktno 5136 bolje da su spavali nego sto su napravili garantujem za svako napisano slovo,menjac loš,difernecijal loš,prednja vuca pod znakom pitanja,motor ako je original perkins skidam kapu,ako je s turbo onako,o udobnosti i komforu bilo kakvom nećemo pričati i to sve sa cenom od 35000e 2002 godine.
Sad sa druge strane imamo recimo YTO 130ks i to stara verzija (da ne bude mtz kod branim) koji nema problem sa menjačem,nema problema sa diferencijalom,nema problem sa prednjom vucom,ima sasvim dobar motor,sasvim korektnu hidrauliku,bolju kabinu,90% njih nosi i vuče plugove od 4 glave kog 5136 moze samo po dvorištu da nosi do pre par godina 3,4 je imao cenu od oko 35000e koju je 5136 imao 2002 godine,znaci pre 20 godina taj isti YTO nije koštao vise od 20000e a u svemu pojede 5136 koji bi u današnje vreme verovatno koštao jedno 60000e i mi pričamo kako je taj traktor mogao da bude konkurentan bilo kome SMESNO.
Imt fabrika je propala zato sto nije imala dovoljno dobar proizvod u svim pogledima koji bi bio konkurentan i sa cenom vec je imala što bi na ovom forumu rekli poluproizvod sa paprenom cenom samim tim je ostala bez tržišta I mušterija i sudbina joj se zna.
A sad prica sto smo imali loš proizvod,što ga nisamo modernizovali,što nismo bili konkurentni sa cenama itd itd je vec neka druga i duga prica i bi bilo mlecenje prazne slame.