MTZ Belarus

Dali neko od majstora poznavaoca belarusa moze da mi objasni kako postelati ventile na centrifugalnom uljnom filteru posto imam mtz 80 i 82 na osamdesetki mi je dobar pritisak a na osamdeset dvojki slab nakon nekoliko rada dodjee na minimum a kad zamjenim filtere sa 80 na 82 onda je na 82 dobar pritisak a na 80 slab znaci da je nesto do filtera na forumu sam procito da se mogu stelati ventili nesto su spominjali i zamjenu opruga dali ima te opruge negdej kupiti pa bi vas molio za savjet da neuzimam cjeli filter unaprjed hvala inace sam iz republike srpske

Ulje ti izgleda Ok pogledaj malo bolje izgleda na oko, ako je sivkaste boje pukla je stublina ili gumice na hilznama.
Neznam ulje mi izgleda o.k i nivo je isti nedize ga moraću malo bolje pogledati sve se plašim da nije slučajno negde napukla glava?? dal ima šanse?? mada prvo planiram proveriti hilzne i zameniti gumice pošto to nisam radio a glavu sam radio pre 40h tako da neznam ni sam odakle početi

- - - - - - - - - -

Moze biti i da je dihtung glave, ali mi nekako vise vuce na gumice i blok, ili mozda cak i napuklu hilznu od nekog cilindra.
Cim ti se javlja vodena para znaci da se negde voda jako greje, a to je moguce samo pri sagorevanju. Treba da vidis imas li nekakve kondezacije i u auspuhu.
Mnogi ne shvataju, ali koriscenjem obicne vode umesto antifriza dolazi do ostecenja koje nisu vidljiva golim okom. Tacka kljucanja vode je mnogo niza nego propisane rashladne tecnosti i onda nastaju mehurici, a oni naprave ogomne probleme. Dalje, gumice i svi zaptivci nisu kompatibilni sa vodom i dolazi do njihovog ubrzanog propadanja, a povrh svega vodena pumpa nema podmazivanje i mnogo pre strada.
Uzrok kvara treba potraziti u koriscenju vode.
Dosad sam uvek koristio vodu u traktoru e sad kad ovaj problem rešim staviću antifriz

Dali neko od majstora poznavaoca belarusa moze da mi objasni kako postelati ventile na centrifugalnom uljnom filteru posto imam mtz 80 i 82 na osamdesetki mi je dobar pritisak a na osamdeset dvojki slab nakon nekoliko rada dodjee na minimum a kad zamjenim filtere sa 80 na 82 onda je na 82 dobar pritisak a na 80 slab znaci da je nesto do filtera na forumu sam procito da se mogu stelati ventili nesto su spominjali i zamjenu opruga dali ima te opruge negdej kupiti pa bi vas molio za savjet da neuzimam cjeli filter unaprjed hvala inace sam iz republike srpske

Delova i opruga nema za centrifugu,steluje se sa prednje strane,do pumpe volana,odvrne se donji blok saraf,mislim da je 24 kljuc,kad se odvrne ispod ima saraf za obican srafciger,malo je nepristupacno zavuci srafciger,treba neki kratak,pritisak se dize zavrtanjem,ako se stegne do kraja i nedobije nista onda odvrni i vidi mozda je pukla opruga.....

- - - - - - - - - -

da iberlauf na vrhu glave motora tamo se pojavljuju kapi vode a u hladnjaku mi za 5-6 sati rada nestane 1-2 lit

Gumice na hilznama sigurno nisu,da je do njih te 2 litre o kojima pricas bi zavrsile u karteru,nivo bi se drasticno podigao a ulje bi posivilo pri mesanju sa vodom.....

Nešto razmišljam o tim auspuhima koji je bolji da se kupi prohron ili aluminiziran koji je lakši ili samo da nabacim parče cevi od crnog čelika od nekih 1.5mm zida pa kolko traje.

Moze biti i da je dihtung glave, ali mi nekako vise vuce na gumice i blok, ili mozda cak i napuklu hilznu od nekog cilindra.
Cim ti se javlja vodena para znaci da se negde voda jako greje, a to je moguce samo pri sagorevanju. Treba da vidis imas li nekakve kondezacije i u auspuhu.
Mnogi ne shvataju, ali koriscenjem obicne vode umesto antifriza dolazi do ostecenja koje nisu vidljiva golim okom. Tacka kljucanja vode je mnogo niza nego propisane rashladne tecnosti i onda nastaju mehurici, a oni naprave ogomne probleme. Dalje, gumice i svi zaptivci nisu kompatibilni sa vodom i dolazi do njihovog ubrzanog propadanja, a povrh svega vodena pumpa nema podmazivanje i mnogo pre strada.
Uzrok kvara treba potraziti u koriscenju vode.
Stvarno umes da briljiras sa izjavama :haha: .

Štete nanete antifrizom

Antikorozivna svojstva antifriza gube se već posle dve godine. Tada on menja hemijski sastav i od baze pretvara se u kiselinu koja izaziva oksidaciju. Od takvog antifriza najpre stradaju hladnjaci, ali može da pojede gumena creva, dihtunge, pa i glave motora. Najosetljivije su aluminijumske u kojima kiseli antifriz buši rupice. Kada se dugo ne menja, antifriz se razlaže i promenom stvara talog i hladnjak se napuni prljavim muljem. Zato se smanjuje protok rashladne tečnosti i stvara veći pritisak u sistemu za hladenje, pa je samo pitanje vremena kada će da stradaju saća.Izvinjavam se za:off_topic:

Juce od jednom pocne da stekce,kad ono dihtung.
pezegy8y.jpg

7uteryny.jpg

7ezema9a.jpg

5a4a5a8e.jpg

Jedno pitanjce :osmeh:
Danas u branju,temperatura u motoru mi je bila skoro 90 stepeni.Jeste bilo toplo,ali nekako mi to velika temperatura.Zanima me da li je pametno i koliko je komplikovano skinuti termostat dok ne prodje tanjiranje (koje je u planu narednih dana)?

Jedno pitanjce :osmeh:
Danas u branju,temperatura u motoru mi je bila skoro 90 stepeni.Jeste bilo toplo,ali nekako mi to velika temperatura.Zanima me da li je pametno i koliko je komplikovano skinuti termostat dok ne prodje tanjiranje (koje je u planu narednih dana)?
Ja ni na jednome traktoru i na kombajnu nemam termostat i nista nisam primetio da im fali!

jedino što je traktor onda rijetko na radmoj temperaturi ,meni na 820 ne prelazi 80 stepeni sa termostatom

Hoces da kazes da je voda dobro resenje za sve delove motora pa i za gumice i dihtunge.
Ma izgleda da nije,jasam koristio vodu al sad prelazim na antifriz
danas skinuli glavu da vidimo gde nestaje ta voda iz hladnjaka sutra nosim glavu na hidrotest mada kadsmo skinuli karter na drugoj stublini izmedu hilzne i bloka kaplje voda tek po koja kapljica po mom mišljenju otišle gumice na hilzni ,zanimljivo ulje nije nešto puno promenilo boju a ni nivo se nije dizo dalje moguće daje voda isparavala mada na dekli glave je bilo nahvatano puno te sapunice koja se stvara pri mešanju ulja i vode

Šta može biti uzrok kad anlaser ne vergla samo se čuje tak prilikom okretanja ključa? Akumulatore sam proverio stavljena dva nova od 100ah i dobro drže struju. Da li je automat anlasera , ili su zalepile četkice, šta da gledam u pitanju je onaj brzi anlaser ? Do sada palio normalno nije štucao ni zapinjao

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh