MTZ Belarus

Kada sam se jednom zaglavio povukao sam ručicu u kabini skroz gore i lepo video da prednji točkovi motaju tj. vuku.Sada u oranju sam u jednoj dolji svaki put zastajao jer je traktor proklizavao zadnjim točkovima.Znači stoji u mestu i vrti zadnje točkove a prednja vuča(uključena skroz gore)ne vuče.Kada sam izašao na kraj njive izvadim bolcnu da ne bi kardan dobijao pogon od prednjih točkova i uključim prednju vuču na ručici u kabini.Onda je vrteo oba kardana.Jeli možda i kod mene to problem?

Kad se te lamelice pravilno podese onda vise nema problema, kod mene je bio isti problem , one su tu ako dodje do nekog problema da ne bi doslo do neke vece havarije pa ja nebi preporucio da se izbace.

Ako se dobro secam lamelice se stezu na 14"kila". Postoji mogucnost da su se "pojele" pa nema vise sta da se stegne.Najbezbolnija varijanta je da se ubaci jos jedan par lamelica,stegne muski i teraj.Sve u svemu posla pola sata ,sat. a goriva puno puno manje.

Poslednja izmena:
Ako se ja dobro secam 2004 godine kad smo kupili 952 i stegli te lamelice u srednjem kucistu, i to tako ide i dan danas, radi prednja vuca a prethodno je proklizavalo... stegnuti i ne bojte se....

ta nove su skoro džabe i u agropanonki kad kupite dobijete manji broj lamelica koje su deblje od originalnih i onda to super radi

Kad skinem to srednje kućište sa traktora dali treba da ga otvorim da bih stegao te lamelice ili ne?

Lamelice su se pojele, bili ste u pravu, u Agropanonci su oko 2000 din nove kompletne. Njihovi majstori kažu da stežu na 9 kila.

Jel to ovaj set?
5v2k9l.jpg

@ Diklofen Druze ja bih ti odgovorio,ali ne znam tacno gde se steze i kako tacno izgledaju.

Tako izgledaju, to su te lamelice, Mislim da je dovoljno skinuti prednji (ili zadnji) kardan (nisam bas siguran) i tu se nalazi jedna matica za dotezanje.

doteze se kljucem 27,skine se zadnji kardan al samo do medjuoslonca ili srednjaka,izcupa se rascepka i samo dobro zategnuti,nije lose jednom godisnje pre oranja proveriti i dotegnuti po potrebi alo NIKAKO to izbaciti i ubaciti kao i prednju prirubnicu da bude direktna veza,nisu te lamelice slucajno tu,taj koji to preporucuje nek sebi to uradi,desava se da fabricki te lamelice imaju na sebi azbestne obloge koje znaju da se okrune(poodpadaju) i odmah elasticne platne koje imaju ulogu da sabijaju te lamelice zbog prevelikog zazora nemogu da sabiju i cim prednja vuca dodje do opterecenja proklize i neradi,zato je najbolje staviti lamelice kao gore na slici koje kostaju oko 1800 dinara i nemaju na sebi obloge nego su metalne i to kad se stavi i stegne nema problema godinama,samo kontrolisati i povrmeno dotegnuti krunastu maticu i samo gas.....

- - - - - - - - - -

Valjda će se javiti neko ko zna kako se to doteže:sta:

to je matica koja doteze flansnu na koju se zavrce kardan,ta matica steze i flansnu i lamelice

Nazad
Vrh