MTZ Belarus

ajd i ja da kazem na temu 3x35 imt 757 ja sam vuko da 82 stariji traktor 84 god isao ko lud ali ugar i za zito plitko 2011 god u suvo 4 brz.i to mu je a sad dubina 28-30 (po meni ako mislis odrzavati kvalitet zemlje)ne znam ali tesko ne razumem se u teske i lake zemlje ali kod mene tezak slucaj (ritska crnica to znam da je jebena zemlja) 25cm moze sigurno ali i ta 3 cm su sila velika pa nisam siguran po meni 2x35cm pa 6 brz. vise okretaja ali potrosnja ista ili manja to rujan ne sme osetiti
ali po meni 90 ks ide tri brazde ko nista
najbolje bi bilo po meni neki plug(vogel ali ne sa izduzenom daskom) pa mu stelujes zahvat kako oces
ja tako mislim a misli izbog kvaliteta materijala da su bolji vogeli jer kad je matori kupovao plug nije nigledao a on iskrivljen u bozju mater (757.3) i to onaj materijal kojispaja od piramide na drugu brazdu plosnato gvozdje 4x6 cm iskrivljeno prema gore sasvim malo ali krivo a kako ga iskrivi ja ga ..bem

Za 821 uvek kacim ili 757 il vogel l 950 , oba zahvata 2x 35, na laksoj zemlji ide, na tezoj ima kad zaustavi ceo traktor, 3 brazde (3x35)smo nekada kacili za plitku ugar il oranje za zito.
Jesenas sam cak vidjao i 1025 sa 2 brazde, neki imt-ov plug

Zasto svi pominjete za 820 plug 3x35??? Zar taj plug nemoze da bude 3x30???? 3x35 nikad ne bi kacio za 820.. Pa to je plug za IMT 5106 i vece traktore..

820 je u nasoj zemlji prejak za 2x35 a za 3x35 nije kadar, mozda u idealnim uslovima za oranje. Prica od jednog coveka iz sela da je sa 2x35 trosio uvek preko 16l/kj, a kad je uzeo 3x35 vogel potrosnja je pala na oko 13l/kj, ali brzina oranja se spustila za moje shvatanje ispod optimalne (nema rasipanja, samo navaljuje zemlju i jako lose slozeno oranje). Najbolje je resenje je vario zahvat i predpluznjaci, tada nije bitno gde su dzombe od kukuruza i ne mora se pratiti red zarad dobrog zaoravanja. Medjutim, vecina nas je daleko od takvog pluga :osmeh:

Takav plug kosta koliko i traktor ako ne i vise, sto je suludo. potrosnja od 16 litara po kj nije previse, ima traktora koji trose i mnogo vise. samo treba imati strpljenja, jer je oranje s 2 brazde za nijansu s manjim ucinkom.

Nije suludo ako je povrsina velika koju plug treba da obradi. Svaki 5-6 krug orem prednjom brazdom 1/4-3/4 zahvata (plug 2x35 i imt 55:cool: da bi se lepo namestio i da dzombe ne ostaju na povrsini. A kada je red na spoju dve sejalice prosiren onda i 2 kruga idem sa 70-80% zahvata da bi ispravio i odorao tik do reda. Napravim sigurno na 1kj jedan krug viska zarad zaoravanja.

Kod mene u selu niko ali niko ne kaci plug 3x35 za 820.. Svi oru sa 3x30cm i ne vidim da ne zaorava masu... Ali da ne idemo u :off_topic:

@grunt
Komplikovano jeste, ali je tako. Ja ne zurim, vec uradim najbolje sto umem. Da dopunim iskaz u prethodnom postu. Svaki 5-6 krug imam smacinjanje jer je sejalica 6 redi i tu bude odstupanja u sirini reda, pa dolazi do dzombi na povrsini ako se ne pazi. Kasnije to pravi problem u predsetvenoj pripremi i u setvi. Pretpluznjake nisam ni pokusavao da namestim, jer i ovako je na knap snaga od 60ks i 2x35cm. Da je 577 u pitanju onda bi bilo druga prica.

Bojcetic kupiš plug sa visokim klirensom i ne razmišljaš više o ičemu to ti je sad kod vogela ravnjaka M i MS tip pluga.Ja imam plug i sa malim i sa velikim klirensom taj sa velikim klirensom orem sve pred sobom i ne ostane ništa iza njega a neće da se zaguši ni za šta.Pretplužnjaci nisu nešto kad imaš džombe od slame i dalje guši nisko klirensni plug(L950)
za razliku od visokoklirensnog (MS1050).A bilo jedne godine da 892 ravan most nije mogo da ore sa 2 brazde otpor je bio prevelik za traktor jer plug je bio niskoklirensni da je bio visokoklirensni mogao bih voziti samo sporije i lepo bi išlo a pošto nisam imao takav plug da bih zaorao tuluzovinu trebao sam da vozim oko 9,5 km/h a ja brže od 8 nisam mogao ići nikako.Da sam bio sa visokoklirensnim ne bih gledao kolko brzo ide nego kako lepo zaorava biljnu masu.Ono što hoću da kažem je da za zaoravanje džombi treba plug sa visokim klirensom da bi orao komotno bez obzira na brzinu.Desilo mi se gde vozim sporije da nije okrenuo brazdu skroz nego ju je okrenuo na stranu pola tuluzovine je virilo napolje dok toga kod visokoklirensnog toga nema zaorava sve pred sobom!!!

Nisi me razumeo, nije problem u zaoravanju mase, vec u dzombama (dodji deo stabljike koji ostane posle tarupa/secke u kukuruzu). Kada brazda hvata pri kraju zahvata red kukuruza, sve dzombe ostaju na povrsini zemlje. Nije opasno ako bude gde koja, ali ako bude ceo red, kada se seje zna da pravi problem sejalici na prolece. Kada imas predpluznjake nema problema, jer oni ubace dzombe u razor koji potom zatrpa brazda, a ako red ide pored pretpluznjaka nece ostati na povrsini svakako jer nije u problematicnoj zoni tj posldnjoj trecini zahvata jednog pluznog tela. Ne znam da li si me razumeo? Imao si taj problem sigurno dok si radio sa malim traktorima. Resenje je nijansu jaci traktor (70ks) za 2x35cm da moze da mu se nakace i pretpluznjaci. Mozda bi 558 i vukao sa pretpluznjacima ali bi to bilo 3. spora i to je oko 5-6km/h sto nije dovoljno za kvalitetno oranje. Naravno ovde pricam o normalnoj dubini oranje oko 27-28cm.

p.s. Moderator neka prebaci prepisku u odg temu, jer ne pripada MTZ.

Problem sa kardanom na 820. Kada se pojavi neko vece opterecenje na kardanu on stane-blokira i cuje se nekakvo pistanje, kao da proklizuje... Npr: teram presu i ona povuce vecu kolicinu sena (boblu) kardan jednostavno stane i proklizuje(ne na presi vec u traktoru)... cujem da se moze to nastelovati pa me interesuje kako... :sta::osmeh:

Nisi me razumeo, nije problem u zaoravanju mase, vec u dzombama (dodji deo stabljike koji ostane posle tarupa/secke u kukuruzu). Kada brazda hvata pri kraju zahvata red kukuruza, sve dzombe ostaju na povrsini zemlje. Nije opasno ako bude gde koja, ali ako bude ceo red, kada se seje zna da pravi problem sejalici na prolece. Kada imas predpluznjake nema problema, jer oni ubace dzombe u razor koji potom zatrpa brazda, a ako red ide pored pretpluznjaka nece ostati na povrsini svakako jer nije u problematicnoj zoni tj posldnjoj trecini zahvata jednog pluznog tela. Ne znam da li si me razumeo?

Pošto se i ja svake godine suočavam sa tim problemom, evo da i ja malo pomognem u objašnjenju:

traktor tako upravljam da posle uzorane brazde red džombi iz narednog reda ostaje tik do zida brazde. Kad džombe stoje tik do zida brazde, onda u sledećem prohodu plug (i bez pretplužnjaka) lako baci te džombe na dno brazde i onda je lepo zaoravanje. Ako upravljate traktor tako da džombe ostanu na više od dvadesetak cm od zida brazde, najverovatnije će te džombe u sledećem prohodu plug prevrnuti na površinu ili blizu ispod nje, tj. naredne godine će ih setvospremač izvući na površinu...

Problem je što čovek koji meni seje skuplja sastavne redove, pa onda svaki četvrti krug treba da upravljam tako traktorom da plug hvata manji zahvat kako bi red džombi ostao tik pored izorane brazde. To opet dovodi da se oranje ne složi lepo na tom svakom četvrtom krugu (u stvari to zavisi i od pluga, kod Vogela se to mnogo manje vidi nego kod IMT pluga). To naročito dolazi do izražaja i ako plug nije uštelovan da tačno hvata 70 cm, ili je neuslovno oranje pa se plug različito ponaša u pojedinim prohodima (ugaženi tragovi i sl.), odnosno u nekim prohpodima plug ide normalno a u nekim se zabražđuje i hvata više, tada je upravljanje traktorom tako da plug odseca do samih džombi poprilično zamorno i često daje gadnije oranje nego da se tera redom pa gde kako uhvati džombe... Ranije sam se trudio da radim ovako kako @bojcetic kaže, ali u poslednje vreme ne vodim više računa o tome i nisam primetio da imam više problema sa džombama u prolećnim poslovima nego ranije kad sam sve radio po ps-u...

@dukej
Isti problem imamo. Samo sto meni na sastavima 2 sejalice bude od 55 do 85cm i tu onda moram da pravim uvek vise krugova kako bi se opet postavio u odgovarajuci polozaj. Orao sam i tako da sa prva brazda odseca do dzombi a druga ih zavaljuje (smaknem se 35cm u odnosu na tvoj metod) da ne bih jos jedan krug kruzio sa pola zahvata. Tu je problem sto tockovi non stop idu po redu i nervira me skakutanja koje se javlja prilikom voznje preko dzombi, narocito kod kukuruzista gde je bio KWS, tu kao da po kamenju ides. A nekako nemam hrabrosti da ne pratim redove, bojim se da sejalica zabrlja i ne napravi los raspored.

@dukej
Isti problem imamo. Samo sto meni na sastavima 2 sejalice bude od 55 do 85cm i tu onda moram da pravim uvek vise krugova kako bi se opet postavio u odgovarajuci polozaj. Orao sam i tako da sa prva brazda odseca do dzombi a druga ih zavaljuje (smaknem se 35cm u odnosu na tvoj metod) da ne bih jos jedan krug kruzio sa pola zahvata. Tu je problem sto tockovi non stop idu po redu i nervira me skakutanja koje se javlja prilikom voznje preko dzombi, narocito kod kukuruzista gde je bio KWS, tu kao da po kamenju ides. A nekako nemam hrabrosti da ne pratim redove, bojim se da sejalica zabrlja i ne napravi los raspored.
Druze pa kako razmak da bude od 55 do 85cm na sastavima,nije mi jasno sta se desi da dodje do tolikog razmaka?

Jel mi moze neko pomoci hocu da ofarbam mog rusa i nzm koja je ta crvena boja msm taj broj originalne crvene boje sto se farbaju belarus traktori...? :DDD

Nazad
Vrh