MTZ Belarus

Da odgovorim Mijodragu i Srđanu 7:Nikako mi se ne sviđa da ulagač od baterije ide uz sam spoljni trag zadnjeg točka traktora.Na to sam mislio kada sam napisao da nisam video lepu setvu sa MTZ.Znači ako sam tako napisao tako i mislim i stojim iza toga.Kad su točkovi tako namešteni i u špartanju,prskanju i ostalom svaki trzaj će gaziti te spoljne redove.Ne vidim šta je tu pozitivno sem leljonsti da se skupe točkovi i da dođu na sredinu između dva ulagača tj. da bude bar približno isti razmak između rastojanja i sa jedne i sa druge strane točka do redova.
Probaću da sejem i na 540 i na 1000 obrtaja kardana pa ću videti.

Jedno vreme sam brao kukuruze na 1000 obrtaja kardana motor oko 1100,posle nekog vremena pukla je bolcna u maloj pesnici,e sad neki kazu da je bolcna prekaljena ili los materijal a ja mislim da je bilo slabo podmazivanje.Nemojte pogresno da me shvatite ja mislim da rus ne voli mali gas u duzem vremenskom periodu.

mi beremo kukuruz na 1000 obr. kardana i 1150-1200 obr gasa vec godinama i nema problema. Ali uvek ima kvalitetno 20-50 ulje zbog podmazivanja. Mislim da se sa nekim ne tolko kvalitetnim uljem ovo neisplati raditi. To je samo moje misljenje.

Ja sam to doziveo sa uljem optima modrica 15w40turbo,koje inace menjam na 100rh.Brao sam i ja par godina ali od tad nikad vise sad radim na 540 sa ubrzanim privodnim lancima i prezaadovoljan sam potrosnjom ucinkom radom traktora.

Pa dobro branje kukuruza je ipak teza operacija od setve, tako da za to ne mogu da pricam ali za setvu da jer ja tako radim!

Pa setva i branje kukuruza se ne mogu uporediti po težini opterećenja kardana,a samim tim i motora.

Imam jedno pitanje za vas pa mi vi recite sta je najbolje da uradim...
Od prosle godine(2012) kada smo dobili arendu kupili smo rakovicu65 88god u extra stanju . Od jesenas smo uzeli zemlju od arendasa i poceli da je sami obradjujemo.Pokupovali smo vecinu prikljucaka za rakovicu(plug757.20,tanjiraca 28diska OLT,pluzacki plug ili spartac kako god isto OLT , ciklon , drljacu 4 krila ,...) . Od jesenas obradjujemo svoja 25kj zemlje , a uskoro je u planu uzeti jos zemlje u arendu ...E sad
Komsija ima BELARUS-a 820 2006god 720sati , nista posebno nije radio , kosio detelinuu, grabio ,unosio i pripremo sa setvospremacom 2.2 m ...Od oktobra ga nije palio (zapusio se)..U martu je tata izluftiro naso nafte i napunili akomulatore i uterali ga u supu...Tako stoji i dan danas...Leva vrata i blatobran je iskrivio kada je ulazio u dvoriste ..Sad nemoze ni da upali (nema struje rikno akomulator), a ulje filtere nije menjao 2 godine sigurno...U ovome je stvar zato sam i ovo pisao do sada
Uzeo ga je 2006 , 10 godina na kredit (25000 din mesecno) vise nemoze da placa , i ponudio da ga kupimo.Da li vredi ovo sad uraditi : dati rakovicu65 u odlicnom stanju , da on placa do marta 2014 rate(jer nam duzan 2.400e) i onda mi da preuzmemo kredit do marta2016 . Sta da radimo dal da uzemo ili ne . Hvala unapred .
EVo i jedne slike od njega

Poslednja izmena:
Ako ti odgovara cena na koju ste se pogodili, uzmi rusa. Rakovicu nemoj da prodajes ni u kom slucaju, ona nek ti ostane za svakodnevne sitne poslove a rus za oranje, setviranje i transport. Uvek je bolje imati dva traktora u dvoristu nego jednog.

Kolko vredi ta rakovica sto imas? znaci ostaje da platis 8000e ako sam ja dobro shvatio.A taj traktor ako znas da nije nista posebno radio,nemoj se puno misliti,sem ako ti ne smeta sto je to godiste,ali ako ne planiras kupovati novog rusa,a planiras svakako uzeti polovnog rusa moras dati za to godiste od 10-11hilj sa 3000+rc ko zna kakvog rada.

Dok sam sejao sa njim ,uvek sam koristio brzi kardan pogotovo sa sestorednom sejalicom kada soju sejem .Po mom misljenju sejati je mnogo bolje i za motor i za vozaca sa 1000obr. kardana a motor 1200 obr.motora.Brao sam sa brzim kardanom 1200 obr. motora ali to nije to.

Ajd da kazem i ja nesto.Prvi put sam prosle godine greskom na zetoru upalio na 1100 obrtaja,prvo nisam cuo motor od traktora,a drugo mislio sam da ce ventilator od sejalice da izleti od obrtaja.Jos uvek teram sejalicu sa njim na 1700 obrtaja(pri 540 obrtaja kardana) kao i ranije sa torpedom i nemenjam sistem(nisam spreman za eksperimente).Po meni nece biti problema sa traktorom nego kako ce sejalica da podnese te obrtaje.Jednom se seje godisnje.Ako je:off_topic: ,izvinite.A sto se tice rastojanja tockova,pa bar je na rusu to odlicno reseno.Ja sam na 1025 za 45 minuta sam promenio rastojanje skidajuci oba tocka.Prvo malo matematike na papiru pa posle sve to preslikati na licu mesta.Imam muke sada sa zetorom sto se tice izbora rastojanja zbog setve repe.

Da se malo ukljucim i ja. :osmeh: Kardan na 1025 koristim samo za branje sa 223 i to iskljucivo na 540.1000 nisam ni probao,a i necu sigurno.Ne bi valjalo ni za traktor ni za berac.Jedino gde bih mozda koristio 1000,to je npr. grabljenje,rasturanje otkosa i u tako nekim lakim poslovima.Da imam sejalicu sa 6 ili 8 redi,i tu bih isao na 540.Siguran sam da ni to ne bi bila greska.Jedino bi mozda bila malo veca potrosnja,ali mislim da bi ona bila zanemarljiva.
Kao sto cesto imam obicaj da kazem,ovo je moje misljenje,ne mora da znaci da sam u pravu :ppozdrav:

Sto puta sam već napisao al ajde...
što se tiče branja sa zmaj 22x beračem,traktor podesite na 1000 a berač usporite na 720 i dobijete idealan prenos jer će motor traktora raditi na 1500-1600 obrtaja....

Pozdrav, treba mi preporuka za nove gume na rusu!
16.9/38 i 13.6/20
Rumaguma ima pet godina garancije i najeftinija je. Jesu li čemu?
svaki savet dobrodosao!

Sad je bila akcija u agropanonci ,gume,akomulatori ,ulje,pa sa raspitaj dal jos dajle traje ,dobio sam katalog al sam ga zagubio ,nazovi ih nekosta te nista.

Nazad
Vrh