MTZ Belarus

paorpaor je napisao(la):
Rekla kazala... tra la-la
Od tog divana cemo ovu temu pretvoriti u hrpu beskorisnih postova.
Mom drugaru je crkla pumpa za volan na 820. Nova kosta 980 din. Koliko ce ta trajati videcemo a on je jako cuvaran i pazljiv prema traktorima. Masine su mu za svaku pohvalu sto se tice odrzavanja.
Usput sto se tice poredjenja moj kejs je u dubokom oranju trosio 9 l D2. :cao:
e vidiš sada , ti si naveo primjer najlošije pumpe koja neće trajati dugo , to je sigurno
a da je taj tvoj prijatelj uzeo pumpu koja košta 20-25e onda se ti nama ne bi javio za neki mjesec dva da popljuješ ruse i kažeš kako nova pumpa nije izdržala ni dva mjeseca :cao:
i tako je za većinu dijelova , jer je izbor (hvala bogu) toliki da može da se bira po sistemu ''kol'ko para tol'ko muzike'' :cao:
samo treba znati raspoznati dijelove ::namigivanje::

Nisam ni znao da ima tako jeftina pumpa, mislio sam da je 20 evra najjeftinija. :haha:
Savo, rekli smo da za rusa treba kupovati samo jeftine delove, sećaš se priče o klipovima od pre neki dan? Isto važi i za pumpu?

mikulaš je napisao(la):
Belarus netroši ništa više od ostalih traktora ali treba mu prilagoditi radne mašine da nebi radio na prazno. I po meni Belarus nije traktor za lake poslove (Prskanje, špartanje...) tojest zahteva da imate još jedan mali traktor pored njega. Inače pomenuti Kejs jx95 netroši ništa manje od Belarusa a snagu ima otprilike istu ili malo manju od belarusa 820, provereno.
Kolega, zašto misliš da belarus nije za ove poslove? Ja planiram da pređem na 6-rednu obradu, i to upravo sa njim? Deder pojasni :sta:

Savo prijatelju ja ne pljujen ruse samo kazem da je co'ek kupio pumpu i za koje novce. Koliko ce izdrzati to ce on videti pa ce sledeci put mozda kukpiti i skuplju :cao:

Ljudi svako uzima ono sto misli da je najbolje. Mislim da je najjeftinija varijanta kupiti Belarusa i platiti radnika da ga vozi. Primer za traktore iste snage. MTZ 1025 kosta 25000e, dok npr NH T5060 107ks kosta 45000e. Razlika je 20000e. Za te pare 20 godina moze da ga vozi radnik. Ne prasite se, ne lomite ledja, cuvate svoje zdravlje... A i da se nesto pokvari, kao sto smo do sada milion puta rekli, nije skupo.
@Farmer II
Kod nas seju sa Belarusom 820, ove godine su nekoliko njih i prskali sa nosenim prskalicama od ~1000 litara.Za spartanje je dovoljan i IMT 539. Sestoredni spartac vuce kao od sale, tako da mislim da je Belarus u tom poslu samo rasipanje goriva, a i bespotrebno gazenje njive.

@paorpaor
Malo mi deluje neverovatno da traktor trosi 9 l/kj za oranje. Meni je radio gore pomenuti NH sa 300 radnih sati i trosio sigurno oko 15l/kj sa V&N M1020 obratcem. Zemljista su nam priblizno ista, cak je nase za nijansu mozda lakse.

mozda ga je kostalo gorivo (980din) da ode po tu pumpu,a pumpu sigurno nije mogao kupiti za te pare,jedino polovnu...........savo je vec napisao cenu pumpe koja je odavnina,svako ko ima rusa zna koliko kosta pumpa volana,e sad......

paorpaor je napisao(la):
mikulaš je napisao(la):
Belarus netroši ništa više od ostalih traktora ali treba mu prilagoditi radne mašine da nebi radio na prazno. I po meni Belarus nije traktor za lake poslove (Prskanje, špartanje...) tojest zahteva da imate još jedan mali traktor pored njega. Inače pomenuti Kejs jx95 netroši ništa manje od Belarusa a snagu ima otprilike istu ili malo manju od belarusa 820, provereno.

Kako i ko je proverio ?

Msl dajte ljudi kod nas svi pricaju o tome jx 95 kako je stedljiv i jako mali potrosac a znamo da rus nece potrositi manje od 14 l u oranju. Samo sto jx ima snagu i na 1900obrtaja i tu se nalazi njegova prednost a to ko je jaci je tra la la kako je covek reko.Kod nas ima covek jx a i radi preko 400 hektara samo sa njim ore sa trobraznim obrtacom pitam se zasto nije kupio rusa? kad je rus sterdljiviji? a sigurno en moze sedeti on celo vreve u brazdi da to uradi...
Ja nekazem da rus nije najpovoljiji jer msl da niko nije dao uslove kao rus trenutno 25 % ucesce ostalo kredit bez kamate to je do ludila dobro,jer je jednostavno resiti kredit i jos nema kamate!

i da nadodam ljudi koji imaje 820 i tog jx a vise ne idu da rade teske poslove poput oranja i vucne tanjirace rusom 820 nego ovim drugim pa se ja opet pitam zasto bi terao slabiji traktor u takve radove,a svi znamo da 820 vuce 3 brazde al realno za njega je dve.Sem kad su idealni uslovi al dobro zavisi kakva je organizacija i da li se moze stici sve u idealnim okolnostima.

Case je dosta velik potrošac, kolega koji je imao rusa žali se na potrošnju. Ali naravno ne žali se u udobnosti, bolja kabina, okretniji nego eto samo u potrošnji.

zrine892 je napisao(la):
Case je dosta velik potrošac, kolega koji je imao rusa žali se na potrošnju. Ali naravno ne žali se u udobnosti, bolja kabina, okretniji nego eto samo u potrošnji.
kod nas nije takav slucaj... svi se zale na rusa sto se tice potrosnje.Naravno i kejs ce trositi puno ako se trera na max broju obrtaja ali za tim nema potrebe.

A zasto rusa terate na max broju obrtaja? I zasto poredite MTZ 820/920 i JX 95? Treba porediti 892/952 i JX 95, a onda je slika mnogo drukcija.

Lala iz Banata je napisao(la):
A zasto rusa terate na max broju obrtaja? I zasto poredite MTZ 820/920 i JX 95? Treba porediti 892/952 i JX 95, a onda je slika mnogo drukcija.
zasto sto on ima snagu na 1900 obrtaja a rus nema,pa poredimo sa 82 jer je reko covek da je 820 JACI po snazi od jx 95.par postova pre.-sto se nebi ni ja slozio al eto kao sto je i potrosac manji tako je i jaci.

kako nema rus snagu na 1900 obrtaja? :sta: kod mene na jednom max 1600 obrtaja,i radim bez problema,orem na 1400-1500 obrtaja.a na drugom max 2200 obrtaja,a nikad ne vozim na pun gas,jedino u transportu.

Opet ista priča o potrošnji goriva i opet oni koji nemaju "ruse" kude njihovu potrošnju i hvale svoje traktore, a ja sam u više navrata pisao o tome, svaki neka bude realan i prikaže stvarnu potrošnju. Ja sam sa Belorusom u oranju po jednom KJ trošio od 8 do 20 litara goriva, a to sve zavisi od uslova u kojima se radi.
Ovde je navedena potrošnja od 9 litara sa drugim traktorom, ali nije navedeno da li je to prosek potrošnje u ovoj sezoni, jer ako je tako u pojedinim njivama bi se onda nafta vraćala iz vazduha u rezervoar, jer ugaženo nepaljeno kukuruzišta je nemoguće uzorati na dubinu 25 +cm sa toliko nafte da se radi o neznam kakvom traktoru i plugu. Ako je tako, idite pomoći članu @ Kiraj da uzore ono kukuruzižte što je morao ručno brati jer se kombajn zaglavljivao i pitajte njega o potrošnji.
Molio bih da se takva upoređenja nepišu u ovoj temi, jer je ona namenjena kako sam naslov kaže MTZ traktorima, a to hvalisanje prebacite u neku drugu temu.

e moram se i ja ubaciti ja sam pre imao rakovicu a sad rusa oko potrošnje sam se i dvoumio i na kraju prodo rakovicu i ostavio rusa u oranju ista potrošnja nekad čak i manja,jedino pri prskanju,i sejanju zanemarljivo veća al kad pri oranju potroši 2-3lit manje i uzore 20min brze1kj.odnda računajte..nije u pitanju samo potrošnja nego i vreme a kazese vreme je novac moj deda je pričao svako svog konja hvali :cao:

Sto se tice potrosnje rusa evo kako stoji situacija kod mene,do ove godine sam orao samo sa torpedom 75 ,prednjom vucom,dvo braznim plugom i trosio sam oko 10-12 l,ove godine sam kupio rusa 1025 i orem sa trobraznim obrtacem regent, i trosio sam od 12-14l. >:;

@imre
Taman toliko se teze ore ove godine, usled silnih kisa tokom cele godine. Tako da je ta potrosnja ocekivana za ovu godinu.

Nazad
Vrh