@MONTOYA
Vozim MTZ-82 i dok nisam ovog pronašao, mnogo sam traktora "gledao", obišao sam pola Banata i celu Bačku, a na kraju sam kupio traktor maltene iz mojeg mesta, a najviše me je privukao odličnim gumama, besprekornom hidraulikom i solidnim motorom. Kod MTZ traktora je na prvom mestu, kao što kaže moj cenjeni prijatelj Savo -
cena. Ako je dovoljno jeftin da za godinu dana u osnovnoj obradi vrati pare, onda je to solidno.
Što se tiče samog traktora, treba se raspitati dali je registrovan, ko je vlasnik, kada je bio na tehničkom, da li se poklapaju brojevi iz saobraćajne, jer se danas nije igrati sa tim stvarima. Ako sve to štima i ne izaziva neku sumnju, onda treba pristupiti razgledanju ponuđenog, a kod mene su tu na prvom mestu zadnje gume, koliko su istrošene, koliko su stare, koje marke, jer neki bofl, koji se izliže za tri godine se može naći za 250 eura po komadu, a recimo Gudijer kakve ja imam na traktoru koštaju 1400 eura komad, tako da dolazimo do toga što smo rekli na početku u vezi cene. Bitne su dosta i felne, da li su varene, pojačavane, kompletnost matica i šrafova kojima se stežu felne, ukopanost konusa u obruču felne dosta govori o dotezanju, obavezno treba pogledati unutrašnju stranu točka proveriti da li postoji curenje semeringa na poluosovini, a Savo zna koji je to posao da se zameni, jer loš semering ukazuje da je otišao i ležaj točka, a to povlači uvećane zazore u velikim zupčanicima i diferencijalu koji se pri većim brzinama "čuje".
Obavezno treba pogledati spojeve šasije sa prednjim trapom i zvonom motora, jer tu su mnogi "rusevi" vareni, nisu original šrafovi i platne, a ti spojevi su značajni, jer oni trpe velika opterećenja. Kada se podigne hauba, tu se vidi da li negde masti dizna ili dihtung ventil-dekle, kakav je grejač, elektro-instalacija itd. Posle toga treba proveriti nivo i kvalitet ulje. Ako je ulje dobro i ima ga preko optimuma ili je na maksimumu, budi siguran da motor troši ili negde razbacuje ulje, jer mu je ulje dolivano, a niko ne prodaje traktor sa tek zamenjenim uljem. Ako je motor hladan i nije skoro paljen, sa ispravnim grejačem i jednim grejanjem on mora "sastaviti" ako je sve u redu.
Kada je motor upaljen, on mora da posle nekoliko minuta rada dobije ravnomeran zvuk, bez trzanje i bez dima. Kada motor radi na leru, probaj da uključiš i isključiš kompresor i pumpu hidraulika. Zvuci koje budeš čuo neka te ne oteraju od daljeg razgledanja, već proceni u kakvom su stanju ti uređaji. U kabini su ti najvažnije komande hidraulika, kvačila i kočnice. Pitaj za blokadu diferencijala, ali ona u original verziji kod 90% MTZ-82 starijih godišta neradi, ali na to nemoj obraćati pažnju, ako imaš potrebu za njom to se lako sredi. Podigni poluge hidraulika i proveri luft u čaurama u kućištu diferencijala i to u gornjum polugama i u donjim kroz koje prolazi osovina za fiksiranje. Podigni ručicu hidraulika da se spuste poluge i opet proveri slobodan hod, a to će ti pokazati razliku u istrošenosti čaura i koliko je traktor u kojem položaju radio. Spusti polugu za dizanje poluga i iz srednjeg položaja je malo podigni, ali ne do kraja i videćeš da li hidraulik prinudno spušta poluge. Ako imaš mogućnosti da ispod poluga postaviš neki oslonac (zakačen plug ili podmetni panjeve) podigni traktor u prinudnom režimu, zablokiraj hidraulik i ugasi ga. Videćeš sve nedostatke hidraulika, ako čuješ krckanje, znači da razvodnik propušta, gumice i tefloni u cilindru nisu dobri... Ako je podigao zadnje točkove vazduh, možeš zavrteti zadnje gume i videti u kakvom su stanju zadnji točkovi.
Sada sam stvarno odužio, ali ću spomenuti još jednustvar, a to je da proveriš luft u volanu i da li volan zaokreće isto i levo i desno, odnosno da li točkovi skreću više u jednu ili drugu stranu kada ih namotaš i da li se lako vrti volan i da li ilma veze broj obrtaja motora sa lakoćom okretanja volana.
Za sada toliko, a ako me nebude mrzelo, nastaviću kasnije. Ljubiteljima rusa neće smetati neke svakodnevne stvari, a onima koji su nadrugoj strani, neka mi ne zamere i preskoče ovo mada mislim da to nikom ne šteti, a ako ne šteti, znači da koristi.
Pozdrav od Mirka iz Kule.