MTZ Belarus

Cekajte, kad ima dva, fabricki, akumulatora onda pali na 24 a kad ima jedan na 12? Ako sam dobro razuemo

De se meri napon punjenja na rusu koji pali na 24v?
I danas stavio na onaj mali ispravljac iz Lidla i brzo je upalio, reko mozda i nije akumulator otisao,samo neki regler.

Najlakše je da meriš napon punjenja (znači kad traktor radi) direktno na stubićima oba akumulatora. Ako je paljenje na 24V realizovano sa BAP sklopkom napon punjenja je isti za oba akumulatora i potiče sa alternatora, a ako je izvedeno sa pretvaračem ispred hladnjaka onda svaki akumulator ima svoje punjenje (jednog puni alternator, a drugog pretvarač - ne znam sad ono levi i desni akumulator, kojeg šta puni) pa je samim tim logično da ti naponi nisu identični. Ali svakako vrednost tog napona će ti ukazati da li je dobro punjenje za svaki pojedinačni akumulator. Naravno, napon punjenja ne govori o tome u kakvom stanju je akumulator, to se proverava drugačije - najbolje da odeš u bilo koju prodavnicu koja prodaje akumulatore i od njih zatražiš tester akumulatora koji će izmeriti njegovu max struju i unutrašnji otpor.

De se meri napon punjenja na rusu koji pali na 24v?
I danas stavio na onaj mali ispravljac iz Lidla i brzo je upalio, reko mozda i nije akumulator otisao,samo neki regler.
Na akumulatorima , dok traktor radi , ako imas elektroniku za punjenje onda koliko me sjecanje sluzi desni (ako gledas odzada naprijed) ti je na instalaciji od 12 V , lijevi tisluzi samo za startanje motora i njega puni elektronika, mjeris svaki akumulator posebno.

Inace svi kazu elektronsko punjenje drugog aku ne valja , prosle godine sam promijenio jedan akumulator na mtzu poslije 8 godina , onaj za 12V a onaj za start mi je puno manji , ne sjecam se koliko je star.

Sa BAP sklopkom to vise nevazi.

Kako ste resili paljenje kod rusa? Kada sam ga kupio, taj je pre mene cackao i umesto dva imam jedan od 140ah, to tako sporo vergla da je to strasno i onda jedva nekako zakaci...tako radio 2,3 god kod mene, kad je hladno stalno punim bateriju, reko ona je problem....medjutim ovih dana da probam, ma kakvi, samo 'mjau mjau' i ni makac...odem po nov, neki bzv ocigledno, spojio jedva na zuto dosao na tabli isto ni makac....na kraju ga preko kablova upalim sa dva akumulatora i to na zub....citao sam ovde za brze anlasere, medjutim kaze mi prijatelj da isto ima problem takav, stavio je neki jos jaci od 180ah valjda i brz anlaser i isto cim bude malo mraz ni makac....da l je resenje da se vrati na fabricka dva?
Ugradi grejac na struju i palices ga sa jednim akumulatorom od 97 A

Акумулатор од 140 - 180 А има да возиш трактор на њега без да упали. Тражи проблем на другом месту.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Na akumulatorima , dok traktor radi , ako imas elektroniku za punjenje onda koliko me sjecanje sluzi desni (ako gledas odzada naprijed) ti je na instalaciji od 12 V , lijevi tisluzi samo za startanje motora i njega puni elektronika, mjeris svaki akumulator posebno.

Inace svi kazu elektronsko punjenje drugog aku ne valja , prosle godine sam promijenio jedan akumulator na mtzu poslije 8 godina , onaj za 12V a onaj za start mi je puno manji , ne sjecam se koliko je star.

Sa BAP sklopkom to vise nevazi.
Sa bap sklopkom su oba akumlatora vezana paralelno i samo tokom paljenja se prebacuju u redno...
Ja sam kupio traktor sa vec namešteno bap sklopkom.. Ali sto je interesantno anlaser je 12v. Bio sam sumnjičav koliko ce to da traje ali eto jos nije riknuo.

Može da rikne jedino kad se pregreje, ako nestane goriva pa predugo verglaš...

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Акумулатор од 140 - 180 А има да возиш трактор на њега без да упали. Тражи проблем на другом месту.

Pa ne znam gde, posto je sve ostalo ispravno...tj bilo je, videcu sa majstorom svakako....ali malo mi je bas bzv da sa par strana cujem da i sa vecim akumulatorom cim je hladnije malo nece ili jako tesko pali

Претресите инсталације, писао сам већ у фирми користимо белорусе са утоваривачем за транспорт бала, пали се сваких сат-сва за ~ минут посла. Ево целе зиме ради и остајао без горива неколико пута па вергла до бесвести док не упали.

Овде три акумулатора од по 180 ампера пале мотор од ~1500 коњских снага.
83179ffe918cae22b44aa5eaee3ea231.jpg

Nazad
Vrh