MTZ Belarus

Moze li neko da mi objasni kako se postavljaju korekcione plocice kad se skine ono kuciste kocnice? Kako da odredim koliko gde da stavim? Imam 4 od 0.5 i 3 od 0.2 skidao sam samo jednu stranu kuciste kocnica drugu stranu nisam skidao
Samo da javim da sam napravio ovo, nisam video da su mi se spojile dve plocice, pa me bunilo nisu na par a treba da bude jednako 😂

Konačno riješen problem grijanja motora na MTZ-892 (majstor Krivokuća ga podigao na cca 100 ks). Kako sam prethodno pisao prije x godina smo stavili novi aluminijski (stari je dao svoje) računajući bit će dobar jer traktor neće više radit teže poslove ko prije. Naravno da je tu bilo i ne znanja oko svega toga. Traktor se stalno pomalo grijao u težim poslovima (koje je opet počeo radit) i to je bilo zlo ne viđeno. Stavljen termostat 70 C, ventilator 8 pera, sve čisto na motoru i opet problemi. Odluka je pala na kupnju novog orginalnog bakrenog hladnjaka. Gledajući podatke na netu našao sam da je hladnjak od MTZ-1221 sa 4 reda saća istih dimenzija kao i njegov orginalni (koji je isti ko na mtz-82 i sa njim se 892 znao grijat). Nosači hladnjaka se prebace sa starog hladnjaka i ako imate one cijevi za volan ko kod mene (prijelazna serija sa stupom volana koji je samo spremnik ulja) onda stavite staru kapu hladnjaka na taj od 1221. Treba crijevo pod kutem 45 stupnjeva 38 na 51 mm i pod 90 stupnjeva 38 na 51 mm (ako ide stara kapa hladnjaka onda ostaje isto crijevo, to gornje). Ko nema stup volana može ugradit i hladnjak sa 5 redi saća samo mora nosače malo produžit (ima video na YT kako to radi neki rus od kojeg sam sve to vidio i taj video sam već postavljo na forum). Hladnjak sa 4 reda saća koji sam ja ugradio je od proizvođača Orenburgski broj 1301010. Nakon ugradnje išao tanjurati strnjak sa OLT Kupa 32, 1330 kg + 120 kg utega + valjak. Brzina 10,5 km/h (6-a spora, gume 16,9R-38), 1700-1800 o/min, vanjska temperatura 38 C, tanjuranje bez stajanja, a temperatura motora konstantno 75 C (termostat 70 C, sad ću stavit sa malo većom temp.). Znači preporod sveopći i za traktor i za mene.

To nije bio nikakav problem tj jeste problem al je rešenje bilo jako prosto.
Na 892 obavezno hladnjak njegov originalni,propeler sa 11 pera i termostat na 70 stepeni,naravno ispravan motor i nema šanse da se greje pa sve i da hoces da ga pregrejes.

Na 892 obavezno hladnjak njegov originalni,propeler sa 11 pera i termostat na 70 stepeni,naravno ispravan motor i nema šanse da se greje pa sve i da hoces da ga pregrejes.

Ako se ne varam orginalni je isti kao na 82-ci on ima "rashladnu moć" 37 kw i protok 110 l, a ovaj što sam ja ugradio od 1221 sa 4 reda saća ima 50 kw i 210 l. (5 redi saća ima 64 kw). To su podatci za Irenburg bakrene hladnjake. Tu razliku 11 pera i termostat na 70 ne može nadoknadit. I sa 11 pera je veliki problem ispirivanje hladnjaka jer nema prostora od pera. Dakle isti hladnjak ima 82 ks i 90 ks tj. u mom slučaju cca 100 ks. E pa neće moći i stvarno nije moglo. Moj MTZ-892 (i 952) nije ni prvi ni jedini koji se redovno grije, a pogotovo u ovakvim sve toplijim uvjetima rada. Motor je zdrav, ima snage i vuče odlično (barem ja tako mislim na osnovu mog nekakvog iskustva sa rusevima).

@grabik: Kupnja takvog hladnjaka planirana je dosta dugo, a kupljen je slučajno u Gibnju jer su imali jedan krivo naručeni taman kad sam ja pitao jel imaju takav hladnjak. Htio sam uživo vidjet jel ima razlike između orginala i ovog od 1221 bez obzira što po podatcima sa neta nije bilo (značajnije) razlike.

Poslednja izmena:
Jel moguće Nebojša da je to tako loše uradjeno,evo na primer prijatelj je pre nekoliko meseci kupio nov 1025 i na prvom servisu iz agropanonke su mu stavljali ventilator od 11 pera.
Meni to nije normalno.Fabrika izgleda pravi samo za sibirske uslove,kod nas više ništa ne možeš raditi a da nije napolju 30 stepeni,osim nekog zimskog oranja.

Ako se ne varam orginalni je isti kao na 82-ci on ima "rashladnu moć" 37 kw i protok 110 l, a ovaj što sam ja ugradio od 1221 sa 4 reda saća ima 50 kw i 210 l. (5 redi saća ima 64 kw). To su podatci za Irenburg bakrene hladnjake. Tu razliku 11 pera i termostat na 70 ne može nadoknadit. I sa 11 pera je veliki problem ispirivanje hladnjaka jer nema prostora od pera. Dakle isti hladnjak ima 82 ks i 90 ks tj. u mom slučaju cca 100 ks. E pa neće moći i stvarno nije moglo. Moj MTZ-892 (i 952) nije ni prvi ni jedini koji se redovno grije, a pogotovo u ovakvim sve toplijim uvjetima rada. Motor je zdrav, ima snage i vuče odlično (barem ja tako mislim na osnovu mog nekakvog iskustva sa rusevima).

@grabik: Kupnja takvog hladnjaka planirana je dosta dugo, a kupljen je slučajno u Gibnju jer su imali jedan krivo naručeni taman kad sam ja pitao jel imaju takav hladnjak. Htio sam uživo vidjet jel ima razlike između orginala i ovog od 1221 bez obzira što po podatcima sa neta nije bilo (značajnije) razlike.
Trenutno bar jedno stotinak komada 892 imam na redovnom održavanju i ni jedan koji ima ono što sam naveo nema problem sa bilo kakvim pregrevanjem al da se ne ubedjujemo bez veze,bitno je da problem resen.

Jel moguće Nebojša da je to tako loše uradjeno,evo na primer prijatelj je pre nekoliko meseci kupio nov 1025 i na prvom servisu iz agropanonke su mu stavljali ventilator od 11 pera.
Meni to nije normalno.Fabrika izgleda pravi samo za sibirske uslove,kod nas više ništa ne možeš raditi a da nije napolju 30 stepeni,osim nekog zimskog oranja.
Nema tu loše ili dobro napravljeno,jednostavno taj sistem hlađenja je na maksimumu u našim uslovima od preko 40 stepeni i to je to,zato .3 modeli imaju veći hladnjak.

Kod mene je obican fabricki ventilator na 1025,cim pocne da prelazi 90 hladnjak je zapusen spolja...iz kabine izvucem pistolj,izduvam i teraj dalje.

srdjan7 na koji sat se uzdaš onaj njegov elektro ili na mehaniku.Kod mene je doguro na 85 pa produvo na prvom.od tada samo.gledam u mehanički sat

Ne pregreva se ali ode do crvenog polja ali samo u podne rano ujutru je sve u granicama.Da budemo iskreni ni vozacu ne prija
Ma gde prija, nervira me samo tako,ne dodje baš do crvenog,motor uradjen i glava naravno,pumpa i nove dizne,ne dimi,pun snage,štekće ko sat,prvi put od kad radim imam traktor da bukvalno ni kap ali bukvalno ni kap ulja ili vode da moram da dolivam(obično je bilo bar malo ulja svaki bar tri dana oranja 3-4 deci ili vode pomalo ponekad) ovaj je orao i tanjirao i ništa celu jesen nisam dosuo do menjanja,ni antifriz ni ulje.
Termostat 72 ili 78 sad da ne slažem sve u svemu ispod 80.
Ventilator 8 pera.
Ali kad ugreje u podne ako tanjiram primer a napolju je 30 stepeni on kreće da diže a vidi se da traktor ne oseti tanjiraču,pa vučem je sa 820 nekad po istom vremenu i on ne diže temperaturu.
Izuvavao hladnjak.Džabe.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh