MTZ Belarus

Na 15 km/h se gasi kod mene na Deutz ali tu funkciju imaju samo traktori koji imaju ASM kontrolu.Kod onih bez automatske kontrole moraš sam da je isključiš ili voziš sa njom ako nemaš osećaja pa šta bude, biće.

Има и до гума, више пута се писало на форуму када се купују распарене гуме нису исте димензије старе и нове.

Имам питање у вези усклађености брзине предњих и задњих точкова. Зашто нису боље усклађени? Да ли је разлог у крампонима јер они пропадну у земљу па је самим тим пречник точка другачији а тако је и однос предњих и задњих другачији него на тврдој подлози (на асфалту)? Да ли се код аута са погоном на свим точковима дешава да није усклађен однос? Не би требало јер су увек (већином) на тврдом и не мења се однос. Само размишљам, деси се да остане укључена предња вуча кад кренем из њиве али је искључим у 20 метара, осети се.

@Matić znam ja na koliko oni gase prednju.
Samo sam hteo da kažem da preko te neke brzine ni jedan proizvođač ne preporučuje prednju ukljucenu,prosto mora nekad nesto slomiti,na nekim mašinama pre na nekim posle.
Kolega napiše na atarskom putu ne bi trebalo da mu smeta ako se ne ugasi al nije poenta put tj podloga već brzina.
Pa ja imam kod mene jednog koji za 1025 zakači onu laku drljacu iz 70 i neke samo prepravljenu na 5 krila i tera koliko god može traktor da ide po njivi,kaže tako se bolje spremi za setvu.
Da me kolega ne shvati pogrešno da ja mislim da i on tako vozi al poenta je da mnogi zanemaruju neke osnovne stvari.

Код аутомобила имаш централни диференцијал који ако имаш могућност блокираш (лада нива) или неки други тип 4х4 погона који контролишу сензори и шта још.

Nije mi baš verovatna priča da (belo)ruski inženjeri(a koji ipak važe za dobre matematičare), nisu umeli sprovesti tako prost račun kao što je usklađivanje prednje i zadnje vuče.
I na kraju grešku ostaviti tolike godine koliko se taj traktor proizvodi.
Ranije serije nisu imale taj problem niti imaju sve. Problem je samo sa nikima. Mada me je Nebojša sad zbunio jer on kaze da nije nailazio na taj problem.
Takodje ne znam da li je problem ta neuslkadjenost brzine okretanja točkova ili nešto drugo. Da neuskladjenost postoji u većoj meri nego što bi trebalo pročitao sam ovde. Koliko je tačno, ne znam. Sutra ću Ruju da okačim o ore pa da brojim koliko puta okrene prednje-zadnje točkove. :)
Ne znam šta bi drugo moglo da uzrokije tolike kvarove gde je zakazivalo skoro sve u sistemu prenosa snage na prednje točkove.
Kolega napiše na atarskom putu ne bi trebalo da mu smeta ako se ne ugasi al nije poenta put tj podloga već brzina.
Ne znam kakvi su atarski putevi u drugim selima, al ovde kod mene teško da možeš voziti mnogo iznad tih 15 km/h.

BTW ostim u oranju da krene malo više da trese kad mu prikopčam prednju. Da li je to normalno ? Naravno kad idem istom ili većom brzinom bez opterećenja (pluga u zemlji ) sa uključenom prednjom ne primeti se ništa.

@Matić znam ja na koliko oni gase prednju.

Oba je poenta. I podloga i brzina.
U njivi po mekanom zemljištu razliku između prednje i zadnje vuče pegla (koriguje) upravo to isto zemljište (meko!) ali do određene brzine. Otprilike 12-15km/h, preko toga nema korekcije nego se prednja vuča mora ugasiti na bilo koji način.
Na asfaltu ili atarskom putu tj tvrdoj podlozi idi istom brzinom kao u njivi, 5-6km/h i ako malo oslušneš, čućeš zupčanike.

Koliko treba napon da pada kad se motor vergla ?.Od pre neki dan mi jako tesko vergla 820 rus,klasicno ima 2 akumulatora nazad u kabini,i ne verujem da je do njih problem,napon pada sa 12 na oko 10 mislim ,ali on i dalje jako tesko vergla....kablovi su svi novi pretprosle godine stavljeni,i nesto veceg preseka nego fabricki,tako da tu nije problem.
Takodje pitanje,ovaj ventil kijavac,na prvoj slici jel taj deo izlazi napolje ?,zapekao je ne radi ....
https://postimg.cc/tYrDRVSB]
IMG-20230409-182547.jpg
[/URL]
IMG-20230409-182603.jpg
[/URL][/url]

Koliko treba napon da pada kad se motor vergla ?.Od pre neki dan mi jako tesko vergla 820 rus,klasicno ima 2 akumulatora nazad u kabini,i ne verujem da je do njih problem,napon pada sa 12 na oko 10 mislim ,ali on i dalje jako tesko vergla....kablovi su svi novi pretprosle godine stavljeni,i nesto veceg preseka nego fabricki,tako da tu nije problem.
Takodje pitanje,ovaj ventil kijavac,na prvoj slici jel taj deo izlazi napolje ?,zapekao je ne radi ....
https://postimg.cc/tYrDRVSB]
[/URL]
IMG-20230409-182547.jpg
[/URL]
[/URL]
IMG-20230409-182603.jpg
[/URL][/url]
To je normalan pad napona. Anlaser mi deluje da je problem.

Ranije serije nisu imale taj problem niti imaju sve. Problem je samo sa nikima. Mada me je Nebojša sad zbunio jer on kaze da nije nailazio na taj problem.
Takodje ne znam da li je problem ta neuslkadjenost brzine okretanja točkova ili nešto drugo. Da neuskladjenost postoji u većoj meri nego što bi trebalo pročitao sam ovde. Koliko je tačno, ne znam. Sutra ću Ruju da okačim o ore pa da brojim koliko puta okrene prednje-zadnje točkove. :)
Ne znam šta bi drugo moglo da uzrokije tolike kvarove gde je zakazivalo skoro sve u sistemu prenosa snage na prednje točkove.

Ne znam kakvi su atarski putevi u drugim selima, al ovde kod mene teško da možeš voziti mnogo iznad tih 15 km/h.

BTW ostim u oranju da krene malo više da trese kad mu prikopčam prednju. Da li je to normalno ? Naravno kad idem istom ili većom brzinom bez opterećenja (pluga u zemlji ) sa uključenom prednjom ne primeti se ništa.
Za početak probaj da radiš na automackom režimu a ne na blokadi prednje vuče, gume bi bilo poželjno da su od istog proizvođača.

dusanboss, kog rusa imaš?
isti slučaj i kod mene ta pozicija za automatsko paljenje ne funkcioniše
kada sam uzeo traktor poluga za uključivanje prednje vuče mi žuljala nogu, u početku sam razmisljao kako da joj promenim položaj, a sada mislim da znam zašto su je konstruktori baš stavili tu ....

Trese kad nemas tegove napred ... ja kad sam odradio servo tj izbacio onaj stub koji ima jedno 50-60kg I nisam vratio tegove jer sta ce mi to .kad sam ostisao da orem nisam mogao da drzim ruke na volanu (kad je ukljucena prednja)...vracanjem tegova se resio problem .
Ps u knjizi pise da se prednja vuca ne koristi pri brzini vecoj od 16kmh.
Logicki je kad su zadnje gume nove I prednje celave da nece biti uskladjeno kao kad su sve nove .

dusanboss, kog rusa imaš?
Imam 892 negde oko 2012 godište sa grbavim mostom.
isti slučaj i kod mene ta pozicija za automatsko paljenje ne funkcioniše
Pa ne znam da li i ima modela na kojim radi automatski režim. Ili se koristi ista nalepnica sa modela veće snage koji imaju ta 3 položaja?
kada sam uzeo traktor poluga za uključivanje prednje vuče mi žuljala nogu, u početku sam razmisljao kako da joj promenim položaj, a sada mislim da znam zašto su je konstruktori baš stavili tu ....
Misliš da te seti kad zaboraviš da ugasiš? :) Jbg mene ne žulja. Mada reko vodim strogo računa, a i kad se dešavalo to je obično bilo na oko jedan km iz njive pa se onda setim. 1 km po atarskom putu gde sa zakačenim plugom teško mugu da idem preko 15 km/h. Asvalta imam samo oko 2 km kroz selo i to ga vozim najbrže trećina gasa deveta redukovana. a i ostio bih sigurno da je tu zaboravim. Neisključivanje vuče sigurno nije ovde razlog tolikim kvarovima..

Trese kad nemas tegove napred ... ja kad sam odradio servo tj izbacio onaj stub koji ima jedno 50-60kg I nisam vratio tegove jer sta ce mi to .kad sam ostisao da orem nisam mogao da drzim ruke na volanu (kad je ukljucena prednja)...vracanjem tegova se resio problem .
Hmm. Ima ove fabričke tegove. Možda da ubacim dodatne kad orem? Jel ima neko ideju koliko bi trebalo da se doda?

cudno mi da trese sa tegovima. ima varijanta da se napravi nosac za jos tegova kao na onom modelu od 150ks ...

Elem danas mi u spremanju blokirala vodena pumpa .sipao malo ulja u onu rupicu pa se razradila da se dogegam kuci .
E SAD mene zanima kako se ona skida ,jel treba skidati hladnjak ili termostat ili oboje ?

Nazad
Vrh