mucobieno je napisao(la):
zombie_666
nemoj da se ljutis, ali za tim nema potrebe niti se moze izvesti da lici na nesto. tim predlogom bi covek morao istovremeno i pri SVAKOM dizanju da koristi obe rucice od hidraulike, a to niko nema zelju da radi.
rus ima dosta jaku hidrauliku i moze da nosi sve prikljucne masine sa kojima moze i da radi.
bez ljutnje. pozzz
Pa pogledaj post iznad, to i jeste neki MTZ očigledno (nazad je gotovo sve isto kao na MTZ82), sad je Bećarina pusta našao sliku, jbga i ja sam trazio al nisam uspio naći. Izgleda veoma dobro iako ima dva cilindra, a ne samo jedan. Što se tiče istovremenog pomjeranja dvije poluge, to bar nije problem, njih bi bilo sasvim lako spojiti da se istovremeno pokreću (kao kad se kočnice na traktoru "rastave" ili "sastave", pa mozemo aktivirati samo lijevu ili samo desnu, ili obje)
Čovjek je gore rekao da planira da ojača hidrauliku, pa sam samo ponudio jedno rješenje, uopšte nisam tvrdio da je savršeno. Ne ljutim se, al ruzno je što mi savoris kaze da lupam gluposti, kada je ono što sam govorio izvodljivo, dobro izgleda i sasvim sigurno dobro funkcioniše, pogledaj samo sliku.
Što se tiče dvije kontrole, ne vidi drugi način da se odrzi ista brzina dizanja ako bi svi cilindri bili na istom izvodu jer bi se protok dijelio na svakog od njih. Da bi se to ostvarilo, moraju biti na različitim izvodima (pa se aktivirati pojedinačno, kao što sam ja predlozio, al to je s jedne strane budzenje a sa druge ne zahtijeva nikakve modifikacije hidraulike), ili moraju biti na različitim izvodima koji se aktiviraju istovremeno (to već ne znam kako ostvariti na rusu, iako teoretski nije slozeno) ili biti na jednom izvodu koji se dijeli na više cilindara a aktivira jednom polugom, ali to bi zahtijevalo značajno povećanje protoka na tom izvodu što opet nije jednostavno napraviti.
Nije ni bitno ako to mozda nikome trenutno ne treba, ali ovo je jako korisna diskusija, mozda nekome i zatreba nekad, jbga.
Post je spojen: [time]уторак, 06. јул 2010. 12:34:03 MST[/time]
ImageShack.us
Inače postoji caka da se nešto malo prepravi mjesto kačenja standardnog hidrauličnog cilindra za podizni sistem pa se onda dobije puno veća podizna sila uz klasični cilindar. Pisao sam već o tome.
Pa da, trebalo bi cilindar priključiti nekako dalje prema vrhu one poluge koju on "vuče" kad dize ili "gura" kada prisilno spušta. Kada je cilindar spojen "dalje" prema njenom kraju, to i sila djeluje na većem rastojanju od ose okretanja pa je i moment veći. Tako se za isti cilindar i isti pritisak ulja u njemu dobije veća sila dole na polugama, tj. veća nosivost.