MTZ Belarus

Lala iz Banata je napisao(la):
IMT-550 je napisao(la):
Lala iz Banata je napisao(la):
b_a_t_a je napisao(la):
Mom je juce bilo vatreno krstenje po blatu sa 2 petotonke.
I mom sa dve zmajevke deteline.
Samo se ti smej, na svaku po 190 bala... ::namigivanje::
Najveci moguci teret.......... :haha: :haha: :haha: :ppozdrav: ::namigivanje::
Ma svaka cast to mu dodje :
190 bala x 2 = 380 bala x 10-12 kg/bala = od 3800 do 4560 kg + prikolice = cca. 2200-2300 kg prazne x 2 = od 4400 do 4600 kg + 3800 do 4560 = od 8200 do 9160 kg
sve u svemu nije vise BRUTO tereta od 1 VAGON a znajuci sta je ispred prikolica ja se nesekiram mlogo , samo teraj druze Lalo.......... :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :cao: ::namigivanje::

-------Ovo je dovod sa rezervara za hidrauliku
------Hid. pumpa ruska
--------Ovo je ,ako se vidi dobro,metalno crevo dovod pod pritiskom koje vodi do orbitrola.
---------Ovde skrece pod 90 stepeni
I to je to ja mislim da sam sve slikao
Pozdrav od Hrnciara

hrnciar je napisao(la):
-------Ovo je dovod sa rezervara za hidrauliku
------Hid. pumpa ruska
--------Ovo je ,ako se vidi dobro,metalno crevo dovod pod pritiskom koje vodi do orbitrola.
---------Ovde skrece pod 90 stepeni
I to je to ja mislim da sam sve slikao
Pozdrav od Hrnciara

Hvala legendo, sad mi je potpuno jasna šema spajanja. Malo me zbunilo sve ovo oko motora, ja zaboravio da je to sad veliki perkins sa 6 cilindara...Sad sam skontao kako ide, vrlo dobro postavljeno, samo ona dva crijeva što vise ispod cilindra nisu u redu, moze nešto zakačiti i prekinuti, pa eto havarije. Svaka čast u svakom slučaju. Kako radi sa velikim motorom? Jel to bio MTZ82 ili MTZ52 originalno? Kako se ponaša mjenjač, kvačilo?

To je rus 82, 84.god.sa tim motorom radi ko azdaja,samo treba osecajno.Menjacu nemoze nista da se desi ali lamelai moze.Moram da priznam i ja sam upocetku spalio jednu lamelu dok nisam usao u stos.Posle toga nije nista problem.
Ja sam odma kupio veliki setvospremac od 3m teski majevicim ,a to je vec pravljeno za masivnije traktore,pa moram jos da stavim i jaci klip hidraulike.Ja ksd prodjem sa njim to ostaje samo prasina i to 8. brzohodnom :D

hrnciar je napisao(la):
To je rus 82, 84.god.sa tim motorom radi ko azdaja,samo treba osecajno.Menjacu nemoze nista da se desi ali lamelai moze.Moram da priznam i ja sam upocetku spalio jednu lamelu dok nisam usao u stos.Posle toga nije nista problem.
Ja sam odma kupio veliki setvospremac od 3m teski majevicim ,a to je vec pravljeno za masivnije traktore,pa moram jos da stavim i jaci klip hidraulike.Ja ksd prodjem sa njim to ostaje samo prasina i to 8. brzohodnom :D

Mozes li staviti vanjske, pomoćne cilindre za hidrauliku? MTZ82 ima čini mi se 4 izlaza za hidrauilku, pa kada bi postavio dole nosače za cilindre(dole gdje ide automatska kuka, mozda bi mogao napraviti neki nosač po mjeri i pričvrstiti ga na rupe koji drze onaj mehanizam kuke), a staviti jedan ili dva cilindra. Mislim da to ne bi bio nikakav problem uraditi, to bi bili obični jednosmjerni cilindri, samo za dizanje, slično onome što imaju neki IMT 577.

p1000496e.jpg

Mislim da bi ti to rješenje bilo baš jednostavno, mogao bi taj klip kontrolisati nekom od onih poluga, istovremeno počneš dizati poluge i pokreneš i taj klip i mogao bi dići šta hoćeš. To je posebno jednostavno rješenje jer nemaš zahebancije sa hidraulikom, samo ti treba hidraulični cilindar, dole neki nosač i gore da ga prikačiš na onaj nosač što drzi poluge.

zombi smanjiti lupanje :udri: :nono:

zar nije lakše taj eksterni klip povezati zajedno sa glavnim pa da onda nemoraš crtati nekom ko sjedne u tvoj traktor kako se dižu poluge

savoris je napisao(la):
zombi smanjiti lupanje :udri: :nono:

zar nije lakše taj eksterni klip povezati zajedno sa glavnim pa da onda nemoraš crtati nekom ko sjedne u tvoj traktor kako se dižu poluge

Zašto lupanje? Ako spoji dva cilindra na isti izvod, dizanje će biti sporo ko vrag. Jbte, nisam ja budala. Dodatni cilindar sam predolozio upravo zato što ga, kada mu ne treba, moze sasvim lako skinuti, ne nosi svaki dan neke preteške mašine., koristi drugi izvod pa ga moze koristiti samo kada mu baš treba da pripomogne. Zavisno od prečnika drugog cilindra, ako bi bio npr isti kao kod glavnog, dizanje bi bilo dva puta sporije jer bi se protok ulja prepolovio, svaki klip dio dobijao samo pola ulja sem ako je nekako moguće značajno povećati protok koji daje pumpa. Dakle, ako spoji dva cilindra na isti izvod, povećaće se zapremina koju ulje treba ispuniti pa će se brzina dizanja smanjiti. Ako koristi dva različita izvoda, glavni cilindar dize svojom pravom brzinom a pomoćni uključuje kada mu treba, kadaa osjeti da je onom glavnom već teško i kad mu par stotina kilograma pomoći dobro dodje.

Fakat ne vidim da sam nešto lupao ili da je to nešto slozeno. Hidrauliku nazad aktivira kao i uvijek, a pomoćni cilindar kada mu treba, drugom polugom. Vrlo jednostavno za korištenje i izradu. Treba mu cilindar i nešto crijeva za visoki pritisak koje će priključiti na neki od slobodnih izvoda, te malo petljavine oko mjesta gdje će se cilindar oslanjati o šasiju traktora i gdje će prihvatiti poluge, tj. onaj nosač koji ih spaja, a kojeg pogoni glavni cilindar, al to se sa aparatom za zavarivanje i malo metalnog otpada lako riješi.

Mislio sam na nešto ovakvo:

2j34s94.jpg

grunt je napisao(la):
Ja mislim da rus ima sasvim jak hidraulicni klip i da nema potrebe za pojacanjem vec postojeceg :nono: a ako podizes nesto tesko prebacis poteznice na gornji klin i nema jeda

Znam, i ja isto mislim, oni imaju 2000kg (tako piše na tractordata.com), al čovjek je napisai da će mu trebati jača hidraulika, pa ja samo predlazem jedno rješenje.

Da, upravo to. Gore sam pokušao da stavim sličnu sliku, ali nešto nije htjela, samo mala kockica se vidi umjesto slike. Mislim da je to, kao dodatak, dobra stvar na većim traktorima, jednostavo da se nadje kad zatreba.

Evo kako bi to trebalo biti. Slika skinuta sa neta.

Uploaded with ImageShack.us

Inače postoji caka da se nešto malo prepravi mjesto kačenja standardnog hidrauličnog cilindra za podizni sistem pa se onda dobije puno veća podizna sila uz klasični cilindar. Pisao sam već o tome.

zombie_666
nemoj da se ljutis, ali za tim nema potrebe niti se moze izvesti da lici na nesto. tim predlogom bi covek morao istovremeno i pri SVAKOM dizanju da koristi obe rucice od hidraulike, a to niko nema zelju da radi.

rus ima dosta jaku hidrauliku i moze da nosi sve prikljucne masine sa kojima moze i da radi.

bez ljutnje. pozzz
:haha: :ppozdrav:

mucobieno je napisao(la):
zombie_666
nemoj da se ljutis, ali za tim nema potrebe niti se moze izvesti da lici na nesto. tim predlogom bi covek morao istovremeno i pri SVAKOM dizanju da koristi obe rucice od hidraulike, a to niko nema zelju da radi.

rus ima dosta jaku hidrauliku i moze da nosi sve prikljucne masine sa kojima moze i da radi.

bez ljutnje. pozzz
:haha: :ppozdrav:

Pa pogledaj post iznad, to i jeste neki MTZ očigledno (nazad je gotovo sve isto kao na MTZ82), sad je Bećarina pusta našao sliku, jbga i ja sam trazio al nisam uspio naći. Izgleda veoma dobro iako ima dva cilindra, a ne samo jedan. Što se tiče istovremenog pomjeranja dvije poluge, to bar nije problem, njih bi bilo sasvim lako spojiti da se istovremeno pokreću (kao kad se kočnice na traktoru "rastave" ili "sastave", pa mozemo aktivirati samo lijevu ili samo desnu, ili obje)

Čovjek je gore rekao da planira da ojača hidrauliku, pa sam samo ponudio jedno rješenje, uopšte nisam tvrdio da je savršeno. Ne ljutim se, al ruzno je što mi savoris kaze da lupam gluposti, kada je ono što sam govorio izvodljivo, dobro izgleda i sasvim sigurno dobro funkcioniše, pogledaj samo sliku.
Što se tiče dvije kontrole, ne vidi drugi način da se odrzi ista brzina dizanja ako bi svi cilindri bili na istom izvodu jer bi se protok dijelio na svakog od njih. Da bi se to ostvarilo, moraju biti na različitim izvodima (pa se aktivirati pojedinačno, kao što sam ja predlozio, al to je s jedne strane budzenje a sa druge ne zahtijeva nikakve modifikacije hidraulike), ili moraju biti na različitim izvodima koji se aktiviraju istovremeno (to već ne znam kako ostvariti na rusu, iako teoretski nije slozeno) ili biti na jednom izvodu koji se dijeli na više cilindara a aktivira jednom polugom, ali to bi zahtijevalo značajno povećanje protoka na tom izvodu što opet nije jednostavno napraviti.

Nije ni bitno ako to mozda nikome trenutno ne treba, ali ovo je jako korisna diskusija, mozda nekome i zatreba nekad, jbga.
:ppozdrav:

Post je spojen: [time]уторак, 06. јул 2010. 12:34:03 MST[/time]

Uploaded with ImageShack.us

Inače postoji caka da se nešto malo prepravi mjesto kačenja standardnog hidrauličnog cilindra za podizni sistem pa se onda dobije puno veća podizna sila uz klasični cilindar. Pisao sam već o tome.

Pa da, trebalo bi cilindar priključiti nekako dalje prema vrhu one poluge koju on "vuče" kad dize ili "gura" kada prisilno spušta. Kada je cilindar spojen "dalje" prema njenom kraju, to i sila djeluje na većem rastojanju od ose okretanja pa je i moment veći. Tako se za isti cilindar i isti pritisak ulja u njemu dobije veća sila dole na polugama, tj. veća nosivost.

vedran R.srpska je napisao(la):
pidikanac je napisao(la):
ovo nije za " kad zatreba " ovo stalno funkcioniše

pa normalno da ce funkcionisati kad je to traktor traktor :ppozdrav:

Nisam mislio da će ponekad zatrebati traktoru na slici ili drugim koji imaju vanjsku hidrauliku, jasno je da im je to jedina koju imaju. Mislio sam na takvu hidrauliku kao dodatak postojećoj, ono self-made modifikaciju, pa sam zato rekao da "ponekad zatreba".

Ni jednom Mtz-u nebi trebalo da je problem da digne setvospremač od 3m.
Šta se dešava, sporo diže ili upušta?

zorancile je napisao(la):
Ni jednom Mtz-u nebi trebalo da je problem da digne setvospremač od 3m.
Šta se dešava, sporo diže ili upušta?

I meni je to bilo malo čudno, oni imaju podiznu moć od 2000kg. Jbga, ko zna s kakvim mašinama sve ljudi rade, mozda ima neke teške valjke na spremaču, mozda koristi neki germinator ili tako neko teško čudo...Ja da imam MTZ82, samo bih mu preuredio volan da radi 100% preko hidraulike (ono sa orbitrolom, mnogo dobra stvarm, zet ima takvo upravljanje na svom ganc novom MF240, lakši mu volan nego kod mene na autu), a što se hidraulike tiče...jedino što ja imam da je teško od mašina je rotaciona kosilica, prastara Fahr, kosi nešto više od 2m (dva diska)...e ona mi poštenski hebe mog starog dobrog 539. Jedva čekam da kupim rusa, pa makar i T40.

Nazad
Vrh