MTZ Belarus

Ma trebao sam praviti pa sam odustao. Ipak jednostavnije mi je sa rusem bacati nego da malim torpedom. Jer nemam snage vise u torpedu raditi. Buka,praši se,vruće :zli:
Tako da nadam se da ću rusem to sve raditi sto je mali torpedo radio

@zrine892

U Srbiji je komplet uskih tockova za Belarus traktore oko 1200 evra ako se ne varam-znaci 4 kompletna tocka sa gumama.
Do sada sam vidjao razne kombinacije tockova na pomenutim traktorima. Najbolja dimenzija zadnjih tockova sto sam video je 9.5x48 ali nisam video dimenziju prednjih koje bi mogle da pariraju. Preracunaj odnos prednje i zadnje vuce pa ako nabavis bar jedan par felni-spram toga nabavis i drugi i uklopis. Kod mene u selu na jednom 892 su pozadi 13.6x38 a napred 11.2x20 iako bi mu bolje stojale 8.2x20. . . :ppozdrav:

zrine892 je napisao(la):
Znači zadnje 13,6 r38 i prednje 11,2 r20 to zapišem i vjerovatno cu ici u potraznju i vidjeti koliko šta i gdje treba potrošit ::novac::

kod mene na 52ki su ove pomenute gume , ne ulazim u redove nikako sa njime jer nemam potrebe za tim

a ako te nešto drugo interesuje tu sam :cao:

Potrebna pomoc ili konsultacija,dakle pre neki dan sam suzio zadnji tocak na belarusu 820 levi danas skinuo desni i vidim curi semering,kad sam skinuo deklu vidim lezaj se raspao poispadale kuglice :udri: dali mogu lezaj da izvucem nekako iz ove pozicije ili moram da ispustam ulje i da skidam celu trubu(cizmu) pomagajte hitno je cim stane kisa treba raditi a ja u defektu :udri:

Može da se skine, skineš seger, a za ležaj zavariš neki materijal, pa probaš da ga izvučeš... ako ne može, onda moraš da skidaš celu trubu.

Treba mi pouzdana informacija da se nezajebavam ako ne moram,cuo sam da moraju da se vade rezervoari pa i hidraulicni klip ploca se diferencijala,ispusta se ulje,pa naglavacke u diferencijal.Neznam dali je to tacno?

Truba može da se skine spolja, ali ne može posle da se vrati. Problem je što spadne onaj veliki zupčanik koji ide na poluosovinu, pa zato mora da se otvori ploča diferencijala da bi se podigao zupčanik, da može da se provuče poluosovina.

grunt je napisao(la):
Naravno da cu platiti ali voleo bih da mi jos neko ko ima veze sa ovim problemom ili neko ko je radio ovo odgovori,naravno veliko hvala ZORANCILETU :cao:
mozes sam al skini kabinu i rezervoare... nije to neki kumst... :cao:

vidi druze skini deklu sa cetiri srafa kljuc 17,zatim uymi veliku macolu i izbi komlet osovinu sa glavcinom.ulje ne treba ispustati.zatim skini glavcinu sa osovine svuci stari lezaj,stevi novi vrati glavcinu dobro stegni cetiri srafa kljuc 32,zatim vracaj osovinu nazad.vrtis malo levo desno guras napred i ima samo da upadne.zatim jos malo nabijes macolom do kraja vratis deklu sa novim semeringom 80/105/10 i to je to! :D

Menjao sam taj lezaj na poluosovini na mojoj 82-ci pre deset godina bez skidanja trube uz pomoc "specijalnog" alata. Radi se o sledecem alatu, lanac duzine oko 50 cm se zavari na cev fi 30-35 mm duzine isto oko 50 cm, zatim se na cev stavi odstojnik diskova sa tanjirace (tuljak) i na kraj cevi se zavari neka veca matica ili nesto slicno da odstojnik moze da udara po tome. Slobodan kraj lanca se zavari za prsten lezaja i udaranjem tuljka o maticu na kraju polako se izvlaci prsten, ukoliko prsten nece da izadje upotrebiti autogeni aparat.

Na starim Mtz 52 taj ležaj hoće skoro i sam da ispadne, menjali smo nekoliko puta. Za ležaj se zavari neka šipka, pa se ona udara. Dobra je i varijanta koju predlaže Meshter.
Na novijim traktorima nisam imao to zadovoljstvo...

Još nešto da dodam: dobar varilac može sa autogenim aparatom da raseče ležaj, a da ne ošteti ni osovinu, ni kućište. I to je lakše (i jeftinije) nego da skidaš poklopac diferencijala.

ako slučajno ti se raspadne ležaj i ostane samo vanjska šalna onda uzmi elektro aparat i samo sa unutrašnje šalne napravi jedan var u krug
posle toga naglo ohladi i šalnu izvadiš prstima ne treba ti nikakav alat :cao:

Ostale su obe kosuljice samo su poispadale neke kuglice moram ispustiti ulje da ih izvadim,da nedodje do kurslusa pa koliko sam shvatio i taj lezaj se i izbija sa one strane od trube ima zljeb nemoze da ide unutra nikako.

ako su poispadale kuglice onda je lako
prvo izvadi ovu vanjsku košuljicu kako sam ti i rekao

a posle toga unutrasnju samo ugrij varenjem okolo i povuci je bez hlađenja , prethodno za nju zavari neki lanac ili nešto slično alatu koji su ti kolege opisale par postova prije

kao sto je vlada77 rekao,tako sam i ja menjao prosle godine na sred njive,nas dvojica za sat ipo vremena zamenuli,i naravno uz nas bilo 4 piva. nisam hteo terati kuci jer za to vreme sam zameno na njivi,bio sam dosta daleko od sela. :D

Nazad
Vrh