dusanboss
Član
Ljudi lomovi osovina se gotovo nikad ne dešavaju (mislim ne u potpunosti) u tom samom trenutko pucanja. Kada bi se to desilo sila bi morala da bude jako velika, tipa da ispustiš traktor sa 10 metara i da padne pod uglom na taj jedan točak.Pa može biti i trpela sve do jednom i eto baš kod mene.
Pucanje nastaje usled zamora materijala. Čelični deo, koliko god kvalitetno bio izliven uvek u sebi sadrži mikro pukotine. (Kovanjem ili valjanjem se broj tih pokutina bitno smanjuje zato su kovani delovi jači). Tokom eksplatacije mikro pukotine krenu da se šire, spajaju se dok na kraju "zdrava" debljina na tom mestu ne postane značajno manja od debljine osvine. Kada se pokotina proširi dovljno da osvina više ne može da nosi teret dolazi do loma.
Iz tog razloga se ljudi uvek čude kako pokne pri nekim manjim opterećenjima kad je pre toga podnela mnogo veća. Suština je Johne da je ta osovina pukla davno pre nego što si ti krenu sa tim oranjem i da je samo bilo pitanje vremena kad će se desiti lom. Sad da li je taj ugao u brazdi malo ubrzao proces ne znam ,ali pokla bi u svakom slučaju vrlo brzo.
Poslednja izmena: