MTZ Belarus

Pa može biti i trpela sve do jednom i eto baš kod mene. 🤦🏻‍♂️
Ljudi lomovi osovina se gotovo nikad ne dešavaju (mislim ne u potpunosti) u tom samom trenutko pucanja. Kada bi se to desilo sila bi morala da bude jako velika, tipa da ispustiš traktor sa 10 metara i da padne pod uglom na taj jedan točak.
Pucanje nastaje usled zamora materijala. Čelični deo, koliko god kvalitetno bio izliven uvek u sebi sadrži mikro pukotine. (Kovanjem ili valjanjem se broj tih pokutina bitno smanjuje zato su kovani delovi jači). Tokom eksplatacije mikro pukotine krenu da se šire, spajaju se dok na kraju "zdrava" debljina na tom mestu ne postane značajno manja od debljine osvine. Kada se pokotina proširi dovljno da osvina više ne može da nosi teret dolazi do loma.

Iz tog razloga se ljudi uvek čude kako pokne pri nekim manjim opterećenjima kad je pre toga podnela mnogo veća. Suština je Johne da je ta osovina pukla davno pre nego što si ti krenu sa tim oranjem i da je samo bilo pitanje vremena kad će se desiti lom. Sad da li je taj ugao u brazdi malo ubrzao proces ne znam ,ali pokla bi u svakom slučaju vrlo brzo.

Poslednja izmena:
Tako sam nešto i ja mislio i kao što Drale reče dobar aparat sa što manje grejanja pa obraditi još samo da vidim kojeg varioca da nadjem. ne žurim se ali kad sam već oko toga počeo pa da završim tu priču .
To se ne radi klasicnim postupkom.

Mora da se radi TSA postupkom ili kako ga amerikanci zovu spray welding,pa nakon toga obrada na strugu.

Pa moras prvo da probas pre nego sto predlozis :)

Ne mozes da uzmes apart I brusilicu I to je to.Ako mislis da traje.

Imas I kod nas radionica koje se samo time bave.

U kucnoj varijanti najmanje sto ti treba je TIG apart,strug,mikrometar,komparater i dosta znanja.

Nije to nista juce izmisljeno,odavno se to radi.

Pa moras prvo da probas pre nego sto predlozis :)

Ne mozes da uzmes apart I brusilicu I to je to.Ako mislis da traje.

Imas I kod nas radionica koje se samo time bave.

U kucnoj varijanti najmanje sto ti treba je TIG apart,strug,mikrometar,komparater i dosta znanja.

Nije to nista juce izmisljeno,odavno se to radi.
Nije, nisam ni reko to. Samo kažem da to može da se odradi i bez sprej varenja .

Mi smo cak produzavali poluosovine od Yuga dok smo bili mladi I ludi.Isto smo mislili svajs apart I brusilica, ali nije to tako lako.

I kad se radi TIG aparatom krajevi koji se vare se bruse ispod mere,pa se nabija u cauru,koja se zaseca da bi vario sto dalje od zdravog zbog grejanja.Pa onda strugar deset puta prevrne ocima pre nego prihvati da obradi sve to I koliko toliko bude u balansu :D

Koga mrzi da vari sad postoje i namenske smese slicne metal gitu koje isto zavrsavaju posao.Jedino sto mora da se pravi kalup,ali srecom sad 3d stampaca ima podosta pa ni to nije problem.

Знам да се обраде од две главчине направи се једна. Увуче се матица која држи хомокинетички зглоб. Онда може оригинал полуосовина. Мањи ризик од пуцања полуосовине. Али лежај трпи више оптерећења.

Nazad
Vrh