MTZ Belarus

Ne kosta skoro nista,a verujem da bi bilo efekta.ako zapadni traktori od preko 200 ks imaju obicnu mazalicu na tom mestu-nema razloga da i na mtz uz malo kvalitetniju mast ne radi posao.i na prednjem mostu manji rusi nemaju mazalicu,pa smo i to resili.a ne moze me niko ubediti da ne treba.

Vas traktor imate pravo da mu ugradite mazalice i na soferku al garantujem da nikakve potrebe nema, da tu nema ulja nikad semering ne bi procureo.
A sto se prednjeg mosta tice kakav to ima problem da mu treba mazalica i da ga ona spasava a on se pri tom kupa ceo u ulju.

Ne kosta skoro nista,a verujem da bi bilo efekta.ako zapadni traktori od preko 200 ks imaju obicnu mazalicu na tom mestu-nema razloga da i na mtz uz malo kvalitetniju mast ne radi posao.i na prednjem mostu manji rusi nemaju mazalicu,pa smo i to resili.a ne moze me niko ubediti da ne treba.
Nemora te niko ubedjivati,al sto Nebojsa kaze necrknu oni sto su suvi nego od opterecenja,ti se lezajevi kupaju u ulju i zato nije potrebna mast i zato nije ni predvidjeno,a kod tih pomenutih zapadnih traktora je stavljena mazalica bas iz razloga sto menjacko ulje nedopire do njih pa je predvidjeno podmazivanje da nebi isao na suvo,al opet,sto kaze majstor stavi mazalicu i na vrh monociklona....... ;)

Imam pitanje, juce mi je prilikom oranja, vec predvece, pao pritisak ulja na leru na 2bara, a pri punom gasu ima 2.9bara…jutros pogledam ulje da ne fali, sve je ok ne trosi, upalim ga u nadi da ce pritisak da ode na 4bara koliko je bio od kad sam ga uzeo, kada je hladan, posle padne na 3 u radu….medjutim ponovo 2.9 i to je to…poprilicno sam frustriran, uzeo sam ga skoro pa se sve streciram i gledam non stop u tablu kao omadjijan…da li je mozda problem ulje? Prethodni vlasnik kaze da je radio servis pre oko 100tak sati….inace fabricki je onaj sat na tabli

Sad imam i onaj digitalni na tabli i mehanicki, velika je razlika u korist mehanickih po pitanju preciznosti.
Sad kad je vruc u oranju na 3 u leru a 2.5 bara. Dok digitalni pokazuje manje oko 1.5. Ali ostavio sam ga da lepse izgleda sat ipak radi.

Imam pitanje, juce mi je prilikom oranja, vec predvece, pao pritisak ulja na leru na 2bara, a pri punom gasu ima 2.9bara…jutros pogledam ulje da ne fali, sve je ok ne trosi, upalim ga u nadi da ce pritisak da ode na 4bara koliko je bio od kad sam ga uzeo, kada je hladan, posle padne na 3 u radu….medjutim ponovo 2.9 i to je to…poprilicno sam frustriran, uzeo sam ga skoro pa se sve streciram i gledam non stop u tablu kao omadjijan…da li je mozda problem ulje? Prethodni vlasnik kaze da je radio servis pre oko 100tak sati….inace fabricki je onaj sat na tabli
Kupio si polovan traktor a nisi promenuo odmah ulje? Svašta, to se prvo uradi. Ko zna koliko to ulje ima sati..
Kod nas na 1221.3 drži pritisak ulja u oranju skoro na 6... Kako se približava zamena ulja... Otprilike 10-15h pre zamene ulja. Pritisak opadne za 0.5-1 bar. Jer je ulje razbijeno.

@North ARMY

Kakav digitalni, neki koji si ti naknadno ugradio ili onaj sa kazaljkom fabrički u sklopu velikog sata u kom su mali satići za sve (taj nije digitalni već samo električni)?

Ja sam pre generalne ima pritisak na granici između 5 i 6 bara po (fabričkom električnom manometru) dok je ulje hladno, a kad se ugreje je bilo oko 4 bara (onako šac metodom sa skale tog pomenutog manometra). To je za slučaj većih obrtaja, onako npr. u brazdi. Na leru mi je pritisak padao na malo preko 1 bar (vruće ulje).
Kad sam uradio generalnu, majstor je nešto štelovao kod centrifuge i smanjio pritisak na nekih 4 bara kad je hladan motor, dok sad u brazdi (kad se ugreje ulje i na većim obrtajima) drži na nekih 2.5-3-3.5 bara (zavisno koliko je ugrejan motor). A na leru ponovo padne (vruće ulje) na malo preko 1 bar. Pitao sam majstora jel to ok, kaže probaj neko bolje ulje. Sad sam menjao ulje na 50 sati od generalne (polugeneralna, radilica nije dirana, samo sklopovi) i umesto Nisoteka sipao Total Rubiu, i nema razlike u veličinama pritiska u odnosu na Nisotek.

Kupio si polovan traktor a nisi promenuo odmah ulje? Svašta, to se prvo uradi. Ko zna koliko to ulje ima sati..
Kod nas na 1221.3 drži pritisak ulja u oranju skoro na 6... Kako se približava zamena ulja... Otprilike 10-15h pre zamene ulja. Pritisak opadne za 0.5-1 bar. Jer je ulje razbijeno.
Mozda si u pravu za zamenu ulja, ali neka moja logika je sledeca…ako on nije menjao ulje redovno moja odmah zamena mu nece nista znaciti kao i obrnuto. Kao i auto kad uzimam, nikad ne menjam iste nedelje sve, sacekam mesec dana da vidim kako se ponasa.
Traktor je malo presao, kod mene je 30tak sati, hteo sam da zavrsim oranje par jutara i na prolece servise da uradim.
Kada menjas ulje? Na koliko sati? Cuo sam od ljudi da se menja na oko 150, pa sam racunao da mu je to to. Svakako na prolece ide zamena ulja pa cu videti kako se ponasa, moguce da ga je oranje razbilo, posto je tek pred kraj oranja pao pritisak.
inace ubacicu i ja te satove kao North, i za temp i za pritisak

Na 250-300 sati ja menjam,nzm cemu potreba zamene na 150 sati,jel sipate vasarsko najjeftinije ulje ?.
Inace sto se tice radnog pritiska ugrejanog motora od 6 bari ,ja bih se mozda i malo zabrinuo da mozda nesto se nije negde zapusilo u motoru ili ventil ne radi kako treba,sve preko 3 bara je bespotrebno po meni.
Kad vec spominjemo ulje,meni juce puklo crevo od sata,video sam na vreme,izbacio oko litru ulja samo.Danas sam u gradu nosio da mi naprave od hidraulicnog creva ,to je po meni najbolje resenje,ono pancirno govn... bih zabranio da se uopste i prodaje.

Ja sam samo cuo da se na tu satnicu menja, zato pitam, nisam imao rusa do sada pa sve ispitujem….samo imt, njemu sam menjao jednom godisnje, pojma nemam satnicu, sat mu odavno ne radi 😃 ali ne radi puno kod mene
Ako je 3 bara optimalan pritisak onda ok, da znam

Jel uzimao neko nove gume 11.2 20 posto su, koje marke izbegavti, kakav je kvalitet ? Krepla mi jedna sad u oranju pa razmisljam da uzmem nove.

Jel neko skoro kupovao mozda spoljnu hidrauliku za rusa 820 ?.Ono 2 klipa nazad,2 nova ramena za poluge,nosaci tih klipova,creva hidraulicna.Koje su sad cene toga i jel bi trebalo ugraditi jacu pumpu hidraulike ?, da ne bude sporo jako da dize posto ce imati dosta vecu zapreminu sa 2 dodatna klipa nazad.

Jel neko skoro kupovao mozda spoljnu hidrauliku za rusa 820 ?.Ono 2 klipa nazad,2 nova ramena za poluge,nosaci tih klipova,creva hidraulicna.Koje su sad cene toga i jel bi trebalo ugraditi jacu pumpu hidraulike ?, da ne bude sporo jako da dize posto ce imati dosta vecu zapreminu sa 2 dodatna klipa nazad.
Od jedno 350 pa do jedno 600e.
Zavisi kakva, koliko jaka i cija pomocna hidraulika.

Nazad
Vrh