MTZ Belarus

Kolega forumasi nemoj da me neko lose shvati i da se nako ljuti, ovde smo malo da delimo iskustva,misljenja da se na kraju upoznajemo i druzimo malo.
Meni je ceo posao vezan za ove masine i verujte da sve sto ste vi o njima culi, videli ja sam sve to samo jedno 100×.
Ne bi ste verovali koliko ljudi koristi recenicu "RUS JE TO",isti covek recimo JD se odrzava po pravilu i intervalu u minut a za rusa samo odmahne rukom i kaze sta ce mu biti.
Svako ima pravo sa svojom masinom da radi sta misli da je pametno.
Menjanje ulja motor 150,200,250 sati zavisi od ulja.
Sva ulja u traktoru se menjaju na 1000.
Filter ulja svakom zamenom ulja.
Filter goriva na malom servisu tj zameni ulja.
Filter hidraulike na 500 sati.
Filteri menjaca se ciste na 500 sati.
Dizne se proveravaju na 1000 kao i ventili.
Ciscenje vazdusnog filtera po potrebi, zavisi od posla, nekad ni svakodnevno mu ne bi skodilo.
Postoji tu jos x nekih stvari koje naravno niko ne radi i ne postuje.

Još jedan dokaz da iako je čovek domaćin i ima uredno dvorište nije siguran dokaz da se traktor održava po propisu. Talianu ništa lično protiv tebe, nego sam i ja trgovao sa jednim što ima španski zid u šupi koja je uredna kao nečija spavaća soba, paučine na tavanu nema a mašina je loše održavana.
Verujte mi da gresite, Goran se jos lepo ophodi prema njemu,zna da ga vozi i njegov traktor je ispravan i bez greske.
Nazalos kad je taj menjac stradao ja sam ga radio i nije zaljen dinar za njega, uradjen je po propisu sa extra delovima.
Tako da Goran tog rusa jos i dobro gleda kako ljudi znaju da ih odrzavaju.

Ulje u motoru menjam na manje od 200rh... prvo i osnovno je to.
Filteri idu kad i ulje, normalno, kugle cuda, cim se primeti luft.
Antifriz 3-4 god.
Ulja u menjacu, bocni reduktori, moram priznati ne cesto.
Kad se menja ide kvalitetno i skupo ulje ali intervali su veci dosta od tih 1000rh.
Ne kazem da nije greska ali da ce crci pumpa ili nesto drugo zbog toga, nece.
Ali slepariti, covek domacin, hoce da radi tom masinom i sipa preradjeno u menjac ili toceno u motor.. no comment

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ulje u motoru menjam na manje od 200rh... prvo i osnovno je to.
Filteri idu kad i ulje, normalno, kugle cuda, cim se primeti luft.
Antifriz 3-4 god.
Ulja u menjacu, bocni reduktori, moram priznati ne cesto.
Kad se menja ide kvalitetno i skupo ulje ali intervali su veci dosta od tih 1000rh.
Ne kazem da nije greska ali da ce crci pumpa ili nesto drugo zbog toga, nece.
Ali slepariti, covek domacin, hoce da radi tom masinom i sipa preradjeno u menjac ili toceno u motor.. no comment

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Upravo ono sto pricam, vi mislite zamenili ste ulje u motoru i to je pravilno odrzavanje traktora,nazalos nije.
Sta mislite koliko opiljaka se nakupi u menjackom ulju vremenom, aj nemora da budu opiljci, jel mislite da ulje koje je radili 2000,3000 sati i staro 10 godina ima svojstva kao i novo ulje?
Filter hidraulike od 1000din je misaona imenica na rusu.
Izvaditi i proveriti dizne je 45 min laganog posla za kog vam i ne treba majstor, skines, odneses do lokalnog bosiste a obicno neko od prijatelja ima i aparat i vidis stanje, dovoljno jedna da lose radi i eto potencijalnog problema.
Naveli ste pumpu kao primer mozda nece direktno crci zbog starog ulja ali ce joj vek biti skracen sigurno.

Ne kapiram šta si hteo da kažeš, da se i Nisotek kopira i da nije original pa zato baca na auspuh, ili da je original Nisotek sranje?

Nisotek koristim u Rakovici i nisam do sad video neke loše efekte (pod uslovom da znam uopšte i da ih prepoznam). Hteo sam da ga koristim i u rusu (do sad korišćen Bison) da bih kupovao samo jednu vrstu ulja. Kad je Bisona nestalo u Sirigu, nagovori me komšija da kupim Total ulje da sa njim zamenim Bison, a možda i u Rakovicu da ga sipam da bih ostvario želju da kupujem samo jednu vrstu ulja.
E sad, tog Nisoteka (Super Long) imam još dve kante po 20l nenačetog (kupio ih na akciji na NIS pumpi). Trenutno radim generalnu na rusu, i planirao sam da posle generalne u rusa uspem Nisotec i da ga promenim na 40-50 sati, a posle toga da nastavim sa Totalom. Sad si me totalno pokolebao sa tim planom ako je Nisotek tako loš. Znao sam da Nisotek nije u klasi nekih boljih ulja, ali računao sam da nije baš toliko loš da ne izgura kako treba tih 50 sati (u rakovici ga menjam jednom godišnje a ona ne napravi ni 100 sati godišnje).
Koji rus je u pitanju?
Sta od sklopova stavljate?

Predpostavljam ja da vecina vas misli da sam ja nesto lud za rusima i da ih kujem u zvezde al nema veze, evo dacu vam damo jedan primer koji se cesto ponavlja.
Juce me je zvao decko da me pita kako da nasteluje kardan da ne krci kad ga pali jer se boji sad u silazi da ce nesto slomiti koliko krci.
Posle njega me je zvao covek da pita zasto djubre nece da prebaci sa 540 na 1000 obrtaja, nesto se pokvarilo jer kad prebaci na 1000 kardan samo stoji.
Prvi koji me je zvao pali kardan ispod sedista pa normalno da krci.
A drugi na toj istoj rucici pokusavam da prebaci na 1000 obrtaja.
Niti se tu pali i gasi kardan niti se tu prebacuje 540 i 1000.
Ja sam ubedjen da niko nikad, aj bas ne niko nikad al tu negde, nije procitao neko uputstvo za te traktore.

Jel ugradio ko kad kakav filter za ulje u menjacu u rusu?Nesto se razmisljam naci neku spoljnu pumpu(elektro) , i napraviti da gura ulje kroz filter dok traktor radi kad se ugreje i tako da cirkulise.Produzice vek menjacu bar duplo.Ako nista pokupice svu cementaciju od zupcanika da ne udju u lezajeve.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Sklopove nisam kupovao ja već ih je majstor doneo, tako da ne znam gde su kupljeni.

Evo original ulja za belarus
d6d9c248d447b3d96c2123dfe387b703.jpg

Poslano sa mog ANE-LX1 koristeći Tapatalk

Zamenio semeringe na kardanu prednje vuče,filtere kabine ,novi friz i držač telefona,Lampa za tablicu nova,lampa u kabini popravljena.Sredio pre neki dan i vazdušnu instalaciju,nisam nikad radio sa njom,nije bila u funkciji zbog ventila i jedne rupice na crevu,sanirano_Ostalo još ono gore navedeno😄

Eeeee ja sam te filtere kabine i prekinuo da spominjem ljudima, pola sata ubedjujem da ima filter hidraulike a za kabinu bi me proglasili ludim verovatno 😂😂😂

Ova kutija mmz bi trebala da je original ruska e sad dal ga neko jos kopira pojma nemam, nailazio sam na koje kakve druge kutije i oznake koje nisu imale veze sa vezom i sve su bile cisto kineske.

Nazad
Vrh