MTZ Belarus

Pod pojmom obicni reduktor, sam i mislio na planetarni, jer ne znam kakav drugaciji se na traktoru moze pronaci ;) ;) Krivo sam se izrazio.

Koliko sam ja vidio pokidanih lamela, sve su bile ili od zetora 160, ili ursusa 160. Problem je kod njih bio slijedeci:

Oranje, pa 2. "kornjaca" a reduktor bi se htio okretati, a ne da mu kocnica, pumpa odradjuje svoj posao i vise nego dobro, ali reduktor se i dalje zeli okretati, tj, vjenac, tj. dobos, tj vanjski dio (kako tko zeli) e, tu dolazi do naprezanja lamele (pojasa) koja obicno puca na "pocetku". dalje znas i sam i mislim da stanje pumpe nema veze, ako lamele pucaju. kad lamela proklizuje, onda traktor ne moze uopce koristiti kornjace, vec se samo vozi u zecu, posto lamela proklizuje. Ti kazes da odu brze brzine, sto meni nema smisla, ali ako ti tako kazes, onda je tako, posto nikad to nisam u zivo vidio rastavljeno.

Rus to nema, nego kornjaca-zec radi na najjednostavnijem mogucem principu - MEHANICKOM i tko tvrdi da rus ne moze orati i u kornjaci i u zecu, mislim da se gadno prevario.

U zecu pojasna kočnica otpusti spoljni venac planetara a lamele prenose obrtni moment, dok u kornjačama potisna ploča od lamela ne dobija pritisak ulja, te one rastave i onda je potrebna pojasna kočnica da zaustavi venac... Možda za 160ks nije dovoljno jaka pojasna kočnica, mada nisam čuo da je to bio problem, Kod 90ks se to sigurno ne događa, inače tu pojasnu kočnicu drži zakočenu jedna opruga koju pritisak ulja potiskuje kad treba da se isključi....

Ljudi, šta treba gledati kod MTZ traktora prilikom kupovine, mislim na 52 ili 82, zavisi kakav koji nadjem i za koje pare. Slično pitanje sam postavio i na LTZ temi, pošto planiram kupovinu traktora, a Ruje mi pasuju u budzet. Oko LTZ sam se malo "obrazovao", skupio dosta informacija, čak i gledao jedan T40 u dosta lošem stanju, a sad je na redu i MTZ.

Dakle, na koje detalje obratiti paznju? Mjenjač mi je kod MTZ malo nejasan, kako to kod njih uopšte ide, jedni pričaju ovoliko brzina, drugi onoliko, onda svi ti zečevi i kornjače...pogubio sam se, posebno jer nikad nisam ni sjeo u nekog od tih traktora. Koje su specifičnosti MTZ 52 i 82, gdje treba zagledati posebno kod provjere stanja?Cjenovni rang MTZ52 je oko 2500 evra, kako sam vidio na oglasima u Srbiji, a MTZ82 se moze naći za nešto više od 3000E, u Hrvatskoj sam našao jedan za samo 1000evra, ali u lošem stanju (zreo za generalku). Usput, koliko konja imaju oni uopšte?? Čuo sam sigurno deset različitih vrijednosti.

@ zombie_666

Prijatelju, ja posedujem i vozim beloruse nekih 18 godina. Treutno imam MTZ 82 i nemislim ga menjati, iako za njega nemam posla, jer sve lakše poslove odrađujem sa IMT 542.

O rusima ti mogu reći da su za mene, (a i za većinu forumaša koji su njihovi vlasnici) jako zahvalni traktori.

Njihovo održavanje je jednostavno i veoma jeftino. Puna generalna opravka nije skupa kao kod drugih traktora, delovi se mogu nabaviti jeftino, polovni čak super povoljno, a traju dugo.

Što se tiče menjača, to je samo priča da je komplikovan - kad a ga prešaltaš od 1. do 18. i isprobaš osnovne kombinacije koje se najčešće koriste, videćeš da nije komplikovan.

Moj prijatelj, a tvoj zemljak "savoris" može ti objasniti i pokazati osnovne cake oko belorusa, a moj ti je savet sledeći, naspi goriva u rusa, proveri ulje i vodu i teraj ga. Kada potrošiš rezervoar goriva, slobodno pitaj šta ti nije jasno, a usput će ti svaki ljubitelj belorusa pomoći ako se pojavi neki problem.

Što se tiče tvojeg pitanja oko snage MTZ traktora, to zavisi od varijante i godine izdanja traktora i kreće se od 50 do 82 KS, govorim o starijim modelima.

Za sada toliko od mene, a sutra nastavljamo. Pozdrav iz Kule! :cao:

Lalo.dal je kod tebe na 1221 cev povrata nafte sa prve dizne zavrnuta na usisnu granu :sta:,a ostalih od 2-6 dizni spojene i ide u rezervar visak goriva,nadam se da taj holender nije supalj na prvoj dizni,neznam sta im to znaci

tačno okrim :D , samo mu ne daj da se pregrije i da je motor podmazan i NEMOGUĆE ga je uništiti
onaj ko nikada nije sjeo u rusa a kamoli ga probao da vidi kolika je to potezna moć predlažem da negdje proba ::namigivanje::

zombi u principu sve ono što si čuo za T40 važi i za MTZ a i za većinu traktora
ako kupuješ traktor koji ćeš sredjivati onda gledaj samo da je što manje para , a čini mi se da ti ideš na to
recimo da uzmeš taj za 1000e iz HR , nemoguce je da da na njega daš još 3000e i to sa sve 4 nove gume i carinom
e sad daj mi nadji totalno uredjen traktor za koji 100% znaš da je sve remontovano a ne samo ofarbano i nalickano sa sve 4 nove gume za 4000e
ali 100% , znam nekoliko ljudi koji se bave reparacijom rusa a ustvari su samo dobri farbari i znaju nalickati traktor

j...š ti to kako (pogotovo) rus izgleda , to je zadnja stavka koja mene interesuje na rusu , mene interesuje njegova mehanika i kakav je traktor ono što se kaže ''u duši'' sve ostalo je šminka ::namigivanje::

MONTOYA je napisao(la):
da li postoje ovi jači MTZ traktori od 82-ke i sa starom limarijom npr.892,1021...
Ne.
Post je spojen: [time]1274777103[/time]
Lalo.dal je kod tebe na 1221 cev povrata nafte sa prve dizne zavrnuta na usisnu granu :sta:,a ostalih od 2-6 dizni spojene i ide u rezervar visak goriva,nadam se da taj holender nije supalj na prvoj dizni,neznam sta im to znaci
U ne znam, moram da vidim.

danger je napisao(la):
Sad gledao. Jeste

Bobo je napisao(la):
Ovaj traktor kosta malo jace od 4 000€, ali samo ga pogledajte. Za to godiste, ja vjerujem da je to super uredan i pazen traktor...

http://www.njuskalo.hr/traktori/traktor-mtz-82-oglas-72709

Mislim cak da becarina pozna vlasnika ovog belarusa, ali nisam siguran. Da kupujem takav traktor, ovaj bi bio na vrhu liste ;)

Eeee, da je samo para...gledao sam slike, ovo je ubjedljivo najbolje sredjen MTZ82 koji sam igdje vidio. S obzirom na snagu, očuvanost, stanje, duplu vuču...fakat vrijedi taj novac. S obzirom šta sve ljudi ovdje u BiH prodaju za često dva puta veće pare...ovaj 82 je i bolji i sposobniji od mnogih zapadnih prefarbanih i nalickanih traktora koji su u stvari krševi nevidjeni, a koji se ovdje prodaju za 15-20.000KM...

Bobo je napisao(la):
Ovaj traktor kosta malo jace od 4 000€, ali samo ga pogledajte. Za to godiste, ja vjerujem da je to super uredan i pazen traktor...

http://www.njuskalo.hr/traktori/traktor-mtz-82-oglas-72709

Mislim cak da becarina pozna vlasnika ovog belarusa, ali nisam siguran. Da kupujem takav traktor, ovaj bi bio na vrhu liste ;)

To je traktor od mog kolege. Traktor je u tip-top stanju te na njemu zaista sve radi pa i original grijanje i ventilacija u kabini. Dosta ruseva sam terao no ovaj me oduševio kako se lako šalta. Inače gazda je picajzla što se tiče strojeva i sve svoje strojeve drži pod špagom. Tko bude kupio ovaj traktor neće se zaj....i, a ako tko od forumaš bude zainteresiran za kupovinu "skuvat" ću mu dodatni popust. ::namigivanje::

Ma vrijedi on svaku paru...moze to povući svaku mašinu koju na njeg prikačiš. Nategao bi ja budzet nekako i za njeg, al problem je carina i PDV...kad bi ga vidili na granici takvog sredjenog, zavalili bi procjenu, a ionako su dazbine 28% (carina+PDV, pitao ja na granici prije neki dan), a on + dazbine mi probijaju i najoptimističniji budzet. Da ga prodaje neko u BiH, sigurno bi trazio 18-20.000KM, a u Hrvatskoj košta ca.4000E (8000KM) + nekih 2500KM PDV/carina+500KM registracija/osiguranje/šume/voda (i ko zna šta još što se naplaćuje prilikom registracije...)+prevoz izasao bi me nekih 11.500-12.000KM. Maloprije gledam na pik.ba, prodaje lik neki John Deere od 130KS, 1979. god, nije duplak (farban :nono:m ) hoće 16.000KM. Da imam pare, ne bih ni razmišljao o kupovini...za ovog 82 bar znam da mogu kupiti svaki dio, čak i kad rikne, i osposobiti ga za dan-dva, a šta će onaj ko uzme ovog JD kad mu rikne neka sitnica...Što više učim o Rujanima, sve više mi se svidjaju. Jesu ruzni, jesu grubi i neudobni, al rade svoj posao i samo to je bitno. :ppozdrav:

pozdrav forumasi imao bih jedno pitanje u vezi 82-e,koja je funkcija onih dviju malih rucica na razvodniku ispod sjedista,traktor ima tri rucice za hidraulik i onu pored sjedista,93 godina

Ljudi a sta kazete za Starog rusa 82 sa perkinsom,sliku saljem kasnije
30t2bmd.jpg
2zpiouo.jpg
Ovo je moj rus i ako nabavim digitalni aparat slikacu ga do detalja

Nazad
Vrh