MTZ Belarus

auuuuuu zemo svaka cast ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast::... eeee i nas bi trebao tako da se sredi.... :D :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1274656704[/time]

Bobo je napisao(la):
Hvala na pomoci, nema sta...

taj traktor nema neke velike mane sem udobnosti....
menjac u njemu je klasicni nesinhronizovani, ima 9 brzina napred i 2 nazad raspored je sledeci :
s leva na desno : skroz levo gore brze brzine, skroz levo dole spore brzine ,
pa onda pored brzih brzina idu redom 7 i 4 (ovo znaci da se ove dve brzine nalaze na istoj "rupi " , samo je pitanje dal je reduktor u brzoj ili sporoj varijanti ); 9; 1 i 2 ; ,
donji red, s leva na desno 8 i 5 , 6,3, i skroz desno dole je rikverc.
Kad je reduktor u sporim onda na menjacu imas 4,9,1, (gore) a dole 5,3, i spori rikverc . Kad je brzi reduktor (skroz levo gore ) onda imas 7,9,2 (gore) , a u donjem redu 8,6 i brzi rikverc.

Sto se tice hidraulike tu ti ne mogu pomoci . Ostalo vec znas i sam.

ja sam se napatio sa mojim oko hidraulike .Stalno su cevi pucale .pa sam na kraju stavio visoko pritiska creva .menjao caure sto fiksiraju plocu sto nosi polozajni regulator i klip hidraulike.pa sam promenio razvodnik hidraulicni ,posto su ventili toliko imali lufta da vise nije izbacivala ni jedna rucica od hidraulike a stelivali smo pritisak .
I to sve u roku od tri godine . pa onda motor generalka pa menjac generalka pa kvacilo i tako stalno neke pizdarije .Prosle godine mi se otkinula glavcina prednjeg tocka u tanjiranju .pa sad su me stigle gume treba da ih menjam sve cetiri .Onda curi ule na hilzne od preednjeg trapa i semeringu sad to da promenim ako pocnem da rasturam bez 300e necu proci je sigurno kad otvorim neki lezaji ima lifta a ja ga necu tako ostaviti a jedna hilzna kosta samo 7000 din . i kada podvucem crtu .za godinu dana ce sve ponovo morati da se radi pa se nesto razmisljam da kupim nov traktor .jer da ulozim opet u njega 2000 do 3000 e se ne isplati, a veruj mi sve sam radim niko ga sem mene nije otvarao zadnjih 8 godina i tako a o udobnosti da nepricam . Sada samo cekam da prodje zetva da se pokupim sa parama pa da vidim stacu .
Ma to su bili nekada dobri traktori a sada ja de god se uhvatim za nesto nekoi deo ima lufta sa prsta .Staro je to moj je 88 radi on po 110 kj godisne ore tanjira bere vuce sve tesko nije to vise traktor za mene .Da ti nepricam kakav sam posle mesec dana provedenih u njemu pravo u banju

Dragan18 je napisao(la):
taj traktor nema neke velike mane sem udobnosti....
menjac u njemu je klasicni nesinhronizovani, ima 9 brzina napred i 2 nazad raspored je sledeci :
s leva na desno : skroz levo gore brze brzine, skroz levo dole spore brzine ,
pa onda pored brzih brzina idu redom 7 i 4 (ovo znaci da se ove dve brzine nalaze na istoj "rupi " , samo je pitanje dal je reduktor u brzoj ili sporoj varijanti ); 9; 1 i 2 ; ,
donji red, s leva na desno 8 i 5 , 6,3, i skroz desno dole je rikverc.
Kad je reduktor u sporim onda na menjacu imas 4,9,1, (gore) a dole 5,3, i spori rikverc . Kad je brzi reduktor (skroz levo gore ) onda imas 7,9,2 (gore) , a u donjem redu 8,6 i brzi rikverc.

Sto se tice hidraulike tu ti ne mogu pomoci . Ostalo vec znas i sam.

Znaci, nesto ovako:

Samo me zanima jesi li se zabunio, pa i u sporoj i brzoj grupi napisao 9. brzinu. Koliko sam citao po forumu da se u sporoj grupi ne moze u 9. ubaciti, samo ne znam o kojem je tipu traktora tocno bije rijec.

Hvala i za ovo, puno si pomogao.

To je znaci 18+4 mjenjac, posto ima i ispod volana rucku s kojom se polove brzine, samo ne znam jel mu to ispravno ili nije.

Valjda ce se naci neka dobra dusa da napise par crtica o hidraulici.

Je li 9. spora jednako brza kao i 9. brza, ili postoji neka razlika? Kornjaca-zec to mi je jasno, nego bas razlike u grupama...

Gledaj ako si u porima onda znaci da ti treba mana brzina za odredjene operacije, tako da na 9 ni ne mislis, polovljenje brzina koristi samo ako nije jako opterecen, mozes i tad ali kratko i to samo da ga zaletis, kad ides u rikverc nemoj poloviti brzinu i nikako ukljucenu pednju vucu i namotan volan ako je u blatu ili guras prikolicu u rikverc, to su samo neka moja mala iskustva i verujem da ce ti dobro koristiti, i tebi i ostalima. :ppozdrav:

@Bobo: Dođite do mene pa ću vam sve fino objasniti na svom rusu, jer je to sve u 90% stavki isto.

Jasno da ima razlike u 9-oj zec i 9-oj kornjača. Druge razlike (u skupinama) kod 9-te nema jer je i u 1. i u 2. skupini 9. ista.

Zasto da koristi polovljenje brzina kad nije u opterecenju samo... To nije ursus, pa da ima reduktor preko ulja, i kocnice. Valjda mu je jos lakse u polovljenoj brzini raditi nego u cjeloj, ak obas za to ima potrebe...

Za namotavanje volana i voznj u urikverc s ukljucenom prednjom vucom sam im vec rekao, kao i to da ga ne smmiju rukati na kvacilu s ukljucenom prednjom vucom. Sve moja iskustva s ovog fruma ;)

Takodjer sam ih opomenuo da dobro paze na ulje u prednjoj vuci i da provjeravaju sve one cetvrtaste sarafe da se ne bi razletjela prije reda.

Becarino, ti si vidio Ursusa njihovog kad si dolazio do mene, i vidio si na sta lici...

Nikako covjece da se odlucim vise doci do tebe na te sate voznje rusa. A moze mi u zivotu zatrebati, nikad se ne zna...

Nevidim razloga zašto nepoloviti brzine (zec-kornjača-kornjača-zec)? :sta: Ja bez toga nešaltam, pogotovo pod teretom.

@Bobo: Ko zna, možda i ti jednog dana sjedneš na desnu polovinu traktora. ::namigivanje::

Izvinjavam se nekom ako nisam dobro objasnio, mslio sam da se ne oristi dugo ako je opterecen tj. u oranju, tanjiranju i svim teskim operacijama, ocu da kazem da se ne ostavi u pla brzine i radi.

Fali ti slova u objašnjenju, al te i nekužim najbolje. Pa u kojoj god brzini bio (zec ili kornjača) ti možeš raditi što te volja i kolko te volja.

U pravu si za zec i kornjacu ali ja govorim o polovljenju brzina, dao sam bratu rusa i tandemku prosle godine u repi, ta tandemke je po papirima na gornjoj granici rusa, koliko mi se cini da je vozio skoro pa on stop u polovljenoj brzini, za mensec dana mi je otisao gornji sklop u menjacu, a ja dok nisam kupio novog rusa sam vukao repu isto sa tom prikolicom 3 godine i nikad nista mi se nije desilo.

Nista mu nece biti ako se i ore ili tanjura u polovljenoj brzini, Kod rusa je to cista mehanika i tu nema govora da ce mu se nesto pokvariti. Na dugotrajan rad pod "kronjacom" koliko znam da pate ursusi i zetori vece snage, jer oni imaju "power" koji se salta i pod opterecenjem, a niej nista drugo nego pojasna kocnica na vanjskom vjencu obicnog reduktora. Taj pojas pukne i nemas vise "kornjacu" na traktoru...

Rus te kerefeke nema i nema se tu sta pokidati, sve dok ga normalno koristis i dok se ne izivljavas na njemu.

Becarino, stari se u Gudovcu zaljubio u Rusa. Svidja mu se i cjenom i izgledom, jos kad sam mu rekao da su to jako dobri traktori... Nego, Zavirivao sam ispod instrument table (cini mi se da je bio 1221) i volan su mogli postaviti skroz lijevo da su htjeli, a kamo li ne u sredinu... ja jos uvijek ne razumijem te ruse i dok god su "grbavi" ne svidjaju mi se...

koja je razlika izmedju zec kornjace i polovljenja brzina,ja nerazumem clana nsnidza,ustvari razumem al on neznam dal razume

Pa polovljenje brzina je lakse opisati kao zec-kornjaca, a on se tu nesto pogubio kako mi se cini...

Sve u svemu da je i zec i kornjaca i jez i lisica i medvjed, nema veze, rus radi u svim grupama svaki posao. To cak i ja znam...

Kolege, jedan cikica me zamolio da vas zamolim............ trebaju mu gume za T40 13x6-38 da mogu da posluze za transport , ako je neko voljan da mu pomogne nek mi se javi na pp

Kada vozim Belarus 820,mislim na menjac o kojem se pise sa teretom naprimer dve ZMAJ-489 (zita,kukuruza) ili UTVA od 12 tona(nosi 14) idem po leniji zavisi od stanja puta ali tu 6,7,,spore-brze
a kad izadjem na asfalt 6 kornjaca-zec , 7 zec,8 zec, duplo kvacilo i medjugas 9 kornjaca i 9 zec i to je to,a evo i tri slike mislim da se odprilike zna na sta se misli...... :bravo:
241urrt.jpg

28a1hjo.jpg

2co56pw.jpg

Bobo je napisao(la):
Nista mu nece biti ako se i ore ili tanjura u polovljenoj brzini, Kod rusa je to cista mehanika i tu nema govora da ce mu se nesto pokvariti. Na dugotrajan rad pod "kronjacom" koliko znam da pate ursusi i zetori vece snage, jer oni imaju "power" koji se salta i pod opterecenjem, a niej nista drugo nego pojasna kocnica na vanjskom vjencu obicnog reduktora. Taj pojas pukne i nemas vise "kornjacu" na traktoru...

Rus te kerefeke nema i nema se tu sta pokidati, sve dok ga normalno koristis i dok se ne izivljavas na njemu.

Becarino, stari se u Gudovcu zaljubio u Rusa. Svidja mu se i cjenom i izgledom, jos kad sam mu rekao da su to jako dobri traktori... Nego, Zavirivao sam ispod instrument table (cini mi se da je bio 1221) i volan su mogli postaviti skroz lijevo da su htjeli, a kamo li ne u sredinu... ja jos uvijek ne razumijem te ruse i dok god su "grbavi" ne svidjaju mi se...
Pojasna kočnica se3 kod pomenutih traktora(ursus, ZTS) nalazi na planetarnom reduktoru, i sa njom nema toliko problema... Problem je kad je pumpa već na izdisaju, pa nema toliki pritisak i onda proklizavaju lamele planetarnog reduktora, pa kad odu lamele onda odu "brze"(zec) brzine....

Nazad
Vrh