MTZ Belarus

LJudi molio bih pomoc za mtz 82 sa stubom volana naprijed.Promijenili smo sve gumice i nakon par sati poceo je kao da zapinje na desno i kad preskoci naglo skrene,sad jos i poceo tu i tamo trest kotacima,krajnici su u redu,jel moze bit da je pumpa slaba ili je greska negdje u onom razvodniku na stubu

Moraš da eliminišeš sav luft iz volana, znači krajevi spona (unutrašnji i spoljašnji) i da vidiš dali je stegnuta matica od ruke koja izlazi iz volana (ruka koja pomera spone) uzmi ključ 46 i dobru cev...
A u levo ti ide lako?

Ruka je stegnuta i krajnici su ok kotaci samaraju i u 8-oj,u levo ide ok,cini mi se da u desno koda cilindar kasni. Razmisljam o orbitrolu,kak onda blokada diferencijala

Teško je ovako da se konstatuje kvar, treba da se vidi. Može da bude da ti ne valja razvodnik, a mozda ti je jako ojeden puž volana, možda imaš previše lufta u cilindrima reduktora, možda imaš lufta u centralnoj bolcni, možda ti nije dovoljno približen ekscentar puža, a možda ti je zaribao jedan reduktor (cilindar ili ne valja aksijalni ležaj)... ovo su osnovni kvarovi, a pored toga ima još poneki specijalniji kvar, zavisi od slučaja do slučaja...

Zbilja bi moglo biti svasta,bilo je sve u redu nakon mijenjanja gumica i odjednom je počeo zapinjat ,najgore je to sto neznam odkud krenut

Kad skineš ona četiri šrafa sa razvodnika (m10) sa prednje strane, skineš malu aluminijumsku deklu, videćeš maticu koja je osigurana i drži aksijalni ležaj. Obrati pažnju kako dodje aksijalni ležaj, spoljni prečnik košuljice ležaja koji je do matice je manji spolja, a košuljica koja ide do razvodnika je veća i leži na tri štifta sa oprugama. Kad skineš maticu i ležaj odvoj ceo razvodnik od stuba volana pa vidi ta cev sto prolazi kroz sredinu razvodnika dali lako ide i na jednu i na drugu stranu dodirom prsta, treba da klizi, da joj nije natučen početak pa da zapinje. Ako zapinje obrusi je da lako ide.
Ako je to dobro stegni blago maticu, pa je popusti za jednu šestinu kruga, pa je osiguraj.

Ima još jedan mogući kvar, da ti ne valja gumica od klipa koja ide do stuba volana kroz koju prolazi klipnjača.

350pe8l.jpg
nije los.....

:haha:,za pocetak lepo izgleda,samo kad vreme prodje i kad ga kesner malo darne ima da se crveni ispod,bice saren kao bozicna jelka :D
stose tice blokade,ja na oba rusa i pored stuba volana blokadu koristim na vazduh,tako da te to nebrine,a imas i fabricku opciju da stub volana koristis i za olbitrol,mislim da sam unazad okacio sliku iz kataloga,treba pogledati a ako zapne okacicu ponovo

Vidio sam tu sliku,samo se moram malo raspitat koliko bi to kostalo u hr,cini mi se da je netko spominjao da ima negdje u mađarskoj sve u kompletu

Ma nisam majstore samo polako se spremam da ga moderniziram,ipak je to stari čađo (93).Ima jedan moj komsija jumza 2003g,turbaka ali ga moj stari ostavlja u sumi kad je blato a na cesti sam brzi za cjelu brzinu

Nazad
Vrh