MTZ Belarus

A što se tiče održavanja bar 50% njih neznaju da očiste centifugalni filter motora a kamoli da promeni filter hidraulika (neznaju ni gde stoji) tako da dobro oni i idu, malo ko je pročitao uputstvo za upotrebu i rukovanje a dobije se uz njega i na srpskom.
Odrzavaju se tako da kad se filter zaprlja samo ga izbace,a traktor i dalje ide.

Odavno sam rekao da kada se rus seediti da nigde ne curka, on počne da rdja na metalnim delovima, a ponegde i dodje do blokiranja tj zapekne šraf ili polugica. Pomenula se od uključivanja prednje vuče. A i zabrava hidraulika isto hoće da se teže uključuje, baš sam razradjivao kod zetovog ruje. Mislio je da se zezam da kada ne curi, negde ce se blokirati.

Kolega mislim da sam u temi o Armi citao vas nazovimo problem sa vazdusnim filterom.
Svaka vam cast sto se trudite da taj "problem" resite nabavkom kvalitetnijeg filtera kao sto bi i trebao normalan covek koji hoce da mu masina potraje da uradi.
Bacite pogled na slike koje sam postavio par postova ranije,to su inace vazdusni i uljni filteri na Rusvajima pa sami procenite o kakvom odrzavanju se radi.
O filterima hidraulike ili ne daj boze filteru kabine da pricamo.

Послато са SM-J710F помоћу Тапатока
Problem bi rekao da je resen sa Donaldson filterom. Danas je traktor uradio 26kj, spoljasnji filter izduvan i bilo oblak prasine a unutrasnji nije dobio ni mrvicu prasine.

@drale
Ja jesam fasciniran stagom Mtz traktora a svime ostalo nisam. Razmisljam o rusu jer mi je nerentabilno kupiti zapadni traktor samo da ore i sprema. Najvise mi se dopada 1221.3 od svih mtz

Problem bi rekao da je resen sa Donaldson filterom. Danas je traktor uradio 26kj, spoljasnji filter izduvan i bilo oblak prasine a unutrasnji nije dobio ni mrvicu prasine.

@drale
Ja jesam fasciniran stagom Mtz traktora a svime ostalo nisam. Razmisljam o rusu jer mi je nerentabilno kupiti zapadni traktor samo da ore i sprema. Najvise mi se dopada 1221.3 od svih mtz
E vidite kada bi i vlasnici rusa (cast izuzecima) tako vodili racuna o njima to bi bili mnogo bolji traktori tj na mnogo boljem glasu bi bili.
A sto se tice 1221.3 to je extra traktor,mozda i najbolje od rusa sto se kod nas moze kupiti.

Evo slike jednog menjaca 16/8 na jednom 1025,traktor je negde oko 4000 i kusur sati,vozi se nemilosardno,ne stedi ga gazda po pitanju prikljucaka i pitanju gasa ni malo i sluzi kao traktor za teske poslove ali ga odrzava da kazemo po nekom propisu i manjac na tim satima nema tragova koriscenja bukvalno.
Sve u njemu izgleda kao da je juce stavljeno,otvaran se samo da bi se doslo do pumpe jer se sumnjalo na nju zbog pada pritiska u sistemu.
117b24cbc6f03691395da8897e4efb86.jpg

Kolega Nebojsa jel konstantavan uzrok pada pritiska u menjacu, verovatno ste proverili one segmentne filtere.

Kolege da vam konkretno kazem gde da ga uzmete iskreno ne znam.
50% posto vlasnika to nikad ali nikad ne menja,izduvava i to kad se seti.
Jedan deo kupi u AP a drugi na vasarima i gde god stignu.
Ali nema tu neke pameti,bilo koja bolje snabdevena prodavnica mora imati ili moze nabaviti taj filter,nije to nikakva baba roga obican filter.

Kolega Nebojsa jel konstantavan uzrok pada pritiska u menjacu, verovatno ste proverili one segmentne filtere.
Pad pritiska je bio uzrokovan totalno pogresnim uljem u menjacu.
Neko ko je pre mene radio servis je sipao neko sinteticko ulje toliko retko da je to bilo strasno.

Nazalost nema kvalitetnih filtera tih dimenzija,cak su iz Mikrona pisali mail za Donaldson filtere i ne prave se,isto tako i Mann filteri. Ja kad sam kupio traktor,njegov fabricki filter je prilikom izduvavanja bas veliku kolicinu prasine provlacio unutra,odmah sam ga zamenio Fradom i nije bilo problema,e onda je posle 1000 sati dotrajao i taj i narucio u AP nov oni kazu Fradov i opet propusta prasinu.

Nazalost nema kvalitetnih filtera tih dimenzija,cak su iz Mikrona pisali mail za Donaldson filtere i ne prave se,isto tako i Mann filteri. Ja kad sam kupio traktor,njegov fabricki filter je prilikom izduvavanja bas veliku kolicinu prasine provlacio unutra,odmah sam ga zamenio Fradom i nije bilo problema,e onda je posle 1000 sati dotrajao i taj i narucio u AP nov oni kazu Fradov i opet propusta prasinu.
Iskreno kolega nisam se nikad pozabavio tom problematikom jer sam jednostavno digao ruke od ubedjivanja sa vlasnicima da filter sa vasara nije dobra stvar i da se to ne stavlja u traktor.
Onda mozda treba po uzorku potraziti kuciste koje je najpribliznije originalu a da imaju kvalitetni filteri za njega pa zameniti komplet kuciste.
Verovatno dosta skuplje resenje ali trajno.

Ja sam stavio od kamiona,neki man bese koliko se secam...ima dva filtera u kucistu-veci i manji,tako da prolaska prasine nema...a ako neko hoce da stavi uljani-ursus 160 konja ima takav.

Čistio sam vazdušni filter na rusu 82.1 i vidim da na gornjem umetku postoji mala masna fleka. Od čega tu može biti fleka? Da li je moguće da se kroz usisnu granu iz motora zamasti filter (motor mi je u lošem stanju (teško prvi put upali posle par dana ne paljenja, kad jednom upali posle nema problema - objašnjeno mi je da mora dugo da vergla dok ne podigne ulje da stvori kompresiju), duva dosta na iberlauf)? Filter nije bio jako prljav, u posudi je jedva 1mm bio talog prašine, ulja je bilo dovoljno, umetci su bili čisti. Inače, uvek kod čišćenja izbacujem najniži umetak a na najviše mesto stavljam novi. Koristim 4 umetka, dva od najlonskih niti (oni uvek idu na donje pozicije) i još dva od onog ? (pojma nemam kako se taj materijal zove - ono braonsko na slici).

Nazad
Vrh