MTZ Belarus

Kolega Sinisa mislim da ce te se sloziti samnom da traktore 30+ godina i ove danas nema svrhe porediti,ne bitno dal je rus ili jd ili fendt.
Recimo Fendt je 80 godina dobio nadimak Celicni jer je stvarno bio ludacka masina a danas VARIO cudo nauke i tehnike izgura 5000 sati i cao zdravo.
Al da se vratimo na Rusvaje,stradanje osovine nije smelo da se desi nikako,ako su babuni sastavljali most i pogresno okrenuli semerige kao sto kazete dal mislite da je neko na osamsto sati trebao da odvrne onu cetvrtku crvene boje i proveri dal ima ili nema ulja,moje misljenje je da je trebao i to jedno bar cetiri puta do tad,da je to uradjeno primeceno bi bilo da fali ulja,dva sata posla semerinzi od 150 din zamenjeni i izbegnut veci problem i veci trosak.

Послато са SM-J710F помоћу Тапатока
Zato sam i postavio sliku i napisao da je kvar na 800 sati. Preporuka za buduce kupce 82.1. obavezno proveriti nivo ulja gde su osovine i to jos u Novom Sadu ili vec gde se pazari traktor. Cak ne bi bilo lose da firma koja prodaje traktor stavi UPOZORENJE da se na svakih 150 sati proveri nivo ulja gde su osovine.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Zato sam i postavio sliku i napisao da je kvar na 800 sati. Preporuka za buduce kupce 82.1. obavezno proveriti nivo ulja gde su osovine i to jos u Novom Sadu ili vec gde se pazari traktor. Cak ne bi bilo lose da firma koja prodaje traktor stavi UPOZORENJE da se na svakih 150 sati proveri nivo ulja gde su osovine.

Kolega bez ljutnje ali sva ta ulja te trebali da proveravate bar svaki put kad ste radili servis,ne treba nikakvo upozorenje to je sto bi moj otac rekao OBAVEZNO TEHNICKO STARANJE.

Evo primer jedno kvacilo od 1025 koje je stradalo posle 2000 sati od zamene.
Ne znam koliko se vidi na slici jer nije neke rezolucije ali bi voleo kad bi mi neko rekao jel vidi neki problem u ovom kvacilu i uzrok crkavanja?
de3bac6a25a0f97dc4696b947098f268.jpg

Ovako kod nas je stiglo u protekle 2-3g daleko manje Belarusa nego ranijih godina (od 2000g pa na ovamo). Medju njima 1025.3, 1021.3 nekoliko 82.1. Na tom 1025.3 je pukla radilica na 200-300 sati u oranju. 82.1 jos najmanje gluposti imaju, i dosao je jedan od novijih 1221.3 i taj takodje nema nikakvih problema, a radi brdo zemlje i vuce nemilosrdne masine.

Kolega iostra nemože se voziti 800mč a da se neprekontroliše ulje u tim kućištima, tu ide svega oko 2-3 deci ulja 90, pa makar da si samo zimi bar prekontrolisao, taj tvoj je bar 600-700 mč išao bez ulja (na suvo) i dobro je izdržao, skinuo svu cementaciju i to ne malo, tu su bili dobri delovi ali kao što reče neka luda je kontra stavila semering (to je trebalo reklamirati bez obzira da li je u garanciji) i šta reći više, desilo se to i na zapadnim traktorima samo se ćuti i brzo zataška ali no.Kažu rusi se najviše kvare, pa mora kad su najzastupljeniji kod nas i normalno je da se kvare i sama cena traktora govori da nemožeš očekivati da traju večno (a traju bogme dosta sobzirom kako se ophode prema njima), ja bih voleo da se ravnopravno servisiraju i održavaju kao i zapadni a ne kad kupe rusa znaju da ima delova po pijacama i trafikama za črvenu i krljaj a kad se uzme neki zapadni onda se ugađa ko novoj mladi ali no.Teško je svremena na vreme doliti 2-3 šprica ulja u međukućište prednje vuče a vidi se bar u 50% slučajeva da tu kane po koja kap ili je razmaže po karteru od okrećanja i to je vidljiv znak da gubi ulje a ide svega oko 2 deci ulja 90 nego se tera dok sve neizgori.U čizmama ide 1,5l ulja 90 i njega bi trebalo svakih 500-1000mč zameniti, jeb..a to su njihove mane i bubice i ako nisi spreman da se pomiriš sa tim (a sve je to u domenu održavanja) onda i ne kupuj rusa nego kupi neki 2-3 puta skuplji za (50-60kj što će poraditi za par dana) pa nek skuplja prašinu u šupi i nek priča selo da se ima i večiti rob gvožđa, spomenik u dvorištu, (druga situacija je ko može sebi to da priušti iz nekih drugih razloga). Voleo bih i ja da mogu sebi da priuštim nešto bolje ali situacija je takva da se svodi samo na golo preživljavanje, poradim ja (i Marko kad može) 200kj koje arende koje usluga sa 2kom 820 i prcom (ursus 335 :osmeh: ) i opet stoje i ima se vremena i za druge kućne poslove i obaveze, stalno neki prestiž i sporo nam je i svi bi da se neuprljaju i neumažu ali no.
Kolega iostra neodnosi se ovaj post samo na tebe i nemoj da se ljutiš ako sam te malo kritikovao jednostavno je tako kako je sa rusima i sad znaš šta da očekuješ od njih :ppozdrav:

Mi pre mesec dana promenili na 1221 semening sa desne strane gde prolazi polu osoviba od rucne kocinice,i juce vidim sad procurio semering sa leve strane.
A sutra krecemo sa bacanjem djubriva i kultiviranjem,tako da ce biti svakodnevnog dolivanja ulja u menjac,dok se na zavrsi posao,pa onda sledi rasturanje. Samo da ne bude obilno curenje,da ne moze tako da se vozi...

Kolega sale ratar sa svim se slažem osim da je išao 600-700rs bez ulja. To je nemoguće. Ako je napravio 50 to je max. Ipak su tamo prisutni veći obrtaji...
I ne slažem se oko onog dela sa održavanjem... Bogami dobar deo ako ne i svi do jednog od onih kočijaša koje znam održava i tera ruse isto ako ne i bolje kao i neko ko ima jd-a ili neke druge zapadnjake. No, nije to tako ni bitno. Pogrešili su, platili školu, sad će voditi računa. Mada imao je kolega iostra problema i sa 1221 na koje sigurno nije mogao uticati, ali čini mi se da nema strpljenja da piše i objašnjava....

Kolega iostra nemože se voziti 800mč a da se neprekontroliše ulje u tim kućištima, tu ide svega oko 2-3 deci ulja 90, pa makar da si samo zimi bar prekontrolisao, taj tvoj je bar 600-700 mč išao bez ulja (na suvo) i dobro je izdržao, skinuo svu cementaciju i to ne malo, tu su bili dobri delovi ali kao što reče neka luda je kontra stavila semering (to je trebalo reklamirati bez obzira da li je u garanciji) i šta reći više, desilo se to i na zapadnim traktorima samo se ćuti i brzo zataška ali no.Kažu rusi se najviše kvare, pa mora kad su najzastupljeniji kod nas i normalno je da se kvare i sama cena traktora govori da nemožeš očekivati da traju večno (a traju bogme dosta sobzirom kako se ophode prema njima), ja bih voleo da se ravnopravno servisiraju i održavaju kao i zapadni a ne kad kupe rusa znaju da ima delova po pijacama i trafikama za črvenu i krljaj a kad se uzme neki zapadni onda se ugađa ko novoj mladi ali no.Teško je svremena na vreme doliti 2-3 šprica ulja u međukućište prednje vuče a vidi se bar u 50% slučajeva da tu kane po koja kap ili je razmaže po karteru od okrećanja i to je vidljiv znak da gubi ulje a ide svega oko 2 deci ulja 90 nego se tera dok sve neizgori.U čizmama ide 1,5l ulja 90 i njega bi trebalo svakih 500-1000mč zameniti, jeb..a to su njihove mane i bubice i ako nisi spreman da se pomiriš sa tim (a sve je to u domenu održavanja) onda i ne kupuj rusa nego kupi neki 2-3 puta skuplji za (50-60kj što će poraditi za par dana) pa nek skuplja prašinu u šupi i nek priča selo da se ima i večiti rob gvožđa, spomenik u dvorištu, (druga situacija je ko može sebi to da priušti iz nekih drugih razloga). Voleo bih i ja da mogu sebi da priuštim nešto bolje ali situacija je takva da se svodi samo na golo preživljavanje, poradim ja (i Marko kad može) 200kj koje arende koje usluga sa 2kom 820 i prcom (ursus 335 :osmeh: ) i opet stoje i ima se vremena i za druge kućne poslove i obaveze, stalno neki prestiž i sporo nam je i svi bi da se neuprljaju i neumažu ali no.
Kolega iostra neodnosi se ovaj post samo na tebe i nemoj da se ljutiš ako sam te malo kritikovao jednostavno je tako kako je sa rusima i sad znaš šta da očekuješ od njih :ppozdrav:
Nema lutnje kolega !

Drugari sta bi moglo da bude, upitanju je 820rm, jedva sam ukljucio prednju vucu, morao sam sa cekic da udaram da se ukljuci

У тим кућиштима и редукторима сам видео свашта једни никад нису ни мењали камоли досули па временом иде тако скоро без ичега , док други гурају товат масти и којекакве **greška које само људима може пасти на памет, тако да има свега. За руса се везују свакакве приче има и митова и бајки а има и оних истинитих.

Kolega sale ratar sa svim se slažem osim da je išao 600-700rs bez ulja. To je nemoguće. Ako je napravio 50 to je max. Ipak su tamo prisutni veći obrtaji...
I ne slažem se oko onog dela sa održavanjem... Bogami dobar deo ako ne i svi do jednog od onih kočijaša koje znam održava i tera ruse isto ako ne i bolje kao i neko ko ima jd-a ili neke druge zapadnjake. No, nije to tako ni bitno. Pogrešili su, platili školu, sad će voditi računa. Mada imao je kolega iostra problema i sa 1221 na koje sigurno nije mogao uticati, ali čini mi se da nema strpljenja da piše i objašnjava....
Hvala kolega @sinisa1979
Nemam strpljena da pisem i objasnjavam o belarusu 1221.

Idem da kupim wd40 i da probam, kada mi je najvise trebala prednja vuca ono nece, morao sam cekicem, a primetio sam u zadnje vreme da se sve teze ukljucuje, iskljucivanje lagano ali ukljucivanje zlo

Ne mora wd40 ako bas nemas xd,ulje bilo kakvo ce pomoci.To bukvalno mora jednim prstom da se ukljucuje nebitno koliko je star traktor,kakav cekic....

Na belarusu 82.1 na 800 sati zamenjena dizna.
Blokirao levi tocak isto na 800 sati. U 7 dana dva kvara.

a45a1779eaf400fc9a594e5d1e7b1742.jpg
Kolega Siniša ovde se vidi bar supena kašika cementacije a verovatno i opiljaka a zupčanici su zarđali (koliko vidim) a to nije sigurno dobijeno sa 50mč, ja 50mč napravim za nedelju dana kad je sezona i koliko sam shvatio tu nije kontrolisano ulje od kad je stigao traktor a pošto je semering bio preokrenut i ulje je verovatno u prvoj godini eksplatacije iscurelo iz kućišta i da je samo iskontrolisano jednom u toku zime spasao bi te poluosovine koje su bile kvalitetne a sve zbog gluposti nekog tamo što sklapa (ja bih to reklamirao) i veliki minus za agropanonku ili MTZ (bez obzira ko ga je sklapao), to bi oni trebali da reše bez obzira na garanciju i o svom trošku ali no. Nije to jedini slučaj, video sam ja još gore na jednom 82,1 iz 98-9 godine gde je isto pustio ulje u čizmu i pitaj boga koliko je godina išao tako bez ulja tako da to nije ništa čudno da izgura tolike sate bez mazanja, rus je to, video si šta se sve dešava i kako ta ide ruska tehnika sa i bez održavanja a dokumentovano sa sve slikama od kolege Nebojša ali no, tako je kako je.

Nazad
Vrh