MTZ Belarus

savoris je napisao(la):
ovo ti je na MTZ 52 , e sad jel ti imas onaj ventil ispod sjedista neznam dal' bi se na njemu mogao kako ograniciti protok :sta:
ali u svakom slucaju ovo mozes dodati , nicemu ne smeta a moze da posluzi a kako vec neko rece da postoji i orginalnija stvar od kombajna , raspitaj se malo o tome ventilu
nemam ja nikakvi ventil nigdje crijevo ide direkt sa razvodnika do cilindra a traktor je 82,1 1998 godina

može li 82 ( ona stara )vući 3x35 i ako nemože može li se motor malo pojačati i kako ? unapred hvala
planiram da ga kupim pa me interesuje šta može .pročitao sam skoro sve što ima o mtz i ima tu svega i svačega i mislim da su ovi stariji bolji možda grešim pa me ispravite.neko je pisao da u 82-ku stavljaju motor od kombajna 105ks
pije li ta kombinacija vodu ili je to kratkog veka nisam rekao da bih taj traktor radio oko 35kj i ne mnogo tešku zemlju.

Padikanac majstor mi je rekao da moze na mtz-82 da se ugradi turbina i to zadovoljstvo bi kostalo negde oko 600 evra cekam da on uradi na svom pa ako se dobro pokaze uradicu i ja na mom :ppozdrav:

ja vucem sa 82 kom 3x12 coli, poljski plug ali mi je malo nejasno :sta:koliko je tacno cola sirina izmedju brazdi je 33 cm to je vise od 13 coli kako to.
a to dali mozes vuci plug 3x35 sve zavisi od dubine oranja ja mislim da mu je to zadnja granica

Jel ima neko na Mtz mali motor umesto anlasera?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5hISlTfXRzk&feature=related[/youtube]
YT

@ pidikinac

Odgovor na pitanje da li MTZ-82 starog tipa moze vući trobrazni plug je DA, ali oranje zavisi od mnogo preduslova, stanje traktora, guma, preduseva, zemljišta, podešenosti i vrste pluga, dubine oranja, kvaliteta goriva itd.
Ja sam sa mojim Belorusom 52 orao sa trobrazdnim leopardom 3x14 , ali sam imao sve nove gume i urađenu generalnu na motoru, a plug je bio u solidnom stanju sa camooštrećim raonicima iz Čantavira.
Najgore mi je bilo kada me je neko pitao za potrošnju i to upoređivao sa njegovom. Ja sam trošio sa Belorusom u oranju od 8 do 20 litara goriva po k.j. u zavisnosti od pomenutih uslova.
Potrošnju od 8 litara sam imao često ako sam orao na manju dubinu od 20 cm, neugaženo zemljište, očišćeno od biljnih ostataka, umereno vlažo, jednom reči IDEALNO za oranje.
Potrošnju od 20 litara sam imao kada sam orao u težim uslovima, na dubinu preko 30 cm, zemljište nađubreno stajnjakom, sa stalno uključenom blokadom zadnjih točkova, ali bez prednje vuče to mi se desilo samo nekoliko puta.

Sada imam MTZ-82 stari tip i orem sa Leopardom 2x35, ali sa gumama na traktoru 18/4x38 i nemam proklizavanje da bi imao potrebu za blokadom diferencijala, iako je jesenas bilo dosta kiše, a orao sam ugaženo kukurzište (brao je Burgoni MD 8 ) i netarupirano i netanjirano suncokretište ( bio je posejan Barolo RO sa prinosom 2130 kg/kj ), tačnu potrošnju neznam, jer sam nasuo naftu iz buradi.

Nedaleko od mene su orala dva nova Belorusa, oba su vukli trobrazne Vogele, jedan je dimio i išao sporije, dok je drugi sporije okretao na uvratinama, što je verovatno posledica neiskustva vozača.
Onaj što je dimio orao je na većoj dubini od ovog drugog, a u kretanju ja sam bio sa svojim traktorom najbrži i prvi sam završio parcelu, a njih sam ostavio u ataru.

Mošda sam odužio sa pisanjem, alu ukratko sam hteo reći da star MTZ-82 ako je dobar istavi mnoge druge novije traktore ako nisu u "top" stanju, a nadam se da će se sa mnom složiti i drugi stariji članovi koji imaju iskustva sa starim "rusima".

Pozdrav iz Kule!

P:S: Dok sam pisao ovaj poduži odgovor pojavio se niz drugih postova, pa mi nezamerite ako nije baš aktuelan.

pidikanac je napisao(la):
može li 82 ( ona stara )vući 3x35 i ako nemože može li se motor malo pojačati i kako ? unapred hvala
planiram da ga kupim pa me interesuje šta može .pročitao sam skoro sve što ima o mtz i ima tu svega i svačega i mislim da su ovi stariji bolji možda grešim pa me ispravite.neko je pisao da u 82-ku stavljaju motor od kombajna 105ks
pije li ta kombinacija vodu ili je to kratkog veka nisam rekao da bih taj traktor radio oko 35kj i ne mnogo tešku zemlju.
Pogledaj ovde stara 82-ka sa motorom od 105 ks http://www.mojauto.rs/polovni-auto/479380 , mislim da bi ti za 35 kj bila sasvim dovoljna 82-ka bez prepravki i budzenja.

Citat: pidikanac danas u 13:08
Pogledaj ovde stara 82-ka sa motorom od 105 ks http://www.mojauto.rs/polovni-auto/479380 , mislim da bi ti za 35 kj bila sasvim dovoljna 82-ka bez prepravki i budzenja./quote]

@ meshter

Za te pare može kupiti i traktor i kombajn sa takvim motorom, a 20 hektara može pevajući obraditi sa starom MTZ-82 i da sa njom ne napravi više od 350 radnih sati, a da sve na vreme uradi.

ja imam 82 i godinama vucem 3 brazde leoparda,jedan je sa krivim gredama a drugi sa ravnim koji ima vece rastojanje a oba imaju zahvat 105 i teram 5 kornjaca,4 zec,3 zec,sve zavisi od uslova i dubine,tako da 82 tera tri brazde,bar u mom kraju

mladenmaso je napisao(la):
jel zna neko koliki teret smije da se vozi na onoj kuki sto se stavlja na poluge :sta:
dok ne pukne :haha:
smije dosta na nju da se nosi , kod mene vecina ljudi tu kaca jednoosovinku prikolicu mada nije to to jer je puno nazad i traktor se lako propinje
u principu nemozes ga tu preopteretiti jer ce se prije propeti nego mu naudis , prije ce ti stradati prednji trap ako ga dignes i bubnes naglo od zemlju nego nesto pozadi :cao:

Nazad
Vrh