MTZ Belarus

ne samo za blokadu :nono:
vec se sa njom i ore da bi plivajuci radio kako treba,isto to ima i 82 mala kabina

sa tom rucicom radis kad ores.ako ti je na dole zakljucano onda ti je gore plivajuci.
postupak rada je sledeci predzadnjom rucicom spustis plug kad uabrazdi zadnju rucicu guras gore i onda onu predzadnju sto si spustio plug roknes skroz dole kao kad oces da dignes plug,i onda kad izlazis na kraj zadnju samo udaris rukom i on sam digne plug.
kad prebacis u plivajuci treba da osetis da traktor lakse vuce treba da malo podigne prednji kraj pluga i osloni ga na poluge tako stisne zadnji kraj traktora i onda lakse vuce nema proklizavanja.topling mora da ti bude skraceniji nego kad ores bez plivajuceg zbog samog ravnanja.
imas ispod rucica hidro pojacivac onaj crni tockic zavrni skroz i onda ga odvrni jedno 4 kruga to ti je brzina reagovanja plivajuceg,sto je vise odvrnuta to plivajuci brze reaguje al 4kruga su sasvim dovoljna.
nadam se da ces razumjeti ako sta treba samo pitaj. pozdrav :ppozdrav: :cao:

a sto se tice fine hidraulike kod starih traktora promeni se nipla na klipu ona povratna stavi se sa manjom rupom i onda se ulje sporije sporije vraca i samim tim i sporije spusta,onda necete imati problema sa bubanjem sijacica i finijih orudja.

neco :D
dobro da si objasnio coveku,ja sam davno sedeo u 52 al u 82 stip samo kontra,4 rucka spusta plug,znaci dignes je gore i kad krenes u njivu onda 3 rucku roknes skroz dole i jednostvano se oseti kako mu lakne da vuce,a ko nezna za to samo pati traktor i potrosi vise D2

znaci dobro sam pretpostavio za to cudo samo nisam utrefio pravu kombinaciju
ali nisam dobro shvatio polozaj ti rucki ako hocu da poluge preuzimaju odredjeni dio tereta kao sto rekoste
znaci 4 rucka kada ide sasvim gore prikljucak pada , ako je u sredini onda nema nikakvu funkciju , kada je dole onda je zabravljen polozaj poluga
e sad 3 rucka u kom polozaju treba da bude da bi olaksao poluge :sta: znaci 4 sasvim gore a 3 ? :sta:

danger je napisao(la):
neco :D
dobro da si objasnio coveku,ja sam davno sedeo u 52 al u 82 stip samo kontra,4 rucka spusta plug,znaci dignes je gore i kad krenes u njivu onda 3 rucku roknes skroz dole i jednostvano se oseti kako mu lakne da vuce,a ko nezna za to samo pati traktor i potrosi vise D2
tacno u 52 i 82 je zamijenjeno mjesto ruckama :ppozdrav:

@ danger

Četvrtom ručicom se vrši blokiranje hidraulika, kada se nošeno oruđe podigne na željenu visinu, a za to služi treća ručica, mora se četvrta ručica podići gore sa bi se sprečilo spuštanje oruđa. Ako se ne bi blokiralo, došlo bi do postepenog spuštanja oruđa. Ako je ispravan hidraulićni razvodnik. blokirana mašina se NIKAD neće spustiti čak i kod ugašenog motora!

Kod oranja, plug se spušta trećom ručicom do kraja gore, blokira se četvrtom ručicom koja se postavlja gore, a nakon toga se treća ručica vraća u krajnji položaj.

Kada se približi kraju parcele, pritiska se četvrta poluga u srednji položaj i plug se podiže dok graničnik na klipu hidrocilindra ne zatvori protok ulja i treća ručica se sama, automatski vraća u neutralan položaj.

To bi bio kratak opis namene četvrte ručice na starim MTZ traktorima.

skroz dole kao da oces da dignes plug.
al hidro pojacivac moras obavezno podesiti jer ako ti je on zavrnut uzalud trud nece ti raditi plivajuci.

Post je spojen: [time]1270241150[/time]

aha sad je jasnije
znaci dajem komandu na 3 ''dizanje'' a na 4 sasvim gore je otvaranje kruznog toka ulja a onaj hidropojacavac sluzi da nastelujem pritisak od recimo 20-30bara
i znaci kada prebacim 4 sasvim gore onda mi u sistem ulazi i onaj hidroakumulator pored lijevog tocka i ima funkciju amortizacije ''shokova'' rada poluga , tj pomaze pri ''plivanju'' poluga

ne grijesis to jeste plivajuci ali mi sada pricamo o plivajucoj opciji ali pri stalnom ''olaksavanju'' orudja od recimo lupam 30 40 50 ......100 kilograma a da ti pri tome poluge opet prate konfiguraciju terena

Ima tu par kombinacija rucica u oranju,ja sam kod mene na 52jki sa trecom ruckom ,roknem je skroz gore-skora da upre u zastitni lim sekcije i to mu dodje plivajuci....ako gresim ispravite me....

@savoris
tacno tako.
@tesin
gresis da bi dobio plivajuci moras raditi sa dve rucke.samo ima razlike i kod 50kine hidraulike. kod tubonja je plivajuci gore a dole se zakljucava a kod superasa obrnuto mislim na 4 rucicu.

@ savoris

Na trećoj ručki imaš 4 položaja: skroz dole ti je podizanje, malo višlje neutralan, kad se podigne još višlje imaš prinudno spuštanje poluga, one idu skroz do zemlje , a ako imaš zakačen plug i spuštaš poluge prinudno, podignu se zadnji točkovi i ceo zadnji kraj traktora se podiže u vazduh. Krajnji gornji položaj je normalno spuštanje poluga.

Taj prinudni položaj je interesantan jer se ne sreće kod drugih traktora, a mnogo puta zna da zatreba. Ja sam ga uvek koristio kad sam skidao zadnje točkove, jer se zadnji kraj traktora u momentu podgine u vazduh i netreba dizalica.

@ okrim brate pa toliko sam upoznao rusinu , cak i njegov razvodnik poznajem u kuglicu ali nisam znao kako radi onaj dodatni ventil ali sada smo ga apsolvirali :D

i zaboravio sam kako se tacno radi....imam negde napisano o 50 i 52 sve od pocetka do kraja i mislim da je cak i objasnjeno sve u detalje za rad sa prikljucnim orudjem,cim nadjem skeniracu pa cu okaciti semu....

@okrim
pa na ono sto si mene ispravljao,na mtz82 je 3 rucka blokada i plivajuci a 4 dize i spusta orudje,a ti tvrdis obrnuto,ja sam lepo gore napisao kako se radi i stojim iza tog,a ti si verovatno mislio na 52

@ danger

Da, ja tvrdim obrnuto jer član "savoris" ima MTZ-52 i pitao je za taj traktor.

savoris je napisao(la):
ajde kad je vec pocela rasprava oko hidraulike
mene zanima koja je funkcija one cetvrte rucke u 52ke ,ona sasvim desno
eto imam je vec 5-6 godina i jos nisam ustanovio sta odradjuje osim da je nadole zabravljivanje cini mi se
i vidim da je taj ventil spojen sa onim hidroakumulatorom pored zadnjeg lijevog tocka , koja je njegova funkcija ?

Inače i ja sada vozim MTZ-82 i trebalo mi je malo vremena da se naviknem, jer sam pre njega 14 godina vozio MTZ-52 i to se ne zaboravlja.

Pozdrav od Mirka iz Kule! :ppozdrav:

Neco je napisao(la):
a sto se tice fine hidraulike kod starih traktora promeni se nipla na klipu ona povratna stavi se sa manjom rupom i onda se ulje sporije sporije vraca i samim tim i sporije spusta,onda necete imati problema sa bubanjem sijacica i finijih orudja.
a kolika bi rupa trebala biti u niplu, i dali treba mijenjati obadva nipla ili samo jedan

Nazad
Vrh