Bobo
Član
Koliko znam da je to procedura i nemoze covek sam,u HR postoje agencije koje to rade oko papirologije za ipard
Tako je. Imaš ljude koji idu na obrazovanja, svaki malo veći grad ima svoj ured za pomoć u konkuriranju za EU fondove. Drže e predavanja, pita šta koga zanima, ljudi odgovaraju. Program mogu pisati i ti ljudi a mogu i privatnici, nebitno, SVATKO uzima postotak ako se prođe na konkursu a prije samog pisanja "referata" se uplaćuje neka svota njima koji će to pisati da ne ispadne da su radili za džabe ako se ne prođe na konkursu.
HR zahtjeva da se uopće možeš prijaviti da nemaš APSOLUTNO nigdje nikakvog duga koji se knjiži na tvoje ime tj. tvoj gazdinstvo, kako vi to kažete. Brata su vraćali da ode u poreznu upravu da uplati neke kamate u iznosu pola eura, možda i manje jer im sistem ne dopušta da prođe procedura dalje dok to nije namireno.
Koliko znam da mnogi u Srbiji ne uplaćuju mirovinsko i zdravstveno pa mislim da njima nema ništa od prijave za natječaj.
Drugi par opanaka je taj ako prođeš nanatječaju, pare sjedaju na račun, to se knjiži kao prihod i s obzirom kolika je svota, sistem te automatski tereti da MORAŠ ulaziti u sustav PDV-a ako već nisi u njemu što je za male poljoprivrednike malo nezgodna situacija, bar kod nas ali sve se može predurati kad ti netko "kapne" 50 000€ npr... MISLIM da je obaveza biti u sustavu PDV-a tj redovno uplaćivati mirovinsko i zdravstveno 5 godina i stroj se ne smije ni posuđivati ni prodavati u tom periodu. Kasnije idu kontrole da vide da li je kupljeno sve iz programa koji je pisan i da li je to na gospodarstvu.
Drugi je štos što ti daju pola para sad, kad dokažeš da si sve te novce iskoristio namjenski, moraš iz vlastitog džepa dati drugu polovicu i kad dokažeš i to da si namjenski potrošio iz EU kase ti sjeda druga polovica para.
Kod nas je rok od odobrenja novaca da se plan realizira maksimalno 3 godine, vjerujem da će tako biti i kod vas.
Kad se već ganja tolika procedura, i ako cjena traktora i možda još nekih strojeva prelazi "magičnu granicu" za ulazak u PDV, prava je šteta po mom išljenju to sve prolaziti za ruski traktor.
Sve u svemu, nije pretjerano ni komplicirano al nije baš ni jednostavno.