E sad dal te je razumeo zato sto se vec naudarao po desnoj ili .......je razumeo....
sto se tice saveta za ukljucenje prednje vuce nije mogao biti bolji,nadam se da ti je jasno dal moze ili nemoze da se ugradi....
Prvo koliko je meni poznato ili koliko sam ja video u praksi mtz traktori koji imaju elektro ukljucivanje imaju svi 24 volta i koriste uljnu pumpu od podmazivanja mjenjaca za ukljucivanje elektro ventila prednje vuce i blokade diferencijala. Tako da prepravljanje nekog drugog tipa traktora je ekonomski neisplativo da ne kazem nemoguce.
O terminu ukljucivanje prednje vuce ili blokade "pomocu elektronike" , da objasnimo tu elektronike kao neke kontrole moze biti samo kod ukljucivanja prednje vuce automatski ako je preveliko proklizavanje , gdje preko nekog senzora se mjeri proklizavanje prednjih i zadnjih pa dolazi kod ukljucenja. Kod prinudne prednje vuce ne treba elektronika samo elektrika odnosno prekidac i elektro ventil
A prinudni nacin je moguce napraviti preko ukljucivanja elektro ventila ili "elektronski" kako ga ovdje neki zovu. Ako na traktoru postoji vec postojeca instalacija a koja je "vani" odnosno kojoj se moze prici i napraviti prepravka na elektro nacin ukljucivanja prednje vuce ili blokade ne bi trebalo biti problem kod prepravke.
Vecina elektro uljnih ventila rade na 24 volta , prvo morate imati 2 akumulatora. Treba pogledati sta vam treba od crijeva i koje spojnice idu. Takodje vam treba uljni elektro ventil odredjenog protoka, da moze da radi sto vama treba metalna ploca na koji je namontiran itd. , vecinom koriste pumpu podmazivanja mjenjaca, koliko je meni poznato kod mtz-a koji koriste elektro ventile za ukljucivanje.
Treba da znate da spojite odgovarajuci elektro ventil kako treba na postojeci sistem.
Treba vam prekidac i nesto zice da spojite elektro ventil. Sad ono najvaznije treba vam znanje kako da to napravite.
Da li je isplativo sumnjam, znam traktore kod kojih je starija verzija ukljucivanje preko ulja ali ventil se ukljucuje preko sajle a kod novijeg tipa ventil je skuplji elektro pa se ukljucuje preko prekidaca.
Postoje tu sad problemi kod blokade , jer elektricno ukljucivanje ima induktivni senzor koji kod skretanja treba da iskljuci blokadu i ukljuci kad se izravnaju tockovi, mehanicki je to drugacije rjeseno.