Motorne testere

Prvo skini crevo za dovod goriva sa karburatora i iz nje mora da izlazi gorivo ako ne onda je greška na filteru ili je crevo u rezervaru postalo kao žvaka i zapušilo se.
 
Prvo i osnovno ako nece da pali jeste da proveris struju. Pošto kod tebe baca varnicu onda je nešto do goriva.
Uzmeš špric i ubaciš goriva direktno u karburator kroz usis od vazduha.
Tad bi morala da se javi koliko toliko.
Onda krećes od creva, filtera itd.
 
U rezervoaru gde sipas mesavinu ima jedno crevce i na njegovom kraju filtercic. Napravis jednu kuku od neke zice i pomocu nje izvuces crevo i filtercic van rezervoara. Onda skines filtercic i operes i ujedno proveris da li je crevo protocno.
Moze da se desi i da pukne crevo i onda mesavina ne stize u karb, ali bi valjda primetio da curi negde.
Sto se karba tice tu se vec ne razumem.
 
Pominjao sam pre da sam dobio jednu kinesku testeru na poklon stihl 4500. Nagovorio me je serviser da je "aktiviram" kada je vec imam.
Provereno je na njoj sve i zmanio sam joj uzasno dugacak mac. Stavljen je nov mac .325 od 28 zuba da dobije na snazi.

Pa se pitam: koliko je ova testera zaista u praksi jaka? Ima precnik klipa 45mm, teska je sa ovom novom reznom garniturom okruglo 6,5kg.
Koliko cola ima ovaj mac od 28 zuba i da li postoji manji ili je ovo najmanje na trzistu za 0.325? 14"?
 
Teoretski bi trebala biti jača od ms260, ali to u praksi, naravno, nije slučaj.
Kod 260-tke za 28 zuba mač je 33cm. Klip je 44.7.
Za detalje možeš videti sa prof.dr Brkinom, on ih poznaje verovatno bolje i od samih kineza koji su je stručno konstruisali. :D
 
28 zuba koraka 325 je 35cm .... sklopio sam i ja sebi jednu kikiriki testeru....tj dobio sam od lika koji ju je kupio novi...neko ga ubedio da to vredi 12000din....uglavnom potrosio je rezervar goriva i radilica se iskrivila kao kifla.... poklonio mi ju je.....sredio sam je.... stavio 28 zuba 325 i otvorio je na 12500obrtaja.... razbija kako radi....dokle ce pojma nemam..kad crkne menjam deo i teram dalje...
one su fabricki isle sa 32/36/38 zuba...sa 32 aj boze pomoze ali 36 i 38 nikako

Po nekom njihovom(kineskom) katalogu...sa 43klipom 2.4 konja...sa 45 klipom 3 konja.. ima i varijanta sa 3.3 konja
Kolika je realna snaga pojma nemam nisam obracao paznju...ova moja kikiriki sece samo vrbu i topolu....sa kaljcima skinutim 0.8 i tera bez gusenja cak i pun mac kad ima ne posustaje

Imam seci neku povecu bukvu pa mogu napraviti uporedni test...kikiriki vs stihl... ili ako bude neka manja husqvarna
 
Ja sam uporedjivao prosle godine demonku i STIHL MS 290. Kupili je ljudi za 10-12 hiljada i istrupcali sa njom oko 60-70 m drva i to hrast i cer. Uglavnom iznenadjujuce dobro sece sa malim macem i korakom .325. Imao sam neku suvu hrastovinu oko 30 cm precnik i to reze bez problema. Tako da cenim da verovatno ima tih 3,3 ks, mada je reklamiraju da je mnogo jaca. Jedino nije za koriscenje bez antifona jer ima gadan zvuk. Zvuk ubija.
Ranijih godina sam uporedjivao neke KENO testere i mogu reci da su i one tu negde sa snagom.
 
Imam Stihl ms 230 i problem curi puno ulja na mač bude sva masna. Na oko deluje sve ok i kad ne radi ne curi ulje. A kad je upalim curi na sve strane oko mača. Molim za pomoć.
 
Ne znam onda. Jedino mozda ako seces bas tanka drva jedno po jedno pa da se tad javlja visak ulja. Ja sam ovih dana ukrajao neke grede i daske, a mac 45 cm i onda se koristi samo mali deo maca pa vecina ulja ostane i sliva se sa strane.
 
MS 230 nema podesivu pumpu...ako je samo masna na maču, skini mač i dobro očisti rupice i kanal mača, kao i sam otvor na telu testere gde pumpa gura ulje u mač.Postoji još zbog čega može da curi, ali ovo je osnovno i najprostije.
 
Uradio sam to, imam je oko pet godina i uvek je trošila 1:1 ulje gorivo. A sad troši 3:1 a možda i više ulja.
 
Može biti da je popustilo crevo za dotok ulja iz rez. u pumpu,Na jednom kraju je filter ulja,a na drugom "šešir" koji ujedno služi kao i duhtung na telu, pa tu curi.Ili na onm plastičnom delu na koji se nabacuje pumpa, tu ima jedna O ring gumica, ona takođe može da pravi problema.Imao sam pre jedno 10 godina jednu 23-ojku, menjao sam puž na njoj.
 
Ako u stanju mirovanja iz testere ne curi ulje onda je sve u redu sto se tice creva i dihtujucih mesta....ostaje samo jedan razlog..
retko ulje
pumpa ga brze izbaci
 
stihl ulje novije generacija...ForestPlus je retko i pomesano sa grafitom...
e sad veoma bitna cinjenica dali je ulje bilo original tj dali je zapecaceno ili je rinfuzno....
pisao sam nedavno da je greska stihl-a sto svoje servisere ne obavezuju da koriste njihovu opremu za lance...ostrenje,zakivanje,raskivanje...nego rade sa socijalnim masinama i otud problemi....a takodje je problem oko ulja....trpaju u ambalazu sta stignu.... tako da moguce da si dobio 10w40 pomesan sa grafitnom masti(sto kaze jedan u selu kad masti tarabu sa uljem...zeru je zacrnio)...te onda ispada da stihl ne valja a ustvari proizvodi odlicni ali serviseri su pod znakom pitanja...cast izuzecima...ali dosta njih sem price nema nista...

probaj preci na Bell lancol on je dosta gusci i sigurno ces resiti problem
forest plus odlicno odgovara svim tipovima motornih testera....ali iz cele palete stihl testera 021 023 025 024st 026st imaju problem sa povisenom potrosnjom....jel te testere nemaju regulaciju protoka ulja... a nose jake pumpe
recimo 021 023 025 nose istu pumpu kao i 017 018...ali je kod 017 018 crevo dovoda ulja tanje i pumpa ne moze da povuce ulja koliki joj je kapacitet pa sa forest plus uljem ima idealno podmazivanje...dok sa guscim uljima je problem
 
Nazad
Vrh