Motorne testere

Zasto su 361 i 362 skuplje od 381 i 382. Bar tako stoji na stihlovom sajtu?

Danas malo upalio testeru i trimer da rade. Pola litara goriva i 10ml ulja čisto da ne zaborave da rade. Ispraznio rezervoare i pustio da se same ugase. Tamo u februaru još jedan put.... osim ako testera treba za nešto...

Dok se vi ovde zezate gomila drva sve manja...nego misn testerisn😎 a i ja bih mogao kad smo kod toga🤨

vuxsd,
ako je potrošila sve gorivo, nije nužno da je pališ prije nego je trebaš za rezanje.

Hvala na savetu Iwanho, u pravu si.
Za testeru se slažem ona je palila i pali kako treba. Povučem kanap par puta i kad se 'javi' prebacim prekidač položaj ispred i upali. Imao sam problem prve godine sa trimerom kada ga nisam palio cele zime pa se u proleće otežano pokretao mehanizam sa konopcem za paljenje. Zato sada svake zime u ovo vreme upalim mašine da malo rade.
Kada sam kupio testeru prvenstveno za kućne potrebe imao sam u vidu i da mogu da oborim po neko drvo koje raste po kanalima. Ali bilo mi je teško da oborim zdravo i živo drvo bez obzira što su mi i ovi što održavaju kanale rekli da mogu slobodno da obaram jer je njima lakše. Prve zime sam posekao nekoliko topola i vrba ali nisam našao nikakvo zadovoljstvo. Jeste bilo uzbuđenje jer sam prvi put to radio i bila je neka korist ali i ta drva su bila mokra pa su teže gorela.
Jednostavno mi se neda da oborim živo drvo. Sad shvatite kako hoćete... Posečem po neku topolu kad mi treba za neki stub a i ona nije za stubove... ne sečem za ogrev... ako nešto nanese Dunav pa može da se iskoristi ali i to veoma retko...
Lakše mi je da kupim ogrev koji je spremna za u šporet.

Poslednja izmena:
Ekološka svest je ono o čemu treba misliti, svakako razumem pravac u kome razmišljaš.Bespravna seča, kao i ona "nedomaćinska" su rak rana balkanskih zemalja.Loša ekonomska situacija, prilika da se zaradi kao i mentalitet su glavni krivci tome, posledice...nesagledive.Planska seča, kao i pošumljavanje predhodno posećene parcele su na zapadu praksa već decenijama.Ono što meni daje neku satisfakciju i neki "mir" je to da sam do sada posadio mnogo više (na desetine hiljada drvenastog voća, bagrema i topole) nego što sam posekao.Uslužnu seču metrica ne računam, to je neko drugi posekao i spada u onu prvu grupu koju sam pominjao.Na kraju, da, što sam stariji sve teže se odlučujem za obaranje stabala, bar kada je moja šuma u pitanju.

Imam Jonsered 2159, mač 45 cm, cca 10 g. Ako se dobro sjećam, cijena je bila oko 600 eura. Kupljena nova. Koristim je za sve, od rušenja, do rezanja na kratko. Rušim njome i drva do 70 cm. Snage ima, jedino se kod debljina preko 60 cm osjeti mali manjak snage, pogotovo ako lanac nije dovoljno oštar. Godišnje radim oko 15 metara. Za sad sam jako zadovoljan. Jednom mi je srušeno stablo na velikoj kosini krenulo samo niz kosinu usred prerezivanja. Da spasim sebe ispustio sam pilu iz ruku. Ispala je iz reza i 15-ak m se tumbala (vrh vodilice-motor-vrh vodilice itd) do jarka. cijelo vrijeme je radila i tek se u jarku ugasila. Srećom, osim ogrebotina boje, ništa se nije dogodilo.

Nece mi testera da upali a sinoc normalno radila (husqvarna 268 XP)neznam nista oko popravki samo ono osnovno ulje gorivo i dotegnut lanac,odakle da pocnem da bi nesto pokusao otklonit.Svecica baca varnicu,stavljao i novu takodje nece,medjutim vidim da je svecica suva kad je odvrnem mozda nema dotok goriva ali ja ni to neznam proverit,bilo koja pomoc dobro dosla.

Očisti filter goriva i crevo (u rezervoaru), fileter vazduha i izduvaj kompresom karb.To je ono što možeš sam, ako se ništa nije poboljšalo, nosi je majstoru.

Nazad
Vrh